De ce este bine să mergi desculță

Să mergi desculță pe nisip sau prin iarbă are multe beneficii pentru sănătate, deoarece tălpile au mai mulți centri nervoși, similari cu cei din palme, motiv pentru care sistemul nervos este mult mai stimulat când mergi desculță pe afară.

Să fii desculță în mijlocul naturii, fie că este undeva pe plajă, în apă sau prin pădure, te ajută să te conectezi cu mediul înconjurător, să scazi nivelul stresului, să-ți îmbunătățești starea de spirit, imunitatea, sănătatea inimii, să previi inflamațiile și să accelerezi regenerarea musculară.

Desigur, în anumite situații este necesar să porți pantofi, dar folosirea constantă a acestora, chiar și a celor medicinali, poate face mai mult rău decât bine, deoarece previn piciorul să-și mențină flexibilitatea și puterea. În plus, pantofii cu vârful subțire sau cu tocul prea mare, cauzează probleme de încheieturi, mușchi și tendoane, iar tocurile în general, duc la schimbarea centrului de greutate prin forțarea gleznelor, a gambelor și a coapselor să stea încordate.

Piciorul are 33 de încheieturi, 19 mușchi și peste 100 de ligamente și tendoane, iar când porți încălțăminte strâmtă și nepotrivită, multe dintre acestea nu se mai pot mișca sau funcționa corespunzător. Când picioarele nu te mai țin, restul corpului va fi afectat și tu vei merge cel puțin ciudat, având dureri aproape mereu, deoarece picioarele au rolul de a susține întreg corpul. Multe culturi au înțeles acest lucru și încă n-au început să folosească pantofi în mod regulat, pentru a avea un impact cât mai mic asupra genunchilor, a șoldurilor și a spatelui.

Pe de altă parte, când alergi în adidași concepuți special pentru această activitate, talpa acestora absoarbe marea majoritate a șocurilor, de aceea te simți în continuare bine, pe când dacă ai alerga în același mod, dar desculță ai putea să simți durere după o vreme, deoarece călcâiele preiau forța de impact cu solul. Deci mersul sau alergatul în picioarele goale cere un pic de exercițiu, pentru a te adapta senzațiilor și a-ți controla corpul, însă pe termen lung, vei observa cum nu te mai doare spatele și te simți mult mai bine în primul rând din punct de vedere fizic și în al doilea rând din punct de vedere psihic.