Cum asezam legumele in gradina. Care sunt prietene si care nu se suporta unele cu altele …

Legumele nu pot fi plantate asa, la voia intamplarii. Gata, imi fac
gradina si pun de toate, la un loc: rosii, castraveti, cartofi,
varza…Nu! Nu toate legumele sunt “prietene” unele langa altele. Astea
sunt regulile gradinarilor de ani de zile. Dar sa vedem care cu care se
impaca si care sunt dusmanoase. O salata de rosii merge foarte bine cu castraveti alaturi. In gradina insa nu se suporta.

Simpatiile si antipatiile legumelor in gradina
Cum asezam legumele in gradina. Care sunt prietene si care nu se suporta unele cu altele ...

Daca punem insa langa rosii morcovi, pastarnac, marar si patrunjel e de bine; acestea sunt benefice culturii de tomate si asta pentru ca atrag paianjeni, gargarite si alte insecte ce ar dauna rosiilor. Deci, aduc un aport important culturii de rosii daca sunt asezate langa aceasta. Avem si flori care fac bine legumelor: Condurul-Doamnei si Craitele. Ideea este ca daca tineti cont de aceste reguli nu veti da gres in gradinarit. Acum, vremea sa tina cu voi!

Rosiile

Asa cum am citit in randurile de mai sus, rosiile cresc bine langa morcovi, pastarnac, marar si patrunjel. Prielnic le este si langa sparanghel, busuioc, fasole, telina, salata verde, pepene si ceapa. Nicidecum nu plantati rosiile sau langa rosii castraveti, broccoli, conopida, varza sau porumbul.

Castravetii

Cucumis sativus sau castravetele sta foarte bine in gradina langa fasole, varza, conopida, salata verde, mazare, ridichii si floarea soarelui. Evitati insa apropierea de ierburile aromatice, cartofi si pepene.

Varza

Varza are si ea conditiile ei. Varza nu va creste bine langa conopida, broccoli, capsuni si rosii. Este insa buna prietena” cu fasolea, castravetii, mararul, salata, ceapa, cartofii, spanacul, salvia si cimbrul. Deci aveti de unde alege.

Fasolea

Fasolea are si prieteni si dusmani. Poate fi plantata foarte bine langa: sfecla, broccoli, morcovi, varza, telina, conopida, porumb, castraveti, dovlecei, vinete, rosii, cartofi, ridichii si mazare. In schimb, nu-i va prii daca va sta langa: ceapa, usturoi, ardei si floarea soarelui.

De asemenea, tot ca informatii, sa nu puneti morcovii pe langa patrunjel si marar, salata pe langa broccoli, ceapa langa fasole, mazare si salvie si nici ardei langa fasole.

Sa nu uitati ca anumite flori sunt benefice langa legume, asa cum am vazut ca este cazul Condurului Doamnei si craitelor. Acestea atrag insecte care le polenizeaza. Asa se face ca si recoltele sunt mai bogate, si ne referim la culturile de rosii, castraveti, dovlecei, mazare.

Alte trucuri

Ce e mai gustos decat un sos de rosii cu cateva frunze de busuioc? Ei bine, ca si-n mancare, si-n gradina cele doua plante coabiteaza foarte bine. Planta aromatica tine departe de rosii daunatorii.

La fel, stiati ca arpagicul, ceapa si usturoiul stau foarte bine langa…trandafiri? Nu prea merg combinatiile de mirosuri, dar tocmai asta-i ideea. Mirosurile puternice tin departe puricii de plante.

Menta poate fi cultivata fara probleme langa varza si rosii. Menta tine departe puricii plantelor si alte insecte daunatoare.

Oregano cu fasolea sau broccoli. Si oregano pacaleste daunatorii, dar se spune c-ar imprumuta din aromele sale si pastailor de fasole.

Salvia nu are ce cauta langa castraveti. In schimb, face casa buna cu rozmarinul, morcovii, varza. tine departe intrusii, chiar si melcii, dar mai face schimb si de arome cu legumele.

De asemenea, plantati cimbru langa rosii. Florile plantei aromatice atrag albinele, favorizeaza polenizarea si plantei vecine si duce la o mai buna dezvoltare a acesteia.

Ce plantam in mai: de la inceputul lunii si pana pe 20 mai, se pot planta urmatoarele legume –  castraveti, fasole, porumb dulce, ardei, rosii, vinete, 20-30 mai – varza pentru productia verii, varza creata, gulii, andive, castraveti, porumb dulce, marar, fasole verde.

Plantam in intervalul 1-10 iunie – varza, varza creata, gulii, castraveti, andove, porumb dulce, marar fasole verde; 1-20 iunie – castraveti, porumb dulce, marar, fasole verde; 20-30 iunie – varza pentru productia din toamna, sfecla rosie, gulii, castraveti, cartofi de toamna, fasole verde, marar.