Iată ce poți face cu rădăcinile aeriene ale orhideelor

Mulţi florari se întreabă dacă rădăcinile aeriene ale orhideelor pot fi tăiate. Ele pot fi tăiate doar dacă sunt putrezite și uscate sau când sistemul radicular pare să fie afectat.

Se taie cu cuțitul sau cu o foarfecă ascuțită. Pentru a evita contaminarea țesuturilor sănătoase, înainte de a fi tăiate, instrumentul se dezinfectează cu soluție de alcool.

loading...

Tăierea se realizează cu atenţie, eliberându-se planta de elementele moarte. Tăieturile se pot presăra cu cărbune de lemn sau carbune activat din farmacii, măcinat pudră. După această procedură, planta nu se udă timp de câteva zile, deoarece, în cazul unei irigări neatente, se poate provoca din nou putrezirea zonelor sănătoase.

Chiar dacă este o plantă destul de rezistentă, se recuperează foarte greu fără sistemul de rădăcini. Din această cauză este bine să nu permiteți eliminarea completă a rădăcinilor cilindrice. Ideal ar fi să luați măsuri imediat ce ați observat primele semne ale bolii.

Rădăcinile aeriene se îndepărtează?

Uneori, rădăcinile aeriene ale orhideelor cresc foarte repede – ce se poate face într-o astfel de situaţie? Orhideele au foarte multe ramuri noi dacă aerul este prea uscat. Plantei exotice îi este cald, iar cu ajutorul noilor rădăcini, încearcă să absoarbă mai multă umiditate din mediul înconjurător.

Pentru a preveni un astfel de proces, se monitorizează condițiile de întreținere, în special de-a lungul iernii. Cea mai mare problemă este cea a caloriferelor, care, în sezonul rece, usucă aerul. Și pentru că ghivecele cu flori sunt așezate în cea mai mare parte pe pervazuri, problema aerului uscat este foarte relevantă.

Cel mai bine ar fi să nu lăsaţi orhideea lângă calorifer. Nu este nevoie nici să eliminați rădăcinile noi, nici să le introduceți în ghiveci, aşa cum fac mulţi. Nu este cazul să transplantaţi planta, mai ales dacă acest proces a avut loc cu puţin timp în urmă. Formarea de rădăcini noi este un proces natural pentru phalaenopsis.

Se recomandă acoperirea rădăcinilor noi cu mușchi, pentru a menține umiditatea lor naturală. Pentru a îngriji o orhidee exotică nu este nevoie de abilități speciale. Planta iese în evidenţă printr-o mare poftă de viață și chiar dacă uneori apar probleme, nu se recomandă să renunțați la ea.

Cu puțină grijă, schimbarea modului de irigare și a condițiilor de întreținere, toate acestea vor ajuta ca florile frumoase să reînvie, iar tulpina ar putea ar putea înmuguri.

Să aveţi spor!

loading...