Mamele care au aceste cinci obiceiuri sanatoase reduc riscul obezitatii la copii

Copiii si adolescentii ale caror mame au cinci obiceiuri sanatoase – dieta sanatoasa, exercitii fizice regulate, mentinerea greutatii corporale sanatoase, consumul moderat de alcool si lipsa fumatului – sunt cu 75% mai putin predispusi la a deveni obezi, comparativ cu cei ale caror mame nu au avut niciunul dintre aceste obiceiuri.

loading...

Studiul nostru este primul care demonstreaza ca un stil de viata sanatos in general este mai important decat oricare dintre factorii individuali care alcatuiesc un astfel de stil de a trai”, a precizat Qi Sun, autor principal al studiului si cercetator la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Pentru acest studiu, cercetatorii s-au concentrat pe asocierea dintre stilul de viata al mamelor si riscul aparitiei obezitatii la copiii lor cu varste intre 9 si 18 ani. Au examinat datele a 24.289 de copii inscrisi in programul Growing Up Today Study, care au fost nascuti de 16.945 femei inscrise in programul Nurses’ Health Study II, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily.

Expertii au gasit ca 1.282 dintre copii, sau 5,3%, au devenit obezi in perioada de cinci ani de monitorizare. Obezitatea maternala, fumatul si sedentarismul au fost strans asociate cu obezitatea la acesti copii.

Desi cea mai mare scadere in riscul aparitiei obsezitatii s-a observat la mamele si copiii care aveau obiceiuri sanatoase, multe dintre aceste obiceiuri enuntate la inceput au avut un impact semnificativ asupra reducerii riscului aparitiei obezitatii atunci cand au fost analizate individual. Spre exemplu, copiii ale caror mame au mentinut o greutate corporala normala aveau un risc cu 56% mai mic decat cei ale caror mame s-au ingrasat. De asemenea, copiii ale caror mame nu fumeaza au avut un risc cu 31% mai mic de aparitie a obezitatii, comparativ cu copiii care au mame fumatoare. Acelasi lucru a fost valabil si pentru consumul de alcool, unde o cantitate moderata reduce riscul aparitiei obezitatii la progenituri.

loading...