Cum deosebim peștele proaspăt de cel vechi. Ochii sunt cei care spun totul!

Tot meșteșugul vieții este hrana. Gospodinele care gătesc trebuie să aibă voința hotărâtă de a face o mâncare bună, tot mai bună și atunci vor fi apreciate de toți ai casei, iar uneori de alte persoane invitate la masa.

De aceea, ele ar avea nevoie să știe că:

Se întăresc la fiert și fierb greu fasolea, mazărea etc., mai ales când apa nu este prea bună, adică atunci când apa este săroasă. Putem face ca boabele să fiarbă bine și să nu se întărească, dacă, înainte de a le fierbe, le lăsăm să stea 24 de ore (o zi și o noapte) la muiat în apă fiartă.

Apoi le punem la fiert și în apa în care este vorba să fiarbă punem o linguriță de “sodă curată” luată de la farmacie (se zice: bicarbonat de sodiu.)

După limbajul folosit, ați dedus, sper, că sfaturile acestea, vin din vremuri îndepărtate, cam de prin 1983, când bucătarii se inspirau la randul lor din alte timpuri…

Să continuăm:

– Cea mai bună mâncare este aceea care priește stomacului tău. Mâncare și băutură puțină, curate, să mănânci și să bei la timp regulat. Mâncarea proaspătă și făcută în casă, mai mult din ceea ce-ți produce gospodăria, este cea mai bună.

Cum poți cunoaște dacă o hrană este bună:

– Mâncarea ca să fie folositoare trebuie să fie gustoasă, bine pregătită și bine păstrată, căci altcum mai tare ne vatămă sănătatea, aducând o mulțime de boală.

Iată ce se cere de la o mâncare:

– Carnea de vacă să aibă culoarea roșie, cea de porc și vițel o culoare roză, cea de oaie, culoare roșie închisă, să n-aibă miros neplăcut, să nu fie moale, umedă și lipicioasă.

– Păsările tăiate trebuie să aibă carnea roză, pielea curată de culoare galbenă sau albă. Grăsimea să fie galbenă. Toate părțile dinlăuntru să nu aducă a nimic.

– Conservele de carne, slănina afumată, slănina sărată, cârnații și salamul, să aibă culoarea frumoasă, să miroasă plăcut și să aibă gustul unei conserve sau a cărnii bune, să nu fie mucegăită.

– Peștele proaspăt să fie tare și cu solzii lucitori. Să nu miroasă urât. Ochiul peștelui este cel mai bun semn după care poți cunoaște dacă peștele e bun sau nu. Dacă ochiul e limpede peștele e proaspăt.

– Peștele sărat și afumat trebuie să miroasă plăcut. Afumarea adeseaori te face să nu poți deosebi mirosul de stricăciune. De aceea cand cumperi pește afumat, miroasă-l pe tăietură.

– Laptele alb sau gălbui e bun. Când e de altă culoare atunci e botezat (are în el apă) ori e muls de la o vacă bolnavă. Gustul de asemenea trebuie să fie plăcut.

– Untul să aibă o culoare albă sau galbenă.

Sursa: “Album Literar Gastronomic” Ediția 1983

قالب وردپرس

0 Comentarii

Citeşte şi: