6 reguli explicate de psihologi cu ajutorul cărora putem găsi limbă comună cu cei mici

Conflictele cu copilul apar în mod inevitabil în orice familie. Psihologii spun că cele mai frecvente cauze ale unor astfel de conflicte sunt încălcarea intimității copilului, care începe să le realizeze în jur de 3 ani. Copilul se opune în mod activ instrucțiunilor părinților. Această afirmare a independenței poate continua la 3, 7, și la 9 ani, luând forme diferite în același timp. Cum poți găsi limbă comună cu copilul?

1. Găsește plusurile
Nimănui nu îi place critica. Amintește-ți sentimentele pe care le-ai avut când ai auzit critici dure sau interdicții. Apoi, vei simți, ce val de indignare se ridică în sufletul copilului. Iritația și supărările cu care se confruntă bebelușul îl împiedică să intre în contact cu cei din jur, ba mai mult să facă ceea ce se dorește de la el. Critica plus lauda și  rezultatul este complet diferit!

2. Propune-i să aleagă
Să respecți regimul sau faci treburile casnice, desigur, este necesar. Și adesea rezistența celui mic nu este cauzată de faptul că trebuie făcut acel lucru, dar de un ton nepotrivit. Sugerează-i o alegere, nu prea extinsă însă. Abilitatea de a alege și de a lua o decizie bună crește foarte mult stima de sine a copilului.

3. Nu-l întrerupe de la treburile importante
O asemenea regulă simplă pentru părinți este adesea dificil de îndeplinit. Pur și simplu pentru că majoritatea activităților copilului nu sunt semnificative pentru ei. Colecționezi Lego? Este doar un joc și mama trebuie să vorbească cu tine chiar acum. Nu râde de acțiunile copilului și nu-ți considera propriile lucruri mai importante. Respectă-i spațiul personal.

4. Încalcă uneori regulile
Când un adult se joacă cu un copil, adesea în mintea lui este ideea că toate regulile jocului au fost „concepute” de mult timp. Forțând copilul să respecte regulile, poți crede că acesta este un moment educativ bun, deoarece în viața adultă există multe lucruri necesare cu care este obligat să se întâlnească.

5. Nu-ți propune cu forța ajutorul
Ce răbdare poate exista atunci când un copil se chinuie sau greșește atât de mult? E firesc să vrei să faci tu lucrurl respectiv de la zero. Nu-ți impune ajutorul decât dacă este absolut necesar. Vrei ca copilul să crească singur? Să ai răbdare să nu vă ajutați până nu te întreabă. „Lasă-mă să fac asta pentru tine!” Nu aduce nimic bun și omoară inițiativa. Lasă-l să-și facă propriile greșeli.

6. Cere-i sfaturi
Când ești consultat este foarte frumos, înseamnă că părerea ta este importantă. Cererile unui sfat e deosebit de eficientă în cazul adolescenților pentru că la această vârstă ei sunt dornici să-și asume mai multă responsabilitate.

Add Comment