9 reguli, care vor asigura înflorirea orhideei pe parcursul întregului an!

IATĂ 9 REGULI, CARE TREBUIE RESPECTATE, DACĂ DORIȚI CA ORHIDEELE DUMNEAVOASTRĂ SĂ ÎNFLOREASCĂ PE PARCURSUL ÎNTREGULUI AN:

1. AFLAȚI VÂRSTA PLANTEI.

Diferite soiuri de orhidee înfloresc după ce ating vârsta de 1.5-3 ani. De aceea, trebuie să vă asigurați că planta este suficient de matură, ca să înflorească. În acest scop trebuie să calculați numărul lăstarilor. Planta adultă, pregătită pentru înflorire, trebuie să aibă 5-8 lăstari.

2. NU MUTAȚI GHIVECIUL.

Orhideea nu iubește nici măcar deplasările nesemnificative, deoarece reacționează la poziția față de lumină. Dacă trebuie să mutați ghiveciul plantei, așezați-l cu aceeași parte (ca și anterior) spre lumină.

De asemenea, nu trebuie să mișcați orhideea în timpul irigării. Deplasările influențează negativ creșterea plantei, îndeosebi în momentul apariției tijei.

3. FIȚI ATENȚI LA RĂDĂCINI.

Rădăcinile orhideei participă activ la procesul de fotosinteză. De aceea, este important să vă asigurați că au acces la suficientă lumină. Având în vedere faptul că nu se recomandă mutarea frecventă a orhideei, trebuie să aveți grijă în prealabil de rădăcini.

În particular, cel mai bine ar fi să folosiți recipiente transparente de plastic, dotate cu un număr mare de orificii de drenare, în locul ghivecelor de ceramică. Nu se recomandă plantarea orhideelor în recipiente cu pereții denivelați, deoarece rădăcinile lor au proprietatea de a concrește cu suprafețele grosiere. Pe lângă aceasta, marginile ascuțite pot traumatiza sistemul radicular.

4. AVEȚI GRIJĂ DE ILUMINARE.

Dacă nu vor avea parte de o zi însorită completă (10-12 ore), orhideele nu vor înflori. De aceea, toamna și iarna, când lumina firească este de scurtă durată, florile trebuie iluminate suplimentar cu ajutorul lămpilor.

Dacă orhideea a eliberat tije în timpul toamnei sau iernii, aveți grijă ca acestea să nu se usuce din cauza zilei luminoase scurte. Uneori este suficient să organizați iluminarea doar pentru vârfurile tijelor. Cel mai important este să urmăriți ca planta să nu se încălzească.

5. ASIGURAȚI OSCILAȚIA ADMISIBILĂ A TEMPERATURII.

Catalizatorul înfloririi multor soiuri de orhidee este diferența nesemnificativă dintre indicii diurni și nocturni de temperatură. De aceea, pentru ca orhideea să înflorească, temperatura nocturnă trebuie să fie cu 4-6°С mai mică decât cea diurnă.

De la începutul primăverii și până la începutul toamnei orhideea poate fi ținută în aer liber, unde oscilația termică este atinsă în mod firesc. Când vremea este mai răcoroasă, încăperea, în care se află orhideele, trebuie aerisită, fără să se permită apariția curenților de aer.

6. RESPECTAȚI REGULILE IRIGĂRII.

Orhideele trebuie udate doar după ce substratul lor se usucă complet: astfel veți evita posibila putrezire a rădăcinilor. După ce se va termina perioada de înflorire, trebuie să întrerupeți irigările orhideei pentru aproximativ o lună. Iar înainte și în timpul înfloririi, orhideea necesită o irigare mai intensă decât în mod obișnuit.

7. UMIDIFICAȚI AERUL.

Încă o condiție importantă este umiditatea aerului. Dacă aerul nu este suficient de umed, se pot produce stagnarea creșterii sau uscarea precoce a bobocilor și florilor.

Ca să creșteți gradul de umiditate din încăperea, în care se dezvoltă orhideea, puteți să puneți o farfurie cu apă lângă plantă. În perioadele deosebit de uscate (când locuința începe să fie încălzită) planta trebuie stropită. Umiditatea optimă a aerului pentru orhidee este minim 60%.

8. ALEGEȚI CORECT ÎNGRĂȘĂMINTELE.

Ca să fertilizați orhideele, se recomandă folosirea unor compuși cu fosfor și potasiu, care stimulează dezvoltarea mugurilor de înflorire. Pe lângă aceasta, utilizarea unor asemenea îngrășăminte garantează dezvoltarea florilor sănătoase și puternice. Iar îngrășămintele cu azot trebuie evitate: acest element inhibă dezvoltarea tijelor.

9. ORGANIZAȚI O „TERAPIE DE ȘOC” PENTRU ORHIDEE.

Uneori, ca să determinați orhideea să înflorească, trebuie să o expuneți la un stres mic. Când se simte prea bine, planta își îndreaptă toată energia spre creșterea părții vegetative. Una dintre metodele de stimulare a înfloririi este „șocarea” ușoară a orhideei: reducerea irigării sau mutarea ghiveciului într-un loc mai răcoros.

Spor la grădinărit!