Lecso de ardei gras pentru iarnă! Cea mai reușită rețetă! Ardei gras în sos de tomate!

Străduiți-vă să alegeți ardei grași cărnoși, cu coajă groasă, suculenți, dulci și, de preferat, de culoare roșie – de asta depinde consistența și gustul tocanei. Lecso – un minunat aperitiv sau garnitură pentru preparatele din carne.

INGREDIENTE:

-3 kg de ardei gras;

-3 kg de roșii coapte;

-1 ardei iute;

-100 gr de usturoi;

-50 gr de sare;

-200 gr de zahăr;

-100 gr de ulei;

-60 gr de oțet 9% sau 100 gr de oțet de mere.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați roșiile, îndepărtați cotorul și toate deteriorările, apoi le tăiați bucăți.

2. Spălați ardeii, apoi îndepărtați semințele și nervurile albe.

3. Curățați ardeiul iute de semințe.

4. Dați roșiile prin mașina de tocat carne, le mărunțiți cu blenderul sau cu robotul de bucătărie. Puneți cratița cu piure la foc și îl fierbeți timp de 15 minute, amestecând periodic.

5. Tăiați ardeiul gras bucăți medii sau cum preferați. Cu cât mai mari vor fi bucățile, cu atât mai mult timp va fi nevoie să fierbeți ardeiul.

6. Ardeiul iute îl tăiați pai subțire, iar usturoiul îl tăiați bucăți cu cuțitul, îl dați prin presă sau îl treceți prin răzătoarea mică.

7. Treceți piureul de tomate prin sită, pentru a îndepărta coaja și semințele.

Sfat. Acest pas este opțional.

8. Puneți cratița cu suc de tomate la foc, adăugați sare, zahăr și ulei, apoi amestecați bine, cât să se topească sarea și zahărul.

9. Adăugați ardeiul gras și ardeiul iute, apoi amestecați. Acoperiți cratița cu capac, aduceți ingredientele până la punctul de fierbere, faceți focul mediu spre mic și fierbeți salata timp de 15 minute, amestecând periodic. Ardeiul va lăsa zeamă și va fi complet acoperit de sos.

10. La final, adăugați usturoi, oțet și amestecați. Dați tocana în clocot și o fierbeți timp de 5 minute.

Sfat. Opțional, la această etapă puteți adăuga orice verdeață. Gustați tocana și completați-o cu sare, zahăr și oțet, dacă e nevoie.

11. Repartizați salata în borcanele pregătite din timp, le închideți etanș sau le înfiletați, le întoarceți cu capacul în jos, le înveliți și le lăsați pentru 24 de ore.

Sfat. Borcanele le spălați bine și le sterilizați timp de 5 minute în cuptorul cu microunde la putere maximă, iar capacele le fierbeți timp de 4-5 minute.

Pentru a diversifica rețeta, puteți adăuga împreună cu ardeiul buchețele de conopidă sau rondele vânătă. Conserva se păstrează perfect atât la răcoare, cât și la temperatura camerei. Din această cantitate de ingrediente, obțineți 4,5-5l de tocană.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!