10 alimente și băuturi care conțin mult zahar și trebuie evitate

Consumul de zahăr este foarte rău pentru sănătatea ta.
A fost legat de un risc crescut de multe boli, inclusiv obezitate, boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer.
Mulți oameni încearcă acum să-și minimizeze aportul de zahăr , dar este ușor să subestimezi cât de mult consumi de fapt.
Unul dintre motive este că multe alimente conțin zaharuri ascunse, inclusiv unele alimente pe care nici măcar nu le-ai considera a fi dulci.
De fapt, chiar și produsele comercializate ca „ușoare” sau „cu conținut scăzut de grăsimi” conțin adesea mai mult zahăr decât omologii lor obișnuiți.
American Heart Association (AHA) recomandă femeilor să-și limiteze aportul de zahăr la 6 lingurițe (25 de grame) pe zi, în timp ce bărbații să-și limiteze aportul la 9 lingurițe (37,5 grame) ( 6 ).
Iată 10 alimente și băuturi care conțin mult mai mult zahăr decât ai crede.
1. iaurt cu conținut scăzut de grăsimi
Iaurtul poate fi foarte nutritiv. Cu toate acestea, nu toate iaurturile sunt create egale.
Ca multe alte produse cu conținut scăzut de grăsimi, iaurturile cu conținut scăzut de grăsimi au zahăr adăugat pentru a îmbunătăți aroma.
De exemplu, o singură cană (245 grame) de iaurt cu conținut scăzut de grăsimi poate conține peste 45 de grame de zahăr, adică aproximativ 11 lingurițe. Aceasta este mai mult decât limita zilnică pentru bărbați și femei într-o singură ceașcă de iaurt „sănătos”.
În plus, iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi nu pare să aibă aceleași beneficii pentru sănătate ca iaurtul cu grăsimi complete.
Cel mai bine este să alegeți iaurt complet gras, natural sau grecesc. Evitați iaurtul care a fost îndulcit cu zahăr.
2. Sos barbeque
Sosul barbeque (BBQ) poate face o marinadă gustoasă.
Cu toate acestea, 2 linguri (aproximativ 28 grame) de sos pot conține în jur de 9 grame de zahăr. Aceasta are peste 2 lingurițe.
De fapt, aproximativ 33% din greutatea sosului de grătar poate fi zahăr pur.
Pentru a vă asigura că nu asimilati prea mult, verificați etichetele și alegeți sosul cu cea mai mică cantitate de zahăr adăugat. De asemenea, nu uitați să vă urmăriți porțiile.
3. Ketchup
Ketchup-ul este unul dintre cele mai populare condimente la nivel mondial, dar – ca sosul pentru grătar – este adesea încărcat cu zahăr.
Încercați să fiți atenți la dimensiunea porției dvs. atunci când utilizați ketchup și nu uitați că o singură lingură de ketchup conține aproape 1 linguriță de zahăr.
4. Suc de fructe
La fel ca fructele întregi, sucul de fructe conține câteva vitamine și minerale.
Cu toate acestea, în ciuda că par o alegere sănătoasă, aceste vitamine și minerale vin cu o doză mare de zahăr și foarte puțină fibră .
De obicei este nevoie de foarte multe fructe pentru a produce un singur pahar de suc de fructe, astfel încât să obțineți mult mai mult zahăr într-un pahar de suc decât ați obține consumând fructe întregi. Acest lucru face ușor să asimilați rapid o cantitate mare de zahăr.
De fapt, poate fi la fel de mult zahăr în sucul de fructe, cât există într-o băutură zaharoasă precum Coca-Cola. Rezultatele slabe ale sănătății, care s-au legat convingător de sucurile acidulate zaharoase, pot fi, de asemenea, legate si de sucurile de fructe.
Cel mai bine este să alegeți fructe întregi și să reduceți la minimum aportul de sucuri de fructe.

5. Sosul de spaghete
Zaharurile adăugate sunt adesea ascunse în alimente pe care nici măcar nu le considerăm dulci, cum ar fi sosul de spaghete.
Toate sosurile de spaghete vor conține zahăr natural, dat fiind faptul că sunt făcute cu roșii .
