De ce se ofilesc bobocii de orhidee

La mijlocul verii, multe orhidee sunt inflorite, iar florile lor trebuie sa reziste pana la mijlocul toamnei, cand se vor ofili treptat, iar plantele vor lua o pauza. Dar, daca se ofilesc brusc bobocii si florile de orhidee, este un semnal de alarma!

Se intampla uneori sa apara probleme le care nici nu te astepti, iar florile de orhidee sa se ofileasca brusc, in numai doua sau trei zile. La fel se poate intampla si cu bobocii, care nu mai reusesc sa se deschida si se desprind de pe ramuri. Orhideele sunt foarte sensibile la schimbarile din mediul lor. Iar daca renunta la boboci si la flori, ele iti arata ca se confrunta cu lipsuri si conditii noi de mediu, care nu sunt prielnice.

De ce se ofilesc florile de orhidee

Orice schimbare brusca poate fi un stres pentru orhidee. Daca ai schimbat locul ghiveciului, daca a stat in curenti reci de aer sau daca ai uitat sa le uzi cateva zile, plantele vor suferi si isi vor pierde florile. Umiditatea si frecventa udarilor trebuie sa ramana constanta in perioada de inflorire si nu este indicat sa schimbi locul plantelor, sa le duci intr-un spatiu mai putin luminat sau mai rece. De asemenea, tine cont sa nu le pui niciodata cuburi de gheata in ghiveci. Desi este un sfat vehiculat pe internet, nu este deloc un sfat bun. Apa rece va afecta puternic radacinile si florile vor avea de suferit.

Atentie si la fertilizatori!

Ai grija sa folosesti fertilizatorii pentru orhidee doar atunci cand este nevoie, si anume o scurta perioada in timpul primaverii, inainte de aparitia tulpinilor florale. Cand florile de orhidee sunt deja dezvoltate, nu se mai adauga fertilizatori, pentru ca acestia dezechilibreaza ritmul natural al plantei si pot face mai mult rau decat bine.

Orhideele, sensibile la substantele chimice

Cand sunt inflorite, orhideele isi concentreaza toata energia asupra florilor, pe care incearca sa le protejeze. Dar fumul de tigara, vaporii toxici de vopsea sau de acetona sau alte solutii chimice care ar putea ajunge in preajma ghiveciului pot afecta grav florile. Pana si insecticidele pe care le poti folosi pentru a elimina daunatorii acestor plante pot omori florile sau bobocii fragezi.