Cipici tricotați, fără cusături!

Aspectuoși, încântători și călduroși! Se confecționează ușor și destul de rapid: în doar 2.5-3 ore puteți să obțineți o pereche fermecătoare de cipici!

AVEȚI NEVOIE DE:

-fire de 2 culori, cu aceeași grosime (noi am folosit fir alb și fir albastru);

-o pereche de andrele;

-un foarfece;

-o croșetă.

Dacă doriți ca tricotarea să fie strânsă, compactă, firele și andrelele trebuie să aibă aceeași grosime.

MOD DE LUCRU:

1.Montați 26 ochiuri albastre pe andrele, astfel încât să vă rămână un fir cu lungimea de 15 cm la începutul lucrării (îl veți utiliza mai târziu la tricotarea călcâiului).

2.Rândul 1: treceți primul ochi pe cealaltă andrea, după care lucrați toate ochiurile pe față.

3.Rândul 2: treceți primul ochi pe cealaltă andrea, după care lucrați toate ochiurile pe dos.

4.Rândurile 3-12: repetați pașii 2 și 3. Această porțiune va reprezenta părțile posterioară și laterale ale piciorului — de la călcâi în sus. De aceea, măsurați înălțimea porțiunii respective și, dacă este necesar, tricotați mai multe sau mai puține rânduri (în cazul nostru au fost necesare 12 rânduri).

5.Rândul 13: de aici începe tricotarea tălpii. Treceți primul ochi pe cealaltă andrea, lucrați ochiurile 2-17 pe față, iar ochiurile 18-19 împreună, pe față, introducând andreaua prin spatele lor (astfel veți reduce un ochi). Ochiurile rămase (7) nu se lucrează.

6.Rândul 14: întoarceți lucrarea, după care treceți primul ochi de pe andreaua stângă pe cea dreaptă și lucrați următoarele ochiuri pe dos până vor rămâne 9 ochiuri nelucrate. Tricotați 2 ochiuri împreună, reducând astfel unul. Trebuie să mai rămână 7 ochiuri, care nu se lucrează.

7.Rândul 15: întoarceți lucrarea, treceți primul ochi de pe andreaua stângă pe cea dreaptă și lucrați următoarele ochiuri pe față până când vor rămâne 8 ochiuri pe andrea. Tricotați 2 ochiuri împreună. Trebuie să rămână 6 ochiuri pe andreaua stângă, care nu se lucrează.

8.Rândul 16: repetați rândul 15, dar lucrând ochiurile pe dos.

9.Rândurile 17-28: repetați rândurile 15-16, reducând treptat numărul de ochiuri, până când vor rămâne 10 ochiuri pe o singură andrea.

10.Rândul 29: adăugați 7 ochiuri, pur și simplu „îmbrăcându-le” pe andreaua dreaptă pe cele marginale de pe rândurile porțiunii tricotate inițial (dacă ați lucrat mai mult sau mai puțin de 12 rânduri, aveți nevoie de mai multe sau mai puține ochiuri — calculați-le proporțional, luând în considerație modelul nostru). Străduiți-vă ca ultimul ochi să fie destul de strâns și să corespundă începutului lucrării, ca să nu apară ulterior defecte.

Folosind firul lăsat la începutul lucrării, lucrați 8 ochiuri pe față. Apoi dați-l la o parte și, utilizând firul principal, lucrați celelalte ochiuri pe față.

Adăugați în mod similar 7 ochiuri din partea opusă a lucrării pe andreaua liberă. Apoi întoarceți lucrarea și tricotați-le pe față cu firul principal, în continuarea celorlalte, ca să obțineți un rând complet. La sfârșit trebuie să aveți 24 ochiuri pe andrea.

11.Rândul 30: treceți primul ochi pe cealaltă andrea, după care lucrați celelalte ochiuri pe dos.

12.Rândul 31: treceți primul ochi pe cealaltă andrea, după care schimbați firul (în cazul nostru este vorba de firul alb) și lucrați restul ochiurilor pe față cu el.

13.Rândul 32: treceți primul ochi pe cealaltă andrea și lucrați-le pe celelalte pe dos.

14.Rândurile 33-34: repetați rândurile 31-32, tricotându-le cu firul albastru. Aveți grijă ca firul, cu care lucrați, să se afle deasupra celuilalt.

15.Rândurile 36-68: repetați rândurile 31-32 și 33-34, obținând 10 benzi albe și 9 benzi albastre. Acest aspect este valabil în cazul nostru, dar practic trebuie să tricotați astfel rândurile până la jumătatea degetului mare al piciorului (am numerotat rândurile, ca să puteți înțelege mai ușor schema de lucru). Dacă aveți piciorul mai mare sau mai mic, măriți sau reduceți numărul de rânduri.

16.Rândul 69: treceți primul ochi pe cealaltă andrea, după care luați firul albastru (în cazul nostru) și lucrați următoarele 5 ochiuri pe față. Tricotați următoarele 3 ochiuri împreună, pe față, introducând firul prin spatele lor. Lucrați următoarele 6 ochiuri pe față, după care iarăși 3 ochiuri împreună (în mod similar) și restul ochiurilor — pe față.

17.Rândul 70: treceți primul ochi pe cealaltă andrea și lucrați-le pe următoarele pe dos.

18.Rândul 71: treceți primul ochi pe cealaltă andrea, după care schimbați firul (alb) și lucrați 4 ochiuri pe față. Tricotați 3 ochiuri împreună, pe față, introducând firul prin spatele lor. Lucrați următoarele 4 ochiuri pe față, după care 3 ochiuri împreună (în mod similar). Ultimele ochiuri se lucrează pe față.

19.Rândul 72: treceți primul ochi pe andreaua dreaptă și lucrați celelalte ochiuri pe dos.

20.Rândul 73: treceți primul ochi pe cealaltă andrea, după care schimbați firul (albastru) și lucrați 4 ochiuri pe față, 3 ochiuri împreună (pe față, ca la pașii precedenți), 2 ochiuri pe față, 3 ochiuri împreună și 4 ochiuri pe față.

21.Rândul 74: treceți primul ochi pe andreaua dreaptă și lucrați restul ochiurilor pe dos.

22.Rândul 75: treceți primul ochi pe cealaltă andrea, după care lucrați 2 ochiuri pe față, câte 2 ochiuri împreună de 3 ori (pe față, introducând firul prin spatele lor) și ultimele 3 ochiuri — pe față. Trebuie să rămână 9 ochiuri pe andrea.

23.Rândul 76: treceți primul ochi pe andreaua dreaptă, după care lucrați următoarele ochiuri pe dos. Apoi agățați un ochi marginal de pe partea laterală a viitorului cipic pe andreaua stângă și tricotați-l pe dos. Drept rezultat, veți avea 10 ochiuri pe andrea.

24.Rândul 77: treceți primul ochi pe cealaltă andrea. Apoi lucrați 3 ochiuri pe față, 3 ochiuri împreună (pe față, introducând firul prin spatele lor) și 3 ochiuri pe față. La sfârșit agățați un ochi marginal de pe partea laterală a cipicului și lucrați-l pe față.

25.Rândul 78…: repetați rândul 76-77 până vă vor rămâne 5 benzi laterale, de pe care nu ați luat ochiuri (dacă vreți ca deschizătura cipicului să fie mai mică, puteți să tricotați mai multe rânduri). Străduiți-vă să agățați ochiurile laterale de pe partea lor interioară.

26.Închideți lucrarea: tricotați câte 2 ochiuri împreună, pe față. Apoi treceți ochiul rezultat de pe andreaua dreaptă pe cea stângă și tricotați iarăși 2 ochiuri împreună, pe față. Procedați similar până veți reduce toate ochiurile de pe ultimul rând.

27.După aceasta fixați capetele firelor cu ajutorul unei croșete (pe dosul lucrării), pur și simplu trecându-le printre 5-6 ochiuri de pe rândurile, lângă care se află. Tăiați firele rămase.

28.Procedând similar, confecționați cel de-al doilea cipic.

29.Purtați cipicii tricotați și bucurați-vă de confortul oferit de ei!

Spor la treabă!