Grapefruitul previne diabetul si rezistenta la insulina. Descopera si alte beneficii dovedite stiintific

Grapefruitul este un fruct din familia citricelor, bogat in substante nutritive, antioxidanti si fibre. Cercetarile arata ca aceasta poate avea beneficii importante pentru sanatate, inclusiv pierderea in greutate si un risc redus de boli de inima. Iata cateva beneficii ale consumului de grapefruit bazate pe dovezi stiintifice:

1.Benefic sistemului imunitar.

Grapefruitul este apreciat si pentru continutul ridicat de vitamina C, care are proprietati antioxidante cunoscute pentru a va proteja celulele impotriva virusurilor si a bacteriilor daunatoare.

In plus, mai multe studii au aratat ca vitamina C este benefica pentru ca ajuta oamenii sa se recupereze mai repede intr-o raceala.

Multe alte vitamine si minerale gasite in grapefruit ajuta functia imunitara, inclusiv vitamina A, care s-a dovedit ca protejeaza impotriva inflamatiei si a mai multor boli infectioase.

Grapefruitul ofera, de asemenea, cantitati mici de vitamine B, zinc, cupru si fier, care lucreaza impreuna in organism pentru a promova functia sistemului imunitar.

Controlul apetitului. Grapefruitul contine o cantitate decenta de fibre – 2 grame intr-o jumatate de fruct de dimensiuni medii. Cercetarile arata ca o dieta bogata in fibre ajuta la mentinerea satietatii o perioada mai lunga.

Acest lucru se datoreaza faptului ca fibrele incetinesc ritmul in care stomacul se goleste, crescand timpul de digestie. Astfel, consumarea de cantitati adecvate de fibre va poate ajuta automat sa mancati mai putine calorii pe parcursul zilei.

3.Ajuta la pierderea in greutate.

Grapefruitul are mai multe proprietati legate de pierderea in greutate, in special continutul sau de fibre; de asemenea, contine putine calorii.

Un studiu care a inclus 91 de subiecti obezi a constatat ca cei care au consumat jumatate de grapefruit proaspat, inainte de mese, au pierdut mult mai multa greutate decat cei care nu au facut asta.

De fapt, cei din grupul care a mancat grapefruit proaspat au pierdut in medie 1,6 kg in 3 luni, in timp ce participantii din grupul care nu manca grapefruit au pierdut in medie 0,3 kg. Alte studii au constatat efecte similare de reducere a greutatii.

De exemplu, un studiu a constatat ca participantii au avut o dimensiune redusa a taliei atunci cand au consumat grapefruit zilnic. Acest lucru nu inseamna ca grapefruitul va produce pierdere in greutate pe cont propriu, dar adaugarea acestuia la o dieta deja sanatoasa se poate dovedi a fi benefica.

4.Grapefruitul poate ajuta la prevenirea rezistentei la insulina si diabetului zaharat.

Consumul regulat de grapefruit poate avea potentialul de a preveni rezistenta la insulina, ceea ce poate duce la diabet.

Rezistenta la insulina apare cand celulele nu mai reactioneaza la insulina. Insulina este un hormon care regleaza multe procese din organism.

De exemplu, este implicata in multe aspecte ale metabolismului dvs., dar este cel mai cunoscuta pentru rolul sau in controlul glicemiei. Rezistenta la insulina duce in cele din urma la cresterea nivelului de insulina si zahar din sange, doi factori de risc primar pentru diabetul de tip 2.

Consumul de grapefruit poate ajuta la controlul nivelurilor de insulina si, astfel, are capacitatea de a reduce probabilitatea de a deveni rezistent la insulina. Intr-un studiu, subiectii care au mancat o jumatate de grapefruit proaspat inainte de masa au prezentat o reducere semnificativa atat a nivelului de insulina, cat si a rezistentei la insulina, comparativ cu grupul care nu a mancat grapefruit.

5.Consumul de grapefruit poate imbunatati sanatatea inimii.

Grapefruitul consumat regulat se crede ca imbunatateste sanatatea inimii prin reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiace, cum ar fi hipertensiunea arteriala si colesterolul.

Intr-un studiu, persoanele care au mancat grapefruit de trei ori pe zi, timp de sase saptamani, au inregistrat scaderi semnificative ale tensiunii arteriale pe parcursul studiului.

Ei au prezentat, de asemenea, imbunatatiri ale nivelului colesterolului total si ale nivelului colesterolului LDL „rau”. Aceste efecte sunt probabil datorate substantelor nutritive importante pe care le contine grapefruitul, care joaca un rol important in pastrarea functionarii corecte a inimii – potasiul si fibrele.

Fibrele din grapefruit pot stimula sanatatea inimii – un consum adecvat de fibre este asociat cu scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol. Cercetatorii sustin ca inclusiv fructele bogate in fibre si antioxidanti precum grapefruitul, ca parte a unei diete sanatoase, ajuta la protejarea impotriva bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral.

6.Poate reduce riscul de pietre la rinichi.

Consumul de grapefruit va poate reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi, care rezulta din acumularea de deseuri in rinichi.

Aceste deseuri sunt produse de metabolism, care in mod normal sunt filtrate prin rinichi si indepartate din organism prin urina. Totusi, cand cristalizeaza in rinichi, devin calculi, iar cei mari pot bloca sistemul urinar.

Cele mai frecvente sunt pietrele de oxalat de calciu. Acidul citric din grapefruit, poate fi eficient in prevenirea acestora prin legarea cu calciu in rinichi si eliminarea acestuia din organism.

De asemenea, acidul citric are capacitatea de a mari volumul si pH-ul urinei, producand un mediu mai putin favorabil formarii de pietre la rinichi.