A fost demonstrat științific: inteligența se moștenește de la mamă

Oamenii destepti ar trebui sa le fie recunoscatori mamelor lor intrucat, potrivit cercetatorilor, mamele sunt principalii responsabili de transmitere a genelor de inteligenta. Aceasta ultima descoperire va demitiza, cel mai probabil, ideea ca femeile sunt mai putin inteligente decat barbatii, iar femeile care vor sa aiba copii inteligenti nu vor mai trebui sa caute cine stie ce castigator al Premiului Nobel cu care sa procreeze, caci totul tine de ele.

La baza ideii descrise mai sus se afla acele gene cunoscute ca „gene conditionate” care se comporta diferit in functie de originea lor. Practic, aceste gene au un fel de tag biochimic ce permite identificarea originii lor si dezvaluie si daca acestea sunt active sau nu in interiorul celulelor descendente. Ceea ce este interesant este faptul ca unele dintre aceste gene provin de la mama. Daca aceeasi gena se mosteneste de la tata, ea ramane iactiva.

Genele care provin de la mama se duc direct catre cortexul cerebral in timp c genele care provin de la tata se duc in sistemul limbic.
Pana acum se stia ca inteligenta este o mostenire genetica atat de la mama cat si de la tata, insa conform ultimelor studii, se pare ca mostenim inteligenta de la mama intrucat genele de inteligenta sunt localizate pe cromozomul X.

In cadrul Universitatii Cambridge s-au facut de-a lungul anilor mai multe studii in care s-a analizat evolutia creierului si conditia genomului, demonstrandu-se ca genele maternale sunt cele care contribuie mai mult la dezvoltarea centrilor creierului. Cercetatorii au facut experimentele pe soareci de laborator si au constatat ca genele conditionate care contribuiau la dezvoltarea embrionului supravietuiau, sau erau conditionate, doar atunci cand proveneau de la mama si nu de la tata.

S-a mers si mai departe in aceste experimente si s-a demonstrat ca soarecii care aveau mai multe gene provenite de la mama aveau corpul mai mic, dar creierul m mai mare, iar soarecii care aveau gene preponderent paterne aveau corpul mai mare si creierul mai mic. Teoretic, orice gena poate aparea oriunde in creier de-a lungul dezvoltarii embrionului, dar se pare ca genele cu provenienta paterna au fost descoperite in sistemul limbic, cel care controleaza nevoiele de supravietuire cum ar fi mancatul sau sexul, in timp ge genele materne au fost localizate in cortexul cerebral, cel care controleaza functile cognitive cum ar fi inteligenta, gandirea si limbajul.

Studiile acestei teorii au continuat peste tot in lume. Astfel, Robert Lehrke a demonstrat ca cea mai mare parte din inteligenta copiilor depinde de cromozomul x. Poate cea mai interesanta descoperire este cea a analizei condusa de Consiliul Social de Cercetare a Stiintei si Sanatatii Publice din Glasgow. Cercetatorii au intervievat an de an incepand din anul 1994, 12 686 de oameni cu varsta cuprinsa intre 14 si 22 de ani luand in considerare mai multi factori si au descoperit ca predictorul inteligentei copiilor era IQ-ul mamei.

Genetica nu este singura responsabila de inteligenta copiillor. Mama joaca un rol important in dezvoltarea copilului si prin gradul de afectiune si contactul emotional oferite. Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au descoperit ca acei copii care erau mai legati de mama aveau o minte mai logica si mai stratega. Un alt studiu al Universitatii din Washington a demonstrat ca acei copiii care se bucurau de afectiunea si suportul emotional al mamei aveau, la varsta de 13 ani, hipocampusul mai mare decat al acelor copii ce aveau o mama distanta.

Putem vorbi despre o inteligenta ereditara?
S-a demonstrat ca inteligenta este ereditara in proportie de 40-60%. Restul depinde foarte mult de mediu si de caracteristicile personale. Tocmai de aceea, este just sa mentionam faptul ca inteligenta este stranas legata si de sistemul limbic- adica intuitie si emotie, nu numai de ratiune si logica. Putem spune, asadar, ca un copil, pentru o dezvoltare intelectuala corecta si completa, are nevoie atat de genele provenite de la mama cat si de genele provenite de la tata. Nu este de ajuns sa aiba un IQ ridicat daca nu face nimic sa-l mentina la acest nivel sau daca are un nivel al Inteligentei Emotionale (IE) scazut.