Consumat în cantități mari, acidul citric irită sistemul respirator

Cunoscut încă din secolul al IX-lea de alchimiștii vremii și folosit ca regulator de aciditate, conservant și antioxidant, consumat în cantități mari, acidul citric poate deveni dăunător sănătății.

Folosit de 100 de ani drept conservant

Potrivit specialiștilor, acidul citric se găsește în componența tuturor organismelor vii aerobe și din abundență în citrice. De altfel, acesta este folosit de peste 100 de ani drept conservant.

Potrivit Codex Alimentarius, acidul citric – E330 poate fi folosit ca regulator de aciditate, antioxidant si agent de chelare și se regăsește în băuturi alcoolice și nealcoolice, anumite brânzeturi, conserve de legume și fructe, produse de panificație și patiserie, pește congelat, fructe de mare, înghețată, caramel, etc.

Duce la apariția cariilor

Întrucât nu există o legislație clară care să spună cât acid citric se poate folosi, producătorii folosesc uneori mult prea mult acid citric tocmai pentru a obține un termen de valabilitate mult mai lung.

Consecința? Reacțiile adverse, precum apariția cariilor, iritarea mucoaselor tubului digestiv, iritarea sistemului respirator, reacții alergice, interferențe cu anumite medicamente.

De asemenea, nu au voie să consume acid citric persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau renale, afecțiuni ale aparatului digestiv și diaree. Nu în ultimul rând, acidul citric poate degrada și decolora părul, eliminând practic mineralele din firul de păr.

قالب وردپرس