5 greșeli de igienă care par nevinovate la prima vedere dar care de fapt ne afectează grav sănătatea

Suntem întotdeauna siguri că facem totul bine: ne usucăm mâinile la un aparat fără contact, lăsăm vasele din chiuvetă în apă un pic, spălăm cana de la serviciu de fiecare dată când vrem ceai sau cafea. Dar uscătoarele răspândesc infecțiile, chiuveta este mai periculoasă decât toaleta, iar o cană curată nu te va salva de la bacteriile din mașina de cafea. Am adunat obiceiuri care par a fi inofensive, dar sunt complet neigienice din punctul de vedere al științei, după cum reiese din cercetare.

1. Lăsarea vaselor în apă
Chiuveta este mediul ideal pentru bacterii: poate conține E. coli, Salmonella sau altele. Pentru a evita tulburările gastro-intestinale, merită să speli chiuveta după contactul și cu vasele murdare, și cu alimente: pește, carne crudă, produse lactate, legume. Muntele de vase lăsat peste noapte este o soluție ușoară, dar nesigură.

2. Spălarea mâinilor cu apă fierbinte
Studiile arată că temperatura apei nu afectează distrugerea microbilor. Important este timpul în care îți speli mâinile: în 5 secunde nu vei spăla aproape nimic, dar în 30 de secunde vei ucide aproape toți microbii de pe mâini. Spălarea frecventă a mâinilor în apă caldă reduce funcția de protecție a pielii, care poate provoca iritații, dermatită.

3. Antrenarea la sală fără demachiere
Uneori ne grăbim foarte tare de la birou la sala de sport și timpul petrecut pentru îndepărtarea machiajului pare o activitate inutilă. Dar, în timpul antrenamentului, pielea respiră și se curăță, iar dacă cosmeticele se află pe ea, se pot bloca porii. Ca urmare – probleme cu pielea. Înainte de antrenament, trebuie să înlături neapărat machiajul.

4. Utilizarea uscătorului pentru mâini
Faptul că nu atingem uscătorul cu mâinile noastre este o iluzie a curățeniei. De fapt, uscătoarele electrice nu sunt suficient de igienice: acumulează bacterii și se răspândesc cu fluxul de aer, ajungând pe corp, îmbrăcăminte sau în plămâni. Prosoapele de hârtie sunt mai eficiente și mai curate decât uscătoarele electrice de mână.

5. Utilizarea sacoșelor pentru cumpărături de mai multe ori
Folosirea unui pachet de mai multe ori pentru produse – în 99,9% din cazuri înseamnă o mulțime de bacterii. Dacă ai adus carne crudă, chiar ambalată, există o mare probabilitate ca bacteria să intre într-o altă hrană, în special legumele și fructele. Cea mai bună decizie este este să utilizezi un pachet unic sau un sac de cumpărături, care trebuie să fie spălat de fiecare dată.