10 mistere fascinante ale vieții, pe care știința nu le poate explica

Deși știința ne-a ajutat să înțelegem lumea, există încă mistere fascinante, care pur și simplu ne uimesc. Se pare că pe măsură ce descoperim mai multe despre viața pe planetă, aceste ghicitori se adâncesc tot mai mult.

În acest articol te invităm să descoperi 10 enigme ale vieții, pe care – oricât de mult ne-ar plăcea – știința nu le poate explica. Cel puțin, nu încă. Iată despre ce este vorba:

loading...

1. Vacile stau întotdeauna îndreptate către nord sau sud atunci când mănâncă

Cei mai mulți oameni nu se gândesc prea mult la vacile care pasc. Nimeni nu se așteaptă ca ele să ascundă mistere.

Dar când o echipă de oameni de știință s-au uitat peste mii de imagini din satelit ale vacilor, ei au găsit un detaliu care ne-a scăpat timp de milenii. Vacile stau de-a lungul polilor magnetici ai Pământului, cu fața către nord sau sud.

Ele fac acest lucru atunci când pasc sau când se odihnesc. Tiparul a rămas același indiferent de vânt și alți factori, și nimeni nu știe de ce.

Deși se cunosc animale care au o busolă interioară, este prima oară când aceasta a fost găsită la un animal mare și domestic. Alt lucru ciudat este că, cu cât sunt mai aproape de poli, cu atât mai puțin exactă este orientarea lor.

Oamenii de știință nu știu dacă fenomenul este legat de navigare sau este o încercare de a se păzi de prădători. Se pare, totuși, că există un scop, din cauza persistenței fenomenului, care a fost observat la vacile de pe toate continentele.

2. De ce unele mamifere s-au mutat înapoi în apă

Știm că animalele marine au părăsit apa și au dezvoltat membre pentru a merge pe pământ. Era un lucru benefic, deoarece pământul conținea multe resurse ideale pentru evoluție.

Dar unele dintre aceste animale s-au mutat înapoi. Printre acestea se numără balenele și focile. De ce au făcut-o este unul dintre acel mistere fascinante ale naturii.

În primul rând, din punct de vedere al evoluției, este mult mai dificil pentru animalele de pe pământ să se mute în mare decât vice versa. E nevoie de mult mai multă energie pentru ca un animal terestru să învețe să înoate.

Este un lucru care i-a intrigat pe oamenii de știință pentru mult timp. Mamiferele marine au dezvoltat metoda mai eficientă de navigare cu coada mult mai târziu în cursul evoluției lor.

Iar asta te face să te întrebi: de ce au făcut efortul de a ieși din mare de la bun început? Acesta rămâne unul dintre cele mai mari mistere fascinante ale evoluției.

3. Mistere fascinante – Alcaloizii din plante

Plantele produc adeseori substanțe care au efecte impresionante asupra animalelor care le consumă. Alcaloizii sunt substanțe care apar în mod natural la plante și animale.

Una dintre cele mai populare este morfina. În jur de 7.000 de alcaloizi diferiți au fost identificați în plante. Deși au fost studiați cu atenție, nu știm de ce aceștia apar acolo.

Alcaloizii sunt substanțe puternice, care au tot felul de efecte asupra animalelor care le consumă. În cazul macului, care produce morfină, unii experți cred că aceasta ține prădătorii la distanță.

Dar nimeni nu poate explica modul în care reușește acest lucru. Morfina este o substanță foarte bună pentru reducerea durerii.

Unii cred că nu există motive interne, și că substanțele sunt folosite pentru a regla metabolismul plantei însăși.

4. Mistere fascinante – De ce florile sunt peste tot

Plantele cu flori formează o clasă numită angiosperme. După cum probabil ai văzut, ele sunt peste tot.

Surprinzător este faptul că lucrurile nu au stat întotdeauna așa. Plantele cu flori au luat fața altor plante, într-un răstimp scurt, acum 400 de milioane de ani.

Ca rezultat, ele sunt cam 90% din totalul speciilor de plante de astăzi. Problema l-a preocupat pe Charles Darwin atât de mult, încât a numit-o „un mister abominabil”.

Evoluția rapidă a florilor la scurt timp după apariția lor era împotriva teoriilor lui despre evoluția înceată prin selecția naturală. Și nu există niciun beneficiu evoluționist al plantelor cu flori.

Cu aceeași nutrienți cu care face flori, planta ar putea să investească în creștere sau în alte lucruri care s-o ducă mai sus pe scara evoluției.

Deoarece plantele nu lasă urme fosile atunci când mor, a fost dificil de stabilit felul în care această specie a venit de nicăieri și a cucerit totul atât de repede.

5. De ce este atâta diversitate lângă ecuator

loading...

Dacă mergi din zonele mai reci ale planetei către ecuator, vei vedea că viața se diversifică. Acum 200 de ani, un explorator prusac, Alexander von Humboldt, și-a dat primul seama că biodiversitatea crește pe măsură ce te apropii de ecuator.

Viața naturii și culturile umane devin mai diverse, și la fel și bolile. Când auzi de epidemii mortale de virusuri în Africa sau America de Sud, acestea nu se datorează numai sistemului precar de sănătate din țările subdezvoltate.

Virusurile și bacteriile care cauzează aceste boli sunt mult mai active și diverse în țările din sud, comparativ cu cele din nord. Poate crezi că știm cu siguranță de ce lucrurile stau așa.

Există câteva teorii, dar știința nu a ajuns la un consens. Ținând cont de numărul de forme de viață de care vorbim, este aproape imposibil să reconciliezi toate ipotezele într-o singură concluzie.

6. Mistere fascinante – Paradoxul fitoplanctonului

Fitoplanctonul este o clasă de organisme ce se găsesc în apele adânci. El include o mare varietate de subspecii.

Acestea sunt plante care plutesc și au fost descoperite în sistemele marine din jurul lumii. Este un grup foarte divers și marea varietate a acestor organisme ridică probleme pentru evoluționism și selecție naturală.

Lipsa resurselor face imposibilă supraviețuirea unui număr atât de mare de organisme într-un ecosistem fără să se ucidă unele pe altele. Totuși, cumva ele sunt încă aici.

Problema nu se referă numai la fitoplancton. S-a dovedit că apele bogate în nutrienți au o diversitate mai mică de specii decât apele mai sărace în nutrienți. Acesta este un paradox.

7. Cum susțin furnicile argentiniene o colonie peste continente

La suprafață, furnicile argentiniene par niște furnici obișnuite. Dar ele sunt probabil singura specie, în afară de noi, care a reușit să construiască colonii pe trei continente.

Toate cele trei colonii de furnici argentiniene din Europa, America de Sud și Asia sunt alcătuite din furnici care au aceleași trăsături genetice. Ele alcătuiesc, în esență, aceeași populație de furnici.

Distanța geografică dintre aceste colonii este uriașă. Structura socială a acestor colonii i-a uimit și ea pe oamenii de știință.

Furnicile își recunosc imediat semenii, dar sunt agresive cu furnicile din alte specii. Pe lângă asta, codul genetic al furnicii de azi nu s-a schimbat prea mult de mii de ani.

Acesta este un lucru ciudat, deoarece organismele aflate în afara mediului lor nativ evoluează de obicei rapid. Nu acesta a fost cazul furnicilor argentiniene.

8. Misteriosul strămoș al oamenilor

Genealogia omului modern a fost studiată de-a lungul anilor. Deși primii oameni au apărut cu mult timp în urmă, avem o idee destul clară despre originile noastre.

Sau așa am crezut, până când oamenii de știință au descoperit urme ale unui alt tip de strămoș al omului în ADN-ul unei specii dispărute. Când oamenii de știință au studiat ADN-ul denisovanilor (denisova hominis), ei au găsit urme ale unei specii misterioase, pe care știința nu a reușit s-o identifice încă.

Denisovanii sunt o specie de hominizi înrudită strâns cu neanderthalienii, numită astfel după numele peșterilor în care au fost prima dată găsiți. Există un mister în jurul denisovanilor.

Cel puțin știm cine erau și de unde veneau. Nu același lucru îl putem spune despre specia necunoscută cu care s-au amestecat acum 30.000 de ani.

Această specie a lăsat o amprentă clară pe ADN-ul denisovan. Practic, tot ce știm este că le-au dat denisovanilor un set ciudat de dinți, care nu se găsește în niciun alt loc.

9. Mistere fascinante – Animale care pot să trăiască fără oxigen

Aproape fiecare organism de pe Pământ trăiește cu ajutorul oxigenului, fie că îl consumă sau că îl produce. De aceea, toată lumea a fost șocată când au fost găsite primele animale care trăiau fără oxigen.

Acestea trăiesc la mare adâncime în Marea Mediterană. În timp ce unele bacterii și organisme simple pot să trăiască fără oxigen, fenomenul era de neconceput printre animalele complexe, multicelulare.

Creaturile nou-descoperite sunt din clasa Loricifera phylum, o clasă de animale minuscule care trăiau cândva cu oxigen. Dar ele s-au adaptat la noul mediu, după ce nivelurile de oxigen au scăzut și au fost înlocuite de săruri.

Nu se cunosc alte organisme complexe care să trăiască în medii fără oxigen. Nu avem nicio idee legată de istoria evoluției lor. Cercetările ar putea să ne ofere o idee despre viața marină dinainte ca oceanele să aibă oxigen, cu 600 de milioane de ani în urmă.

10. Mistere fascinante – Reproducerea sexuală

În afară de câțiva microbi și câteva plante, aproape toate organismele vii din lume se reproduc sexual. Asta ni se pare atât de normal, încât nu ne mai dăm seama că este o anomalie a evoluției.

O jumătate de specie, masculii, nu pot să producă urmași, dar consumă o cantitate de resurse din mediu. De ce s-a dezvoltat un mecanism care este un dezavantaj clar pe termen lung?

Una dintre teoriile preferate este că sexul ajută la îndepărtarea mutaților dăunătoare. Dar se pare că nu este cazul. Când oamenii de știință au studiat 700 de gene ale diferitelor organisme, au găsit că numărul mutaților dăunătoare este un uimitor 0.5 per individ per generație.

Ținând cont de lucrurile negative care rezultă de aici, aceasta nu este destul pentru a justifica reproducerea sexuală. Oricât de mult ne-ar plăcea să-l practicăm, sexul rămâne un lucru pe care încă nu îl înțelegem.