8 lucruri pe care părul le poate spune despre sănătatea ta

De obicei, credem că starea părului nostru depinde de modul în care ne ocupăm de el și de factorii externi. Dar se pare că parul nostru, împreună cu diverse simptome, devine un indicator care dezvăluie că ceva nu este în regulă cu modul în care funcționează corpul nostru.

Am analizat, am colectat cele mai comune probleme cu părul și am descoperit ce boli le indică.

Păr moale și lipsit de viață

Primele motive care îmi vin în minte dacă părul nostru devine plictisitor și lipsit de viață sunt greșelile în îngrijirea acestuia, caderea frecventă a părului sau folosirea prea frecventă a unui ondulator sau a unei placi de indreptat.

Părul devine lipsit de viata în timpul iernii și cade când corpul nostru suferă de o lipsă de vitamine și microelemente. Acest simptom poate indica faptul că organismul dumneavoastră are nevoie de seleniu, sulf și fosfor. Pentru a vă asigura că aveți dreptate, aruncați o privire asupra gingiilor și dinților: dacă observați probleme dentare sau alte modificări neplăcute, trebuie să consultați un medic.

Mătreaţă

Mătreața nu este periculoasă în sine, dar pare destul de neplăcută și poate provoca mâncărimi excesive. Există multe motive care provoacă acest lucru urât. S-ar putea să utilizați prea multe produse pentru îngrijirea părului. Mai mult, mătreața se produce ca urmare a unor diete frecvente (în special a celor în care trebuie să reduceți grăsimile și carbohidrații).

Un alt motiv poate fi stresul, probleme cu tractul gastrointestinal sau imunodeficiența. Dacă o persoană suferă de mătreață galbenă, ei pot avea dermatită seboreică, o patologie dermatologică destul de dificil de scăpat. În acest caz, șampoanele anti-mătreață nu vă vor ajuta și va trebui să vizitați un triholog pentru a determina cauza și a găsi o soluție.

Parul subțire și fragil

Parul subțire și fragil poate fi rezultatul lipsei de proteine, un element care îndeplinește diferite funcții semnificative pe care alte elemente nu le pot face. Cu alte cuvinte, ne construiește corpul. Atunci când organismul suferă de lipsa de proteine, starea pielii, unghiile și părul se agravează. Se recomandă să mâncați mai multe fructe și să consumați acizi grași omega-3.

Dar asemenea simptome pot indica faptul că există probleme mai grave. De exemplu, părul fragil este unul dintre simptomele bolii lui Cushing. Pentru a fi în siguranță, asigurați-vă că nu aveți alte semne ale acestei boli: insomnie cronică, tensiune arterială crescută și durere inexplicabilă a spatelui.

Căderea părului

Se spune că pierderea a aproximativ 100 de fire pe zi este normală, cu excepția cazului în timpul sarcinii, a schimbării vârstei tale sau a altor lucruri naturale atunci când pierdem mai mult păr decât de obicei. Cea mai ușoară modalitate de a verifica dacă totul este OK este să vă rulați degetele prin părul dvs. și să-i trageți de la rădăcini până la capăt. Dacă totul este grozav, ar trebui să existe între 0 și 2 fire; dacă totul este bine vor fi de la 3 la 5 fire; dacă există mai multe fire, atunci este timpul să vizitați un medic.

Căderea părului poate fi conectată la sistemul endocrin sau poate provoca probleme cu sistemul imunitar. Acesta poate fi, de asemenea, un semn de diabet. Deci, este recomandat să vizitați un medic cât mai curând posibil. Nu panica, poate fi lipsa de vitamine sau un rezultat al stresului. De aceea este o idee bună să începeți să beți ierburi liniștitoare.

Par gras

Parul gras indică, de obicei, că dieta dvs. nu este suficient de sănătoasă și că consumați prea multe grăsimi animale. Pentru a rezolva această problemă, încercați să mâncați mai puțină bucate de carne, gras și prajit, evitați consumul de dulciuri, alimente afumate, alcool și cafea. Puteți încerca să vă faceți glandele sebacee să funcționeze corect folosind ulei de arbore de ceai: câteva picături adăugate la șamponul dvs. pot rezolva această problemă.

Dacă aceste sfaturi nu funcționează, părul gras poate indica faptul că aveți probleme de metabolizare, insuficiență hormonală sau probleme hepatice. În acest caz, trebuie să vă adresați unui profesionist pentru a nu agrava situația.

Albirea prematură

De fapt, albirea depinde în cea mai mare parte de predispoziția genetică a unei persoane: pe măsură ce îmbătrânim, numărul de melanocite responsabile pentru producția de pigmenți scade. În medie, femeile încep să vadă fire de păr gri de la vârsta de 30-40 de ani. Dar există și situații în care tinerii și chiar adolescenții devin gri.

Albirea prematură care afectează parul este adesea rezultatul stresului sever, al oboselii cronice sau chiar al unei diete proaste (de exemplu, când o persoană reduce cantitatea de proteină). Oamenii de știință sunt siguri că toate aceste lucruri afectează producția de melanină și de aceea părul nostru poate deveni alb mai repede.

Mancarimea scalpului

Dacă acest simptom este însoțit de cosuri, răni, exfolierea pielii și alte tipuri de iritație a pielii, este un semn că ceva este într-adevăr greșit și este timpul să vă adresați unui dermatolog pentru a vă asigura că nu este psoriazis sau eczemă.

Dacă mâncarimea nu este însoțita de alte simptome, acesta poate fi rezultatul unei tulburări de sistem nervos cauzate de stres. Poate fi o tulburare tic (precum și mancarea unghiilor). În acest caz, se recomandă să beți ierburi liniștitoare și vitaminele B1 și B6. Apoi ar trebui să vizitați un neurolog.

Parul uscat și capetele divizate

Dacă nu luăm în considerare astfel de factori evidenti, cum ar fi coafarea permanentă și frecventă a părului, părul se usucă și din cauza lipsei de proteine ​​(este un material de construcție așa cum am menționat deja), fier și cupru (ca rezultat , scalpul nostru are deficit de oxigen.)

Această problemă este, de asemenea, frecventă la persoanele care urmează diete stricte și suferă de probleme legate de sistemul lor endocrin. Asigurați-vă că mâncați alimente sănătoase și, din când în când, mâncați sebastă(peste) și morcovi pentru a vă îmbogăți corpul cu vitamine. De asemenea, se recomandă să beți suc de portocale, deoarece contribuie la o absorbție mai bună a fierului. Nu uitați să beți suficientă apă pentru a evita deshidratarea.

Capetele separate, precum și părul uscat, sunt rezultatul unui impact chimic. Dar există mai multe tipuri de capete divizate decât credeți. Și există modalități diferite de a le trata.

3 dintre cele mai comune tipuri:

Despartitura in Y este cel mai cunoscut tip. În acest caz, nu trebuie să vă tăiați părul. Puteți să vă salvați părul cu ajutorul uleiurilor îmbogățite cu vitamine și măști de hidratare.

Lupa de lumânare (sau conică) semnifică o pierdere a cuticulei exterioare și, în timp ce o divizare nu a început încă, firul este foarte probabil să se împartă în orice moment. În acest caz, trebuie să vă tăiați părul. Pentru a evita această problemă în viitor, puteți trata părul cu uleiuri esențiale și instalați un filtru de duș mineral care vă va proteja parul de clor.

Părul rupt înseamnă că au avut loc daune severe părului tău, care l-au slăbit și au cauzat mai multe împărțiri de-a lungul firului. În acest caz, părul unei persoane arată ca paiele. Acest tip de despicare este cel mai frecvent la femeile cu păr alb sau colorat, deci trebuie să vă opriți înălbirea sau moartea părului. Se recomandă, de asemenea, reducerea utilizării unui uscător de păr, a unui ondulator și așa mai departe. De asemenea, puteți cumpăra un produs special de îngrijire a părului care conține OFPMA, o moleculă care vă protejează părul.

Vrem să vă reamintim că aceste date sunt doar pentru informațiile dvs. și nu ar trebui să vă diagnosticați. Dacă aveți orice problema de sănătate, consultați un medic. Ai grijă de sănătatea ta!