Cum se face tinctura de papadie si ce afectiuni trateaza

Acesta faimoasa tinctura se prepara din radacinile de papadie culese primavara inainte de inflorirea plantei si este recomandata de medici pentru un mare numar de boli. Radacina acestei plante contine multe principii active, inulina, zaharuri complexe, vitamine si minerale, substante care favorizeaza flora intestinala, trateaza multe infectii si ajuta la evitarea aparitiei anemiilor.

loading...

Pentru ce afectiuni este utilizata tinctura de papadie

Păpădia este o planta digestivă binecunoscută, câteva picături de tinctura pot fi luate înainte de mese pentru a preveni gazele și după mese pentru a preveni arsurile la stomac. Este, de asemenea, cunoscuta ca o planta curata, care sustine functionarea normala a ficatului si a rinichilor.

Este folosita si ca purificator de sânge, ajutand la reducerea colesterolului din sânge.

Cu o actiune diuretica blânda, tinctura de păpădie este utilizată ca tratament pentru UTI și impotriva retenției de apă.

Fitoterapeutii prescriu, de asemenea, tinctura de păpădie pentru a ameliora sau chiar trata bolile de piele.

Potrivit faimosului medic fitoterapeut Julie Bruton-Seal, tinctura de păpădie se foloseste pentru:

 • Probleme de piele
 • Ficatul slăbit
 • Constipație
 • Probleme urinare
 • Retenție de fluide
 • Artrită
 • Gută
 • Mahmureala
 • Boli cronice
 •  

Cum se dozeaza tinctura de papadie

Cartea „Backyard Medicine„, una dintre cele mai bune carti despre remediile din plante, ofera informatii detaliate despre cum se administreaza tinctura de papadie

 1. Întreținerea generală a sănătății ~ 1/2 linguriță de două ori pe zi.
 2. Erupții cutanate acute ~ 10 picături în apă luate de 3-4 ori pe parcursul zilei.
 3. Artrita, gută, eczemă, psoriazis și probleme hepatice ~ 1 linguriță în apă de 3 ori pe zi .
 4. Indigestie ~ 10 picături în apă în fiecare oră până la rezolvare.

Cum se face tinctura de papadie

Ingrediente: o mana de radacini, 20 grame si 100 ml de vodca naturala de 70-80 grade.

Pentru aceasta tinctura se folosesc radacinile de papadie recoltate ideal primavara, in lunile martie – aprilie, inainte ca plantele sa infloreasca.
Primavara, ca orice planta, papadia isi foloseste o buna parte din energie si din nutrientii din radacina pentru a forma florile, deci este mai bine să recoltați rădăcina atat timp cat acești nutrienți sunt încă în radacina.

Aceste radacini se extrag usor din solurile cu pamant moale sau nisipos insa este bine sa evitati locurile cu multa poluare. Dupa ce ati adunat cam o mana de papadie, spalati-le si taiati radacinile de tulpini si frunze. Nu aruncati frunzele tinere de papadie, sunt perfecte pentru salate caci au o multime de vitamine.

Taiati radacinile in bucati mici de 1 cm, pentru a putea lasa alcoolul sa extraga eficient principiile active si substantele nutritive din ele.

Se pun radacinile intr-un borcan, incat sa acopere cam doua treimi din vas, si se acopera cu vodca de 70-80 grade pana se umple.
Se lasa tinctura sa infuzeze timp de 6-8 saptamani intr-un loc racoros, ferit de lumina. Agitati borcanul din cand in cand.

loading...

Se poate pastra 2 ani de la data prepararii.

Contraindicatii si precautii
Persoanele care suferă de hepatită virală, toxică, metabolică, steatoză și ciroză hepatice, ulcer gastric și duodenal în forme avansate, gastrită hiperacidă, afecțiuni ocluzive intestinale, biliare, pancreatită, femeile însărcinate și cele care alăptează nu trebuie să consume această tinctură.