Alerta pe care ți-o dă ficatul și câteva semne pe care nu trebuie să le ignori

Multe persoane confunda aceste simptome cu deshidratarea, dar daca dupa ce ai consumat o cantitate normala de lichide urina nu capata o culoare

deschisa si clara, inseamna ca problema ar putea fi la nivelul ficatului. Dupa cum spune si titlul, acest articol se refera la avertizarea despre boala pe care o da ficatul, precum si la simptomele pe care nu trebuie sa le ignori.

loading...

Ficatul este un organ vital, care ajuta la buna functionare a digestiei, la curatarea organismului de toxine si la absorbtia nutrientilor necesari corpului pentru a supravietui.

Unii dintre noi se nasc cu un ficat cu probleme, in vreme ce altii au probleme cu ficatul din cauza unui regim alimentar neadecvat, consumului excesiv de alcool, abuzului de substante nocive, iar unele dereglari se pot intampla in urma contactarii unor virusi.

Datorita importantei deosebite a ficatului in buna functionare a organismului si a vietii in general, este foarte important sa recunosti la timp simptomele unei boli a ficatului si sa consulti un medic.

Pielea devine galbuie

Unul dintre semnele care prevestec o boala a ficatului este schimbarea rapida a culorii pielii. Ar putea fi vorba despre pierderea culorii naturala a pielii, care devine palida, galbuie.

Unghiile de la maini sau varfurile degetelor se pot ingalbeni, iar motivul este ca ficatul nu elimina toxinele asa cum ar trebui, iar bilirubina incepe sa se acumuleze sub piele.

Mancarimi ale pielii si hipersenzitivitate

loading...

Un semn timpuriu al unei boli a ficatului poate fi mancarimea -uneori sportita- a pielii, care se poate inrautati cu timpul.
Daca pielea este sensibila la o simpla atingere si se inflameaza usor,

poate fi din cauza unei probleme a ficatului. Hidratarea sau ingrijirea regulata cu ajutorul produselor cosmetice te pot ajuta sa scapi de disconfort, dar e necesar sa fii consultat de un medic.

Schimbari in urina si scaun

In unele cazuri de boli ale ficatului, urina poate deveni mai inchisa la culoare. Multe persoane considera asta un semn al deshidratarii, insa daca dupa consumarea cantitatilor adecvate de lichide urina nu revine la culoarea si textura normale, s-ar putea sa existe o problema la ficat.

Unii pacienti cu simptome incipiente la ficat au observat o schimbare in aspectul

scaunului, care poate fi pal, cu sange sau foarte inchis la culoare.

Disconfort la nivelul stomacului

Crampele si durerile din partea inferioara a abdomenului pot fi un semn ca ceva nu este in regula cu ficatul tau. Pe langa asta, include presiunea abdominala si aparitia gazelor.

In timp, daca problema se inrautateste, exista riscul aparitiei unui fluid la nivelul peretilor abdominali- ascita.

In acest caz exista si riscul ca presiunea de la nivelul plamanilor sa fie redusa si sa respiri mai greu, avand nevoie de interventia unui medic.

Oboseala

Schimbari precum starea de oboseala sau oboseala cronica pot reprezenta semne ale unei probleme a ficatului. Daca pe langa oboseala observi si alte simptome inrudite, contacteaza un medic.