Cu toate acestea, multe sosuri de spaghete conțin și zahăr adăugat.
Cel mai bun mod de a vă asigura că nu primiți zahăr nedorit în sosul dvs. de paste este să vă faceți singur.
Cu toate acestea, dacă trebuie să cumpărați sos de spaghete făcut, verificați eticheta și alegeți unul care nu are zahăr pe lista de ingrediente sau a fost listat foarte aproape de partea de jos. Acest lucru indică faptul că nu este un ingredient major.
6. Băuturi sportive
Bauturile sportive pot fi adesea confundate ca o alegere sanatoasa pentru cei care fac exercitii fizice.
Cu toate acestea, băuturile sportive sunt concepute pentru a hidrata și a alimenta sportivii pregătiți în perioade intense de antrenament.
Din acest motiv, conțin cantități mari de zaharuri adăugate care pot fi absorbite rapid și utilizate pentru energie.
De fapt, o sticlă standard de 600 ml a unei băuturi sportive va conține 37,9 grame de zahăr adăugat și 198 de calorii. Aceasta este echivalentă cu 9,5 lingurițe de zahăr.
Prin urmare, băuturile sportive sunt clasificate drept băuturi zaharoase. Ca și sucurile acidulate și sucul de fructe, au fost, de asemenea, legate de obezitate și boli metabolice.
Cu excepția cazului în care sunteți un alergător de maraton sau un atlet de elită, probabil că ar trebui să rămâneți pur și simplu la apă în timpul antrenamentului. Este de departe cea mai bună alegere pentru majoritatea dintre noi.
7. Lapte cu ciocolată sau cacao
Laptele cu ciocolată este laptele aromatizat cu cacao și îndulcit cu zahăr.
Laptele în sine este o băutură foarte hrănitoare . Este o sursă bogată de nutrienți care sunt excelenți pentru sănătatea oaselor, inclusiv calciu și proteine.
Cu toate acestea, în ciuda faptului că are toate calitățile nutritive ale laptelui, un pahar de 230 ml de lapte cu ciocolată vine cu 11,4 grame în plus (2,9 lingurițe) de zahăr adăugat.
8. Granola
Granola este adesea comercializată ca un aliment sănătos cu conținut scăzut de grăsimi, în ciuda faptului că este bogată atât în ​​calorii, cât și în zahăr.
Ingredientul principal în granola este ovăzul . Ovăzul laminat simplu este o cereală bine echilibrată care conține carbohidrați, proteine, grăsimi și fibre.
Cu toate acestea, ovăzul din granola a fost combinat cu nuci și miere sau alți îndulcitori adăugați, ceea ce crește cantitatea de zahăr și calorii.
De fapt, 100 de grame de granola conțin aproximativ 400-500 de calorii și aproape 5-7 lingurițe de zahăr.
Dacă vă place granola, încercați să alegeți una cu mai puțin zahăr adăugat sau să faceți singuri. Puteți adăuga, de asemenea, ca un topping la fructe sau iaurt, în loc să turnați un bol întreg.
9. Cafele aromate
Cafeaua aromată este o tendință populară, dar cantitatea de zaharuri ascunse din aceste băuturi poate fi uluitoare.
În unele lanțuri de cafenele, o cafea sau o băutură cu aromă poate conține 45 de grame de zahăr, dacă nu chiar mai mult. Asta echivalează cu aproximativ 11 lingurițe de zahăr adăugat pe porție.
Având în vedere legătura puternică dintre băuturile zaharoase și sănătatea precară, este probabil cel mai bine să rămânem la cafea fără siropuri aromate sau cu zahăr adăugat .
10. Ceai rece (icetea)
Ceaiul rece este de obicei îndulcit cu zahăr sau aromatizat cu sirop.
Este popular în diverse forme și arome din întreaga lume, iar acest lucru înseamnă că conținutul de zahăr poate varia ușor.
Cele mai multe ceaiuri reci preparate în comerț vor conține aproximativ 35 de grame de zahăr la o porție de 340-ml.
Dacă vă place ceaiul, alegeți ceaiul obișnuit sau alegeți ceaiul rece care nu are adaos de zaharuri.