Cum se manifestă colita ulcerativă la copii?

Colita ulcerativă sau rectocolita ulcerohemoragică reprezintă o boală inflamatorie cronică care se dezvoltă la nivelul colonului și rectului (porțiuni ale intestinului gros). În Europa, colita ulcerativă apare la 505 din 100.000 de locuitori. 15-20% dintre persoanele afectate sunt copii. Să vedem cum se manifestă această afecțiune și cum se tratează!

Simptomele și cauzele colitei ulcerative la copii

Colita ulcerativă la copii este caracterizată de o varietate de simptome a căror intensitate diferă de la o persoană la alta. Uneori, boala poate fi asimptomatică la început, însă mai târziu apar spontan manifestări severe. De cele mai mai multe ori, sunt diagnosticați copiii cu vârsta de peste 10 ani.

SImptomele colitei ulcerative apar în urma apariției unor ulcerații la nivelul intestinului gros. Ulcerațiile sunt asemănătoare unor leziuni cu pierdere de substanță ce apar la nivelul pereților interni ai intestinului. Leziunile nu tind să se cicatrizeze. Această inflamație declanșează anumite manifestări:

 • Dureri abdominale
 • Diaree frecventă care poate conține sânge
 • Sângerare la nivelul anusului 
 • Anemie și oboseală (din cauza pierderii de sânge)
 • Balonare 
 • Malnutriție și malabsorbție – digestia nu mai are loc corespunzător, ceea ce poate duce la tulburări de absorbție și la scăderea în greutate.
 • Întârzierea creșterii și dezvoltării caracterelor sexuale
 • În unele cazuri, pot apărea: dureri articulare, iritații/leziuni la nivelul pielii, afecțiuni hepatice, fragilitatea oaselor, inflamație la nivelul ochilor.

Cauzele apariției colitei ulcerative nu au fost elucidate. Însă se pare că afecțiunea se transmite genetic. Așadar, dacă un membru al familiei suferă de această afecțiune, crește riscul ca și copilul să o dezvolte (pe doc.ro puteți găsi detalii despre colita ulcerativă în cazul adulților). De asemenea, se bănuiește că rectocolita ulcerohemoragică ar putea fi o boală autoimună. Sistemul imunitar dereglat confundă unele bacterii bune și unele substanțe din alimente cu agenți dăunători și declanșează un răspuns imun împotriva acestora. Astfel, apare inflamația.

Deși la început dieta dezechilibrată era considerată o cauză a acestei afecțiuni, studiile nu au reușit să demonstreze o legătură între cele două. Cert este faptul că dieta dezechilibrată agravează colita ulcerativă, după ce aceasta s-a instalat.

Complicațiile colitei ulcerative

Colita ulcerativă apărută în copilărie este considerată mai gravă și prezintă un risc mai crescut de a dezvolta complicații.

Perforarea colonului și hemoragiile severe pot apărea dacă boala nu este controlată corespunzător. De asemenea, diareea severă duce la deshidratare.

Există un risc ridicat de apariție a cancerului de colon, problemelor de vedere, osteoporozei și trombozei venoase sau arteriale.

Este foarte dificil pentru copii să înțeleagă această boală și să o tolereze în această perioadă a vieții. Aceștia pot deveni frustrați din cauza faptului că sunt diferiți de ceilalți și jenați de faptul că trebuie să meargă des la toaletă. De aceea, copiii care suferă de colită ulcerativă pot dezvolta anxietate, depresie sau probleme sociale. 

Diagnostic și tratament

Diagnosticarea colitei ulcerative presupune efectuarea unor investigații. Analizele de sânge ajută la depistarea anemiei și a numărului ridicat de leucocite implicate în răspunsul imun exagerat. Probele de materii fecale ajută la identificarea eventualelor bacterii și paraziți intestinali care ar putea fi cauza simptomelor neplăcute. Endoscopia (introducerea unui tub prin gât) și colonoscopia (introducerea unui tub prin anus) sunt utilizate pentru vizualizarea structurilor interne de la nivel intestinal și pentru recoltarea probelor. Radiografia gastrointestinală poate fi folosită pentru excluderea altor afecțiuni.

Deoarece este o boală cronică, ea nu poate fi vindecată, ci doar ameliorată. Aceasta trebuie monitorizată și controlată prin medicație și dietă pe tot parcursul vieții. În perioada copilăriei, poate fi nevoie de susținere și consiliere psihologică.

 • Tratamentul medicamentos include administrarea de aminosalicilați, corticosteroizi, imunomodulatori. Acestea reduc inflamația și reglează sistemul imunitar.
 • Dieta este obligatorie în cazul acesteia afecțiuni, deoarece alimentele nepotrivite pot agrava starea pacientului. Dieta în cazul copiilor cu colită ulcerativă este chiar mai importantă decât în cazul adulților, deoarece boala le afectează creșterea și dezvoltarea normală. 

Alimentele procesate, cele bogate în zahăr, sucurile și lactatele intensifică simptomele și inflamația. În schimb orezul alb, nucile, fructele gătite și legumele gătite au rol în remisia afecțiunii. 

Cu toate acestea, terapia nutrițională trebuie controlată de un nutriționist, deoarece nevoile nutritive ale fiecărui copil diferă. De asemenea, malnutriția este o tulburare care trebuie tratată printr-un regim alimentar bine elaborat.

 • Consilierea psihologică este importantă pentru prevenirea sau tratarea problemelor de ordin psihologic (anxietate, depresie).
 • Tratamentul chirurgical este utilizat în cazurile foarte severe.

Așadar, copiii diagnosticați cu colită ulcerativă necesită o îngrijire deosebită și educarea unui stil de viață echilibrat.