Cum se face inmultirea trandafirilor prin butasi

Inmultirea trandafirilor prin butasi isi are avantajele sale pentru ca ofera posibilitatea: -sa obtineti mai mult material saditor; -sa evitati necesitatea de a lupta contra buruienilor; -sa obtineti o planta care va trai mai mult timp.

Trandafirii altoiti se planteaza cu ochiul altoi la nivelul solului sau putin mai adanc. Si, mai devreme sau mai tarziu, oricum isi formeaza propriile radacini.

Cu toate acestea, durata lor de viata este de aproximativ zece ani. Iar trandafirii inmultiti prin butasi, in special soiurile care nu necesita sa fie acoperite, pot trai zeci de ani. Cel mai bine este sa butasiti trandafirii cu frunze mici: miniaturali, polyantha, cataratori cu flori mici si acoperitori de sol. Trandafirii floribunda ocupa o pozitie intermediara, iar hibrizii de ceai, cataratorii cu flori mari si trandafirii de parc se inradacineaza greu.

Aceste soiuri se altoiesc si ele cresc pe radacini straine. Datorita sistemului radicular puternic pe care l-au primit, trandafirii altoiti se dezvolta rapid si formeaza tufe mari, care infloresc din abundenta. Ele sunt mult mai rezistente la ger. Dar pe parcursul intregii lor vieti, gradinarii trebuie sa lupte pemanent  cu buruienile ce cresc langa radacini.

Daca nu sunt inlaturati la timp, lastarii ”salbatici”, care cresc pe parcursul unui sezon, pot impiedica dezvoltarea normala a partii altoite sau chiar sa o distruga. Puteti porni procesul de butasire la inceputul lunii iulie. Din tufa care va place, taiati cu foarfeca horticola lastari semilemnificati, scuturati de curand de floare.

Taieturile le faceti inclinate, chiar deasupra mugurelui, orientat inafara tufei. Parte verde de sus o puteti taia si arunca, nu este nevoie de ea pentru inradacinare. Din partea de mijloc, taiati butasii astfel incat fiecare sa aiba cate o frunza in varf. Nu este nevoie sa pastrati ”calcaiul”. Taiati frunzele pe jumatate, astfel veti impiedica evaporarea umiditatii in timpul inradacinarii.

Baza butasilor o pudrati cu stimulator de crestere radiculara. Plantati butasii intr-un recipient ingropat in pamant in semiumbra, la adancimea de 2,5-3 cm si la o distanta de 5 cm. Aplatizati solul, udati uniform butasii si ii acoperiti cu un capac din plastic sau transparent.

Puteti folosi o butelie din plastic: partea taiata de sus va fi capacul. Cea mai importanta conditie de inradacinare a butasilor este umiditatea ridicata a aerului (pana la 97-98%) si temperatura de aproximativ +20°С. Stropiti butasii periodic, folosind un pulverizator. Peste aproximativ 1 luna vor aparea primele radacini mici. Pe perioada iernii, recipientul cu butasi, il puteti acoperi cu pelicula pentru sera (densitatea 80).

Trandafirii tineri vor putea fi plantati in sol deschis la anul viitor.