Când nu avem chef să mergem după pâine, pregătim aceste turtițe! Fără drojdie și multe bătăi de cap!

Turtițe coapte din aluat nedospit, moale, preparat rapid din minimul de ingrediente! Rețeta lor ne scoate întotdeauna din încurcătură. Pot fi servite în loc de pâine: cu felurile sărate de mâncare sau cu ceai la micul dejun, ungându-le cu dulceață, miere, smântână fermentată. Din seria „simplu, rapid și delicios”!

INGREDIENTE (PENTRU 8 BUCĂȚI):

-500 g de chefir;

-5 g de bicarbonat de sodiu (o linguriță);

-4 g de sare (o linguriță);

-600 g de făină (+ pentru modelat);

-15 ml de ulei (o lingură);

-puțin lapte/chefir/ou — pentru ungerea turtițelor înainte de coacere.

MOD DE PREPARARE:

1.Turnați chefirul într-un bol adânc. Adăugați bicarbonatul de sodiu și sarea. Amestecați. Drept rezultat, chefirul va deveni spumos și își va mări volumul (se produce reacția de stingere a bicarbonatului de sodiu).

2.Adăugați jumătate din făina cernută. Amestecați bine cu spatula. Apoi transferați aluatul pe suprafața de lucru, pe care ați pus făina rămasă. Continuați să-l frământați până va încorpora toată făină. La final el trebuie să fie foarte moale și lipicios.

3.Adăugați uleiul și frământați încă puțin aluatul.

4.Puneți-l într-un bol curat și acoperiți-l cu un capac. Lăsați-l să se „odihnească” timp de 20-30 minute, pentru ca bicarbonatul de sodiu să înceapă să acționeze. Dacă nu aveți mult timp la dispoziție, puteți să începeți îndată modelarea turtițelor.

5.Lucrând pe masa presărată cu făină, divizați aluatul în 8 bucățele. Modelați-le sub formă de biluțe.

6.Întindeți fiecare biluță de aluat sub formă de turtiță rotundă, cu grosimea puțin mai mică de 1 cm (cu mâinile sau cu sucitorul). Dacă doriți, puteți să modelați turtițe mai subțiri.

7.Așezați turtițele pe tava tapetată cu hârtie de copt. Realizați câte 3 adâncituri în mijlocul fiecăreia dintre ele, după care ungeți-le cu lapte, chefir sau ou bătut.

8.Introduceți tava în cuptorul preîncălzit până la 230-250°C. Coaceți turtițele timp de 10-15 minute, până se vor rumeni.

9.Lăsați-le puțin să se răcească, după care serviți-le cu multă plăcere!

Turtițele sunt moi, gustoase, proaspete. Oare mai este nevoie de ceva pentru o masă delicioasă?

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!