Concluzia medicilor americani: Cum reușește ardeiul iute să îți prelungească viața

Rezultatele cercetărilor privind proprietăţile speciale ale ardeiului iute au fost prezentate la sesiunile ştiinţifice ale Asociaţiei Americane a Inimii.

De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice şi să studieze efectele antiinflamatoare, anticancerigene, antioxidante şi antidiabetice ale capsaicinei, o substanţă care se găseşte în cantități mari în ardeiul iute şi le conferă gustul înţepător. Dar un nou studiu a permis experţilor să afirme cu încredere că un consum regulat de ardei iute poate prelungi viaţa.

Risc scăzut pentru bolile cardiovasculare

Pentru a evalua efectul său asupra speranţei de viaţă, oamenii de ştiinţă au analizat informaţii provenite din 4.729 de articole ştiinţifice din baze de date autorizate în medicină şi alte specialităţi din sănătate – Ovid, Cochraine, Medline, Embase şi Scopus.

Acestea includ rezultatele a patru studii mari care examinează efectele consumului de ardei iute cayenne asupra sănătăţii participanţilor. Astfel, echipa de oameni de ştiinţă a reuşit să obţină date privind starea de sănătate şi alimentaţia a peste 570.000 de rezidenţi din Statele Unite, Italia, China şi Iran şi a comparat schimbările survenite în grupurile în care participanţii au consumat în mod regulat chili şi unde acesta nu a fost prezent pe mese în mod tradiţional.

Se pare că la participanţii din primul grup, riscul de boli cardiovasculare a scăzut cu 26%, iar riscul de boli oncologice – cu 23%. Statisticile arată, de asemenea, o reducere cu 25% a riscului de deces prematur din orice cauză.

Risc redus de deces

Astfel, cercetătorii de la Centrul de Cardiologie din cadrul Clinicii din Cleveland au ajuns la concluzia că un consum regulat de alimente condimentate poate reduce efectiv riscul de deces, inclusiv de boli grave.

În acelaşi timp, experţii subliniază că mecanismele exacte ale efectului capsaicinei (substanţa activă a ardeiului iute) nu au fost încă stabilite, fie doar pentru că articolele ştiinţifice descrise arată cantităţi diferite de consum de ardei iute în rândul participanţilor. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma rezultatele obţinute.

0 Comentarii

Citeşte şi: