Ceaiul de Leurdă este un vermicid de excepţie – rețetele care combat eficient paraziții intestinali

Ceaiul de leurdă (Allium ursinum) este un vermicid natural de excepţie și combate eficient paraziţii intestinali.

Consumat cu regularitate, ceaiul de leurdă vindecă bolile aparatului digestiv şi combate viermii intestinali (limbricii, oxiurii, teniile şi alte specii parazitare).

loading...

De la leurdă se culeg frunzele tinere, fragede, primăvara devreme, în martie-aprilie, înainte ca planta să înflorească.

Uscarea frunzelor se face la umbră, în strat subţire. După uscare, planta se ambalează în săculeţi de tifon, pungi de hârtie, cutii de carton sau saci de rafie.

Se păstrează până la momentul folosirii, ca plantă întreagă, iar înaintea utilizării se face o mărunţire groscioară.

Infuzie din frunze de leurdă

Peste 2 linguri de frunze de leurdă uscată şi mărunţită groscior se toarnă 250 ml apă fiartă.

Se mai dau într-un clocot şi se lasă timp de 30 minute la infuzat, după care se filtrează. Se îndulceşte, după gust, cu miere.

În boli parazitare interne (viermi intestinali, oxiuri, tenie), se bea câte 1 cană de ceai pe zi. Tratamentul durează 3 zile, după care se ia un purgativ, sulfat de magneziu sau sulfat de sodiu (de la farmacie), în doză de 30 de grame.

Infuzie din frunze de leurdă proaspete sau uscate

Peste 10 g de frunze de leurdă tocate mărunt se toarnă 250 ml (1 cană) de apă clocotită.

Amestecul se acoperă, se lasă la infuzat 30 minute, după care se strecoară şi poate fi băut.

Sunt recomandate 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă, vreme de 3 săptămâni, pentru combaterea viermilor intestinali (limbrici, oxiuri şi alte specii parazitare).

loading...

În cazul oxiurilor, pentru un tratament eficient, pe lângă consumul regulat de ceai, se vor face, seara şi dimineaţa devreme, băi de şezut cu infuzie de leurdă.

Decoct din tulpină și rădăcină de leurdă

Bulbul nu se recomandă a fi recoltat din flora spontană, sau trebuie recoltat moderat, deoarece leurda este o plantă perenă (răsare din bulb de la un an la altul)  – prin recoltarea rădăcinii sale, ea ar fi practic stârpită foarte rapid de pe suprafețele unde este culeasă.

Se pun 2 linguri de tulpină şi rădăcină mărunţite groşcior la 1 cană (250 ml) cu apă. Preparatul se fierbe la foc mic, timp de 30 de minute, completându-se treptat apa care se evaporă.

Decoctul se poate păstra la frigider, cel mult 3 zile.

Se ia 1 lingură, de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă, vreme de 2 săptămâni. Este un vermicid natural de excepţie. Decoctul de leurdă combate eficient paraziţii intestinali.