Mimosa Pudica – Planta miscatoare – afla cum ingrijesti floarea aceasta curioasa si plina de calitati

 

Este o planta decorativa tip arbust, