7 metropole moderne care au devenit orașe-fantomă

În fiecare an, orașe noi sunt construite de la zero în jurul lumii. Totuși, ele nu își găsesc întotdeauna locuitori.

Sute de noi case rezidențiale sunt goale și își așteaptă pentru eternitate proprietarii. Astfel de orașe-fantomă nou-născute pot fi găsite în diferite părți ale lumii.

Ne-am întrebat de ce se întâmplă acest lucru și iată ce am găsit. Cel mai interesant dintre aceste orașe-fantomă se află la sfârșitul articolului.

1. Kangbashi, China

China este lider mondial când vine vorba de numărul de clădiri aflate în construcție. Orașe noi sunt construite acolo în fiecare an.

În ciuda densității ridicate a populației, multe dintre ele rămân goale. Ele devin orașe-fantomă.

Un motiv probabil este prețul foarte ridicat al imobilelor. Altă teorie spune că este o asigurare în caz de război.

Dacă orașele chineze foarte populate sunt atacate din aer, reconstruirea lor ar costa o avere. Este mult mai ieftin și mai ușor să strămuți populația supraviețuitoare în orașe noi.

Cel mai mare oraș-fantomă chinezesc se află în districtul Ordos, unde a fost descoperit un zăcământ bogat de cărbune. În orașul Kangbashi se află mii de case, precum și infrastructura necesară.

Aceasta include un aeroport, parcuri, teatre, sculpturi de stradă și un muzeu. Construcția a început în 2001, și erau așteptați 1 milion de locuitori.

Totuși, numai 2% din populația planificată locuiește acolo acum.

2. Cirueña, Spania

La începutul anilor 2000, Cirueña era un sat mic în nordul Spaniei. Dar câțiva ani mai târziu, un oraș întreg care era proiectat pentru 10.000 de oameni a fost construit la periferia sa în timp record.

Mai mult de 100 de case și clădiri cu mai multe apartamente au fost construite aici. Totodată, au fost ridicate și restaurante, magazine, piscine și chiar și un club de golf.

Dar 2008 a adus o criză financiară globală, care a împiedicat popularea orașului. Localitatea a ajuns pe lista cu orașe-fantomă.

Acum, Cirueña are puțin mai mult de 100 de cetățeni. Toată infrastructura necesară funcționează corespunzător.

Totuși, orașul nu este niciodată cu adevărat gol. El este în calea pelerinilor către orașul Santiago de Compostela.

3. Tianducheng, China

În estul Chinei, există o mică copie a Parisului: Tianducheng. Orașul a fost construit în același stil.

El deține propriul său Champs-Elysees, Notre-Dame de Paris, și chiar și o copie mică a turnului Eiffel, care are 108 metri.

Orașul a fost construit în 2007 și a fost proiectat pentru 100.000 de oameni. Acești oameni urmau să-și schimbe viața din mediul rural pentru una în mediul urban.

Totuși, în prezent, „Parisul Estului” nu are nici măcar un sfert din populație. Prețurile pentru imobiliare s-au dovedit inaccesibile, la fel ca în alte locuri din China.

Tianducheng arată acum ca un mare platou de filmare franțuzesc. Noii căsătoriți adoră să îl folosească pentru ședințe de fotografie.

4.  Kilamba, Angola

Orașul nou Kilamba a fost construit de o corporație chineză de investiții la 30 de kilometri de Luanda, capitala Angolei. El a fost încarnarea promisiunilor pre-electorale ale președintelui Jose Eduardo dos Santos.

Acesta a garantat construirea unui număr uriaș de locuințe în cel mai scurt timp posibil. Construcția orașului Kilamba a fost terminată în 2012.

Existau 750 de clădiri de apartamente cu mai multe etaje. Acestea puteau adăposti o jumătate de milion de oameni.

Mai existau mai mult de 100 de spații pentru cumpărături, și zeci de școli. Costul total al construcției este estimat la 3.5 miliarde de dolari.

Totuși, în ciuda tuturor eforturilor, populația orașului este de 1.000 de oameni. S-a dovedit că țara aproape că nu avea o clasă de mijloc.

Majoritatea populației trăiește sub limita pragului sărăciei, supraviețuind cu 2 dolari pe zi. Astfel, ei nu își permit să cumpere un apartament, nici măcar cu ajutorul unei ipoteci.

5. Thames Town, China

Un alt oraș-fantomă, Thames Town (Orașul Tamisa), este o mică copie a Londrei. El acoperă doar un kilometru pătrat și a fost proiectat pentru 10.000 de locuitori.

El deține propriul său fluviu Tamisa, case victoriene, o biserică gotică, cabine roșii de telefon, și statui ale lui Harry Potter și James Bond. Bugetul pentru construcția orașului a fost de aproximativ 800 de milioane de dolari.

Orașul pseudo-european nu a fost populat din cauza crizei financiare din 2008. Acest lucru a demonstrat că populația chineză bogată, pentru care fusese proiectat orașul, era practic absentă.

Foarte puțini oameni își permiteau să trăiască în „Londra chinezească”, așa că orașul a rămas un oraș-fantomă. Acum Thames Town, alături de Tianducheng, este numai un peisaj pentru nunți.

6. Masdar City, Emiratele Arabe Unite

Masdar City este un eco-oraș care se află în construcție la 17 kilometri de Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite. Proiectul este estimat la 22 de miliarde de dolari.

Este bazat pe principiul responsabilității. Aceasta înseamnă că orașul va avea un mediu curat și sustenabil.

Acest lucru va fi îndeplinit prin obținerea energiei din surse inepuizabile. Astfel, se vor minimiza emisiile de dioxid de carbon în atmosferă.

Mediul curat va fi obținut și dintr-un sistem de reciclare a gunoiului pentru întregul oraș. Orașul este proiectat pentru 50.000 de locuitori, dar numai 300 de oameni trăiesc acolo acum.

Majoritatea sunt studenți ai Institutului Masdar de Știință și Tehnologie. Mașinile sunt interzise și un singur magazin este deschis.

Locuitorii trebuie să meargă în alte orașe ca să-și procure majoritatea bunurilor. În ciuda faptului că proiectul este aproape terminat, orașul este gol.

Unul dintre motivele care a oprit popularea a fost criza economică. Pe lângă asta, o populație obișnuită să trăiască în lux s-ar putea să nu fie pregătită să trăiască după principiul responsabilității, care este esențial pentru Masdar City.

7. Kijong-dong, Coreea de Nord

Satul nord-coreean Kijong-dong se află lângă o zonă demilitarizată și este singurul așezământ care poate fi văzut din Coreea de Sud.

Satul a fost construit în anii ’50, su scopul de a promova un standard înalt de viață, care îi așteaptă pe toți cei din sud care vor trece granița.

Versiunea oficială este că 200 de familii obișnuite locuiesc în sat. Dar, cu mijloacele opticii moderne, se poate vedea că acele case sunt cutii goale, fără camere.

Luminile sunt mereu aprinse în aceleași părți ale clădirilor, în același timp. Uneori, se pot observa soldați, precum și femei care spală ferestre. Sunt aceeași oameni ca și acum 15 ani.

Până în 2004, orașul avea boxe care funcționau și emiteau texte de propagandă îndreptate către sud. După ce și-a dat seama de inutilitatea unor astfel de spectacole, Coreea de Nord a început să transmită marșuri militare 20 de ore pe zi, la volum maxim.

Coreea de Sud a răspuns cu boxe din care emiteau muzică rock locală. Când zgomotul a devenit de nesuportat, radiourile ambelor părți au fost oprite pentru totdeauna.

Bonus: Naypyidaw, Myanmar

În 2005, guvernul din Myanmar, a decis să mute capitala țării de la Yangon la Naypyidaw. Aceasta a luat prin surprindere întreaga lume.

Noua capitală a fost construită în mijlocul junglei, în partea nelocuită a țării. Ea ocupa 7.054 de kilometri pătrați. A fost nevoie de miliarde de dolari și mai mulți ani pentru construcție.

Pe lângă clădiri guvernamentale și rezidențiale, s-au construit în oraș numeroase centre de cumpărături, hoteluri, terenuri de golf, un complex sportiv, o grădină botanică și chiar și una zoologică.

Ora exactă desemnată pentru transfer a fost desemnată de către astrologi 6:36 dimineața. Opinia acestora este de o uriașă importanță pentru oamenii acestei țări.

Motivul pentru schimbarea capitalei rămâne un mister. Printre teoriile cele mai interesante se numără cele referitoare la frica autorităților de mase mari de oameni și posibile greve, precum și opinia astrologilor.

Inițial, membrii guvernului au locuit acolo. Potrivit zvonurilor, li s-a ordonat să se mute în noua capitală în 48 de ore.

Dar puțini au îndeplinit ordinul autorităților. Pentru mult timp, Naypyidaw a fost un loc părăsit, cu case și străzi goale.

Totuși, acum, după 12 ani, este un oraș animat cu o populație în creștere constantă.

Care oraș te-a surprins cel mai mult? Cunoști alte orașe-fantomă? Povestește-ne despre ele în secțiunea pentru comentarii!