Cum să DORMI mai puțin, dar să te odihnești mai bine

Somnul este o componentă importantă a vieții. La urma urmei, starea ta pe tot parcursul zilei este influențată de felul în care i dormit. De aceea, trebuie să te asiguri că obții un somn bun.

De multe ori, timpul s-ar putea să nu îți permită să dormi cât ar trebui așa că ar fi bine ca măcar să încerci să ai un somn cât mai profund și să îți stabilești un program.

Pentru a stabili programul de somn, trebuie să înțelegi modul în care funcționează somnul. E simplu.
Somnul constă în patru etape: somn ușor, jumătate de somn, adormire profundă și somn rapid.

Fără a intra în prea multe detalii, fiecare etapă include un proces foarte important. Dar stadiul care este cel mai responsabil pentru modul în care te simți dimineața este a treia etapă. În această etapă, toxinele sunt eliminate, resursele sunt restaurate, iar funcțiile organelor sunt verificate.

Cu cât etapa a treia este mai lungă, cu atât mai adânc este somnul; cu atât mai bine te simți dimineața.

Două lucruri contează pentru un somn bun:

Temperatura scăzută. Cu cât este mai mare temperatura, cu atât mai mare este activitatea corpului tău. Deci, în timpul zilei, temperatura corpului ar trebui să fie ridicată pentru a te asigura că funcționează bine. Noaptea ar trebui să fie scăzută, astfel încât creierul să se afle într-o etapă de somn mai profundă pentru o perioadă mai lungă de timp.

Melatonina, hormonul de somn. Este produsă atunci când ai ochii închiși. Și când ești într-un loc luminos, melatonina este distrusă. Este cunoscut faptul că acest hormon este cel mai bine produs între orele 23 și 4, așa că este foarte important să dormi în acest interval.

1. Trezirea în același timp în fiecare zi

Uită de somul până târziu în weekend. Asigură-te că te trezești la aceeași oră în fiecare zi a sptămânii.
De ce? Organismul trebuie să se obișnuiască să se trezească în același timp și să se culce în același timp. Drept urmare, creierul realizează că există un anumit număr de ore în care trebuie să restabilească resursele corpului.

2. Trezirea în faza de somn rapid

Este mai ușor și mai bine să trezești o persoană în timp ce se află în stadiul de somn rapid – de aceea este foarte important să prinzi acest moment. Există mai multe moduri de a face acest lucru:

Utilizează o aplicație de alarmă inteligentă. Există multe aplicații de genul acesta. Aceste aplicații sunt destul de precise, dar ele nu sunt întotdeauna convenabile, deoarece trebuie să păstrezi telefonul pe pat pentru a-ți permite să îți urmărești mișcările și datele de somn.

Trezirea în același timp în fiecare zi. Dacă este mai ușor să te ridici la 6:20 AM decât la ora 6:00, înseamnă că la 6:20, ești în stadiul de somn rapid. Poți încerca pur și simplu setarea alarmei pentru o oră diferită în fiecare zi. Cu toate acestea, dacă te trezești la aceeași oră în fiecare zi, creierul se va obișnui cu aceasta și va înțelege că trebuie să se afle în stadiul de somn rapid până la ora 6:00.

Utilizează o brățară de alarmă inteligentă. Brățările de fitness sunt ieftine, exacte, și te trezesc cu o vibrație ușoară.

3. Umiditatea, temperatura și lumina pot întrerupe somnul.

Dacă nu există suficientă umiditate în dormitor, multe dintre procesele de restaurare ale corpului încetinesc și somnul se înrăutățește. Nivelul optim de umiditate este de 45% sau chiar de 70%. Pentru a afla umiditatea, există aparate speciale care o indică și o mențin la nivelul necesar.

Temperatura optimă pentru somn este de 16 ° C până la 20 ° C.

Cu cât este mai puțină lumină, cu atât producția de melatonină este mai rapidă. Aceasta înseamnă că vei adormi mai repede și vei ajunge mai repede la faza de somn profund. Chiar și o lumină stradală din afară îți poate perturba ciclul de somn, deci este foarte important să tragi draperiile.

4. Exerciții dimineața și activități fizice în timpul zilei

Exercitarea crește temperatura corpului și eficiența acestuia.

Dimineața, orice exercițiu fizic pare imposibil de făcut. Dar cu timpul te poți obișnui. Găsește 10-15 minute pentru a face câteva exerciții care te vor face să transpiri.

La fel de recomandate sunt și exercițiile fizice în timpul zilei, dar cu mai mult de 3 ore înainte de a merge la culcare. Dacă ai probleme cu somnul, nu ezita să consulți un specialist.