Felul in care arata gingiile si dintii tradeaza aparitia unor boli

Semnele unor afectiuni precum anemia, bulimia, HIV, diabetul sau osteoporoza sunt evidente si la nivelul danturii. Mai exact, felul in care arata gingiile si dintii tradeaza aparitia unor boli precum diabetul, afectiuni de inima sau chiar HIV, informeaza evz.ro.

loading...

In anumite cazuri, bacteriile care ajung in cavitatea bucala pot patrunde in sange, declansand reactii inflamatorii in alte parti ale corpului. Sunt studii care arata ca oamenii cu afectiuni gingivale sunt mult mai predispusi la boli de inima decat cei care au gingiile sanatoase.

loading...

Persoanele cu boala gingivala (cunoscuta si sub numele de boala parodontala) prezinta un risc de doua pana la trei ori mai mare de a suferi un atac de cord, accident vascular cerebral sau un alt eveniment cardiovascular grav. O astfel de teorie demonstreaza ca bacteriile orale patrund in fluxul sanguin si apoi se ataseaza de placile de aterom, ingreunand circulatia sangelui si pregatind “terenul” pentru un atac de cord.

“Studiile medicale au aratat fara echivoc ca bolile parodontale, cauzate intotdeauna de factori microbieni, pot agrava prin infectii suplimentare vasele de sange, inclusiv cele din zona inimii sau a creierului. in plus, daca exista factori locali de inflamatie, riscul de infarct este mai ridicat”, comenteaza medicul stomatolog Bogdan Bader, de la Cabinetul BB Clinic din Bucuresti.

Alte afectiuni evidente la nivelul danturii: diabetul creste vulnerabilitatea la infectii; osteoporoza “strica” osul maxilarului; culoarea gingiilor iti poate spune daca esti anemic; eroziunea smaltului dentar, semn de anorexie si bulimie; semnele HIV: afte si pete albe sau gri pe limba; risc de nastere prematura; poliartrita reumatoida face gingiile sensibile.

Add Comment