Lista unui antreprenor american: ce trebuie să faci acum ca peste 5 ani să fii mândru de tine

Această întrebare a fost dată în cadrul unui sondaj pe o rețea de socializare. Din sutele de răspunsuri, le-am ales pe cele mai populare și mai importante.

Iată lista celor 21 de lucruri pe care trebuie să le faci pentru ca peste 5 ani să fii mulțumit de tine.

1. Fă fiecare zi ceva memorabil

În discursul susținut în cadrul unei conferințe TED, antreprenorul Dustin Garis a povestit despre călătoriile sale în lume și a găsit răspuns la întrebarea „Unde pleacă timpul?”. Răspunsul l-a găsit în Rusia,acolo unde un cercetător cu numele Pavel i-a spus: „Viața nu sunt zilele pe care le trăiești, ci zilele pe care le ții minte”.

După, aceasta Dustin s-a gândit mult asupra experienței de viață, cum să își facă fiecare zi memorabilă – să îmbrace ciorapi veseli, să ia cu sine o capră la conferințele TED și să facă ale lucruri haioase, nebune și memorabile, care îl vor ajuta să deosebească o zi de alta.

Începe să face aceste lucruri chiar acum – este o investiție bună într-un viitor fericit și chiar și în prezent.

2. Nu îți pierde timpul pe rețelele de socializare și jocurile online

Acest sfat se regăsea în apropie fiecare al treilea răspuns la sondaj. „Închide-ți contul de Facebook”, „Observă cât timp petreci pe rețelele de socializare” și altele. Tot mai multe persoane înțeleg cât de mult timp petrec pe Internet și cum asta le influențează munca și viața personală.

Dacă petreci online aproape 2 ore în fiecare zi, în cinci ani se vor aduna 1.780 de ore, iar asta înseamnă 74 de zile. Dacă vei petrece 15 minute, vei obține 456 de ore, iar asta înseamnă 19 zile. Eu sunt de părere că aceste zile pot fi utilizate altfel.

3. Fă sport

Este un alt sfat foarte popular. Un mod de viață sedentar, pe care îl au persoanele care lucrează în oficii și freelancer-ii, te pot transforma într-un adevărat uriaș. Trebuie să faci sport nu doar pentru sănătate, dar pentru ca să trăiești din plin. Sportul te va ajuta să îți simți corpul tânăr și puternic, sportul înseamnă emoții pozitive și satisfacție de la mișcare.

4. Citește

Este probabil cel mai popular sfat. Citește câte 15, 20, 30 de minute în fiecare zi. Citește o carte timp de o săptămână, citește literatură științifică și cărți despre dezvoltare personală, literatură artistică, de la clasică la SF. Citește, citește, citește.

5. Investește și află ma multe lucruri despre bani

Alegând o destinație bună pentru investiție, peste cinci ani vei putea să-ți îmbunătățești semnificativ situația financiară. Însă pentru a găsi un proiect care să îți aducă asemenea succes, trebuie să studiezi mai bine tot ceea ce ține de bani. Citește literatură despre acest domeniu, studiază metodele bine cunoscute, participă la seminare.

6. Acumulează noi cunoștințe, însă fă acest lucru cu grijă

Tinde să afli lucruri noi, niciodată renunța să înveți, însă nu fă din studiu un scop în viață. Cunoștințele sunt necesare pentru a fi puse în practică și înainte de a pierde timpul Învățând ceva, asigură-te să aceste cunoștințe îți vor fi de folos.

7. Colectează idei

Uneori ideile bune se pierd pentru că ți-a fost lene să le scrii, iar apoi le-ai uitat. Mai mult decât atât, unele idei banale pot da naștere unor proiecte grandioase.
Fă-ți o regulă să scrii toate ideile care îți vin în cap și chiar stabilește o anumită limită de idei pe care să le notezi în fiecare zi

8. Învață să dai viață ideilor tale

Nu le obține nicio schimbare dacă ideile tale vor rămâne doar pe hârtie. Învață nu doar să le scrii, dar și să le realizezi.

9. Învață obiceiuri noi

Chiar și cea mai puternică motivație își pierde influența odată cu trecerea timpului,, însă obiceiurile rămân. Ca peste cinci să spui cu mândrie că ești mulțumit de viața ta, depinde obiceiuri noi chiar acum.

10. Studiază psihologia

Psihologia te va ajuta să înțelegi adevăratele motive ale tale, cât și ale celor din jur. Studiind psihologia, vei învăța să îți analizezi critic stările emoționale, să identifici motivele și să vezi nucleul problemelor. Vei putea analiza o problemă din diferite unghiuri, iar acest lucru te va ajuta să găsești compromisuri în relațiile cu cei din jur.

Psihologia îți va fi de ajutor atât în viața personală, cât și în cea profesională.

11. Studiază noile tehnologii

Cu cât omul devine mai matur, cu atât mai greu îi este să învețe cum să utilizeze noile tehnologii. Amintește-ți cum se descurcă cu telefoanele și computerele persoanele de vârsta a treia. Însă, noile tehnologii, serviciile și aplicațiile te ajută să lucrezi mai repede și mai eficient.

12. Învață limbajul programării

Dacă vei învăța acest lucru de pe acum, peste cinci ani de practică vei putea să scrii un program întreg, care va ajuta pe cineva să rezolve anumite probleme. Învață diferite limbaje de programare: Java, C++, Python, R, studiază HTML, CSS.

13. Studiază-ți talentul și punctele forte

S-ar putea ca jobul tău să nu îți ofere posibilitatea să îți realizezi potențialul, iar talentul să rămână ascuns într-un colț. Studiază-te, descoperă-ți talentele și află cum ai putea să devii mai bun. Fă acest lucru acum pentru a înțelege în care direcție trebuie să mergi pentru ca să îți dezvolți personalitatea.

14. Învinge-ți frica

Frica nu te va lăsa niciodată să mergi mai departe. Ea va naște procrastinarea și lenea, te va face să renunți atunci când trebuie să mergi mai departe. Identifică-ți fricile, identifică cauza lor și încearcă să scapi de ele.

De exemplu, dacă îți este frică să îți pierzi jobul, asigură-ți un hobby care îți va asigura un venit suplimentar și care va fi o asigurare pentru tine. Așa vei scăpa de frică și vei putea să mergi înainte, cucerind culmi noi, fără să îți fie frică de eșec sau concediere.

15. Învață să vorbești la telefon cu necunoscuți

Unii oameni se simt vulnerabili atunci când vorbesc cu necunoscuți la telefon. Însă dialogul la telefon are o importanță mare în societatea contemporană. Pentru a te simți mai liber, ai nevoie de practică. Angajează-te pentru o perioadă într-un call center – vorbește la telefon și scapă de această frică.

16. Informează-te

Știrile te vor ajuta să afli despre evenimentele care influențează toate domeniile vieții, prețurile la gadget-uri, oferte pentru afacere, călătorii, legi noi. Este bine să fii informat despre ceea ce se petrece în lume pentru a ști de ce trebuie să te pregătești. Și bonus – vei putea discuta cu oricine despre orice.

17. Călătorește

În timpul călătoriilor te vei odihni cu adevărat, încărcându-ți bateriile și trăind noi stări emoționale. Vei putea memora fiecare zi petrecută într-o țară străină: ele sunt foarte diferite. Vei trăi cu adevărat – te vei uimi, te vei bucura, vei afla ceva nou. Încearcă să te afli într-un loc nou cât mai des posibil și nu-ți petrece vacanțele acasă.

18. Prețuiește familia și prietenii

Cu cât devii mai adult, cu atât mai greu este să îți faci noi prieteni. Din acest motiv, încearcă să păstrezi relațiile cu prietenii vechi, vedeți-vă mai des și nu uita-ți să vă telefonați din când în când.

19. Învață să fii în singurătate

De foarte multe ori oamenii se schimbă pentru a fi acceptați de societate și pentru a fi pe placul celor din jur. Dacă vei învăța să savurezi singurătatea, nu vei fi nevoit să vorbești cu oricine și să ai alături oameni care nu te respectă și care nu te acceptă așa cum ești.

20. Ascultă mai mult decât vorbești

Deprinde un asemenea obicei, el îți va fi cu adevărat util. Așa vei acumula mai multă informație, pe care anterior o ignora-i în timp ce îți aștepta-i restul să vorbești.

În al doilea rând, oamenii vor simți o plăcere atunci când vor vorbi cu tine, pentru că toți îi iubesc pe cei care știu să asculte. Iar în al treilea rând, cu cât mai puțin vei vorbi, cu atât mai puține sunt șansele ca să spui ceva în plus.

21. Ai încredere în tine și în intuiția ta

Învață să te asculți, să observi gândurile tale adevărat și simțurile. Indiferent de ce vorbesc ceilalți oameni, vei ști întotdeauna ce este mai bun pentru tine.