Pătlagina, cunoscută și sub denumirea științifică de Plantago lanceolata, este o plantă cunoscută încă din cele mai vechi timpuri pentru variatele sale proprietăți. Pe lângă o mulțime de vitamine, precum vitamina A, C sau K, planta mai are în componență și acid salicilic, ulei volatil, proteine, substanțe minerale, substanțe antibiotice și acizi grași. Toate aceste componente o fac foarte utilă în scopuri terapeutice și, în concluzie, în tratarea multor boli sau afecțiuni. Ceaiul de pătlagină acționează ca un calmant pentru stările de oboseală sau de stres.
Are un efect de liniștire aproape imediat. Pe lângă aceste proprietăți, ceaiul este și un stimulent al memoriei, fiind recomandat în detrimentul altor stimulente asemănătoare. Ca uz extern, pătlagina este utilizată pentru tratarea rănilor și a infecțiilor. Pentru aceasta, folosiți frunzele strivite ale plantei.
Ceaiul de pătlagină este utilizat pentru tratarea tusei și pentru eliminarea viermilor intestinali, în special la copii.
Atenție! Femeile însărcinate trebuie să evite sau să consume cu moderație ceaiul de pătlagină.
Ceaiul de pătlagină se poate folosi atât extern, pentru a trata inflamațiile articulare și diversele leziuni, cat și intern, pentru a ameliora diverse afecțiuni. Proprietățile acestei plante, care poate fi recunoscută cu ușurință gratie frunzei sale late și lanceolate, se datorează unui complex de substanțe, printre care se numără flavonoidele, uleiurile cu efect antibiotic, vitaminele A, C și K precum și carotenoizi și mucilagii.
Printre afecțiunile care pot fi tratate cu acest ceai se numără bronșita și unul dintre simptomele acesteia, care este tusea, hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, ulcerul și alte boli gastrice, conjunctivita, herpesul, afecțiunile gingivale și hemoroizii. Pentru a te bucura de beneficiile ceaiului de pătlagină, trebuie să îl prepari astfel: adaugă o linguriță de plantă uscată la o cană de apă fiartă și lasă totul la infuzat vreme de 15 minute, ceaiul este gata pentru a fi băut. În funcție de afecțiunea pe care o tratezi, adaugă și o linguriță de miere. De exemplu, în cazul răcelii, al bolilor pulmonare și al tusei, acest amestec face adevărate minuni. Consumă până la trei căni pe zi, pentru ca efectele să fie vizibile.
În cazul folosirii externe, ceaiul se aplică pe zonele afectate (răni, herpes etc.), cataplasme sau se face gargară (atunci când este vorba despre afecțiunile oro-faringiene).
Decoctul este folosit în tratarea unor boli mai grave, precum tuberculoza. Tot ceea ce trebuie să faceți este să fierbeți frunzele în lapte dulce și să le aplicați pe pieptul celor bolnavi. Un astfel de tratament durează până la o lună și jumătate. Cataplasmele ori băile fierbinți cu infuzie de pătlagină au un efect benefic pentru cei care suferă de reumatism.
0 Comentarii