5 dintre cele mai ciudate dezastre din istorie

Catastrofele au schimbat cursul istoriei, iar cele mai ciudate dezastre au dat naștere unor mituri urbane și povestiri care au intrat adânc în folclorul comunităților care au avut de suferit.

Într-un fel, cea mai mare parte a istoriei poate fi explicată prin dezastre, fie ele naturale sau produse de om. Sclavia în masă din coloniile americane a fost introdusă după niște epidemii groaznice de malarie la care africanii păreau imuni.

În filmul de mai sus sunt surprinse resturi din avioanele care s-au ciocnit în zbor la Charkhi Dadri, într-unul dintre cele mai dezastruoase accidente din istorie.

Dorința coloniștilor americani de a se separa de Imperiul Britanic a venit în urma unor războaie civile devastatoare în Anglia. Chirurgia estetică și medicina modernă s-au născut din dezastrul care a fost Primul Război Mondial.

Unele catastrofe și urmările lor sunt evidente, însă altele sunt mai greu de înțeles din cauza devastărilor vaste, a confuziei sau a efectelor stranii pe care le generează. În acest articol, îți prezentăm o listă cu cele mai ciudate dezastre din istorie.

1. Coliziunea aeriană din Charkhi Dadri

Iată primul dintre cele mai ciudate dezastre din istorie menționate pe lista noastră. Pe 12 noiembrie 1996, două avioane s-au ciocnit frontal pe cerul de deasupra Charkhi Dadri, un oraș aflat la vest de New Delhi.

Avioanele implicate în coliziune au fost un Boeing 747-100B al Liniilor Aeriene Saudite, călătorind din New Delhi la Dhahran, Arabia Saudită, și un Iliușin Il-76 al Liniilor Aeriene din Kazahstan, care venea din Shymkent, Kazahstan, și se îndrepta spre New Delhi.

cele mai ciudate dezastre
Jos: cele două avioane implicate în tragedie. Sus: reconstituire a accidentului aviatic realizată de National Geographic. Foto: Wikimedia/National Geographic

Ciocnirea a avut loc după ce avionul din Kazahstan, care trebuia să coboare la 4.570 de metri, a coborât la 4.420 de metri și apoi a urcat la 4.270, ceea ce l-a adus în calea aeronavei Boeing.

Cele două aparate s-au ciocnit și avionul Iliușin a distrus aripa stângă a Boeing-ului. Toți cei 37 de oameni din avionul din Kazahstan au pierit și aceeași soartă au avut-o și cei 312 oameni din Boeing. Acest incident a fost „cea mai mortală” coliziune aeriană din istorie.

2. Cele mai ciudate dezastre: Cutremurul din New Madrid

O serie de cutremure au zguduit zona New Madrid – în statul american Missouri de azi – în apropierea fluviului Mississippi, între 1811 și 1812. Primul cutremur a avut loc pe 16 decembrie și a avut epicentrul în nord-estul statului Arkansas și a ajuns la intensitatea de 6 grade pe scara Richter.

Cutremurul a fost urmat de un altul, șase ore mai târziu, și de alte două cutremure pe 23 ianuarie și pe 7 februarie. Al treilea cutremur a cauzat deformări ale suprafeței solului, erupții de lavă, fisurări și alunecări de pământ.

cele mai ciudate dezastre
Alunecările de teren din Chickasaw Bluffs, la est de Lacul Reelfoot, create de cutremurul de la New Madrid sunt încă vizibile în 1904. Foto: Wikimedia

După cutremurul din februarie, oamenii au relatat că fluviul Mississippi a curs în sens invers timp de mai multe ore, formându-se două cascade. În urma cutremurului s-a format Lacul Reelfoot, la 24 de kilometri sud de epicentru, în timp ce zdrobirea cristalelor de cuarț de sub pământ a creat niște lumini ca fulgerele, care au aprins cerul.

În mod incredibil, cutremurele s-au făcut simțite pe o suprafață de 80.000 de kilometri pătrați.

3. Vara care nu a mai venit

Când muntele Tambora, din Indonezia a erupt în 1815, a cufundat Europa și America de Nord în ceea ce părea a fi o iarnă permanentă. Temperaturile au scăzut, ceea ce adus la o criză majoră de hrană în emisfera nordică.

O ceață uscată s-a format peste cea mai mare parte a SUA și New York-ul a fost lovit de căderi de zăpadă în luna iunie.

cele mai ciudate dezastre
O reproducere a erupției vulcanului Tambora din 1815, realizată de Greg Harlin și Wood Ronsaville Harlin pentru revista Smithsonian. Foto: Smithsonianmag.com

Europa încă se recupera după Războaiele Napoleoniene și a avut și ea mult de suferit. În Franța și Marea Britanie au izbucnit revolte, în timp ce Italia a fost acoperită cu cenușă vulcanică roșie.

În această perioadă, Mary Shelley a scris „Frankenstein” și au apărut interpretările moderne despre vampiri. Se pare că înfometarea duce la inventarea de coșmaruri.

4. Cele mai ciudate dezastre: „Porțile iadului”

Adânc în Deșertul Karkum, în nordul Turkmenistanului, în crusta pământului, se află o gaură uriașă. Unii cred că craterul Darvaza a fost inițial o gaură de foraj pentru sovieticii care căutau gaz natural.

După ce au apărut îngrijorări legate de scurgeri periculoase de gaz, craterul a fost aprins, în 1971.

cele mai ciudate dezastre
Craterul Dervasa sau „Poarta iadului”. Foto: Wikimedia

De atunci, tot arde! Craterul are 68 de metri diametru și o adâncime de 30 de metri.

Guvernul din Turkmenistan speră să închidă craterul ca să prevină extinderea flăcărilor și a gazelor, pregătind zona pentru dezvoltări ulterioare.

5. Cele mai ciudate dezastre: Reacția în lanț din Texas City

Iată și ultimul dintre cele mai ciudate dezastre din istorie. Dezastrul din Texas City a avut loc pe 16 aprilie 1947 în portul Texas City, din golful Galveston.

La acea vreme, a fost „cel mai mortal” accident industrial din istoria SUA, precum și una dintre cele mai mari explozii non-nucleare. Dezastrul a început odată cu un incendiu la bordul vasului francez SS Grandcamp, care era ancorat în port.

Mașinile dintr-o parcare aflată la 400 de metri distanță de explozie. Foto: Wikimedia

Vasul transporta 2.300 de tone de nitrat de amoniu, care s-a detonat și a cauzat o reacție în lanț de explozii și incendii. Explozia inițială a incinerat 1.000 de clădiri de pe țărm.

Următoarele explozii au cauzat aprinderea clădirilor industriale și a fabricilor de substanțe chimice și distrugerile s-au extins și mai mult. Exploziile s-au simțit până în Louisiana.

Estimările oficiale au stabilit numărul morților ca fiind de 567, iar cel al răniților de peste 5.000. Toți pompierii din Texas au fost uciși, cu două excepții. Unii dintre cei morți nu au fost identificați niciodată.