De ce fasolea provoacă flatulență? Molecula care alimentează „fabrica de gaz”

Fasolea este un aliment foarte nutritiv, bogat în mai multe vitamine și minerale importante, inclusiv potasiu, magneziu, acid folic, fier și zinc. Cu toate acestea, se știe, de asemenea, că provoacă simptome digestive neplăcute, inclusiv gaze, balonare și chiar dureri de stomac.

În acest articol, vom analiza mai îndeaproape de ce fasolea are puterea de a provoca atât de multe gaze și cum să minimizăm aceste efecte secundare.

Rafinuloza și rolul ei în producerea gazelor din fasole

Sursa: Pixnio
Sursa: Pixnio

Stomacul nostru folosește enzime care lucrează pentru a descompune alimentele pe care le consumăm și pentru a distribui substanțele nutritive în tot corpul. Fasolea, însă, este plină de oligozaharide, care sunt molecule de zahăr insolubile care nu pot fi digerate corespunzător. Dintre acestea, una iese în evidență: rafinoza.

După cum explică Spoon University, din cauza lipsei unei enzime numite alfa-galactosidază în tractul digestiv uman, rafinoza este, în general, slab digerată. Prin urmare, rafinoza poate trece direct prin stomac și intestinul subțire nedigerată și poate intra în intestinul gros, unde este fermentată de bacteriile intestinale.

Toată această fermentație are ca rezultat producerea de gaze, inclusiv metan, hidrogen și dioxid de carbon, care provoacă flatulență și balonare.

Totuși, este important de menționat că rafinoza nu este prezentă doar în fasole, ci și în alimente precum varza, broccoli și varza de Bruxelles, deși în cantități mai mici.

Fibrele joacă și ele un rol important

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Pe lângă întreaga problemă a rafinozei, merită menționat și faptul că fasolea este bogată în fibre alimentare, un compus vegetal care rezistă la digestie pe măsură ce se deplasează prin tractul digestiv.

Acestea sunt deosebit de bogate în fibre solubile, un tip de fibre care absorb apa în tractul digestiv pentru a forma o textură groasă, asemănătoare unui gel.

Potrivit Healthline, fibrele solubile sunt asociate cu o listă lungă de beneficii pentru sănătate, inclusiv o mai bună regularitate digestivă și un control mai bun al zahărului din sânge, reducerea nivelului de colesterol LDL (rău) și îmbunătățirea sănătății inimii.

Pe de altă parte, creșterea prea rapidă a aportului de fibre poate provoca, de asemenea, efecte secundare negative, inclusiv gaze și balonare. După ce fibrele alimentare ajung în colon, acestea sunt fermentate de bacteriile benefice care trăiesc acolo, astfel încât gazele sunt un produs secundar al acestei fermentații.

Sursa: Public Domain Pictures
Sursa: Public Domain Pictures

Consumul unor cantități mari de fibre poate provoca și alte simptome adverse, inclusiv diaree, dureri de stomac și disconfort.

Cum să atenuezi efectele?

Există mai multe metode pe care le putem folosi pentru a reduce gazele provocate de fasole. De exemplu, unele studii arată că înmuierea fasolei înainte de a o găti poate scădea semnificativ conținutul de rafinoză și poate ajuta la prevenirea producerii de gaze în colon și a flatulenței ulterioare.

De asemenea, mai multe produse farmaceutice care pot fi cumpărate fără prescripție medicală conțin enzime digestive, cum ar fi alfa-galactosidază, pentru a ajuta la digerarea mai ușoară a fasolei și a altor leguminoase.

Creșterea lentă a aportului de alimente bogate în fibre și consumul de apă din belșug pentru a rămâne hidratat poate ajuta, de asemenea, organismul să se adapteze și să atenueze efectele secundare precum gazele și balonarea.

0 Comentarii

Citeşte şi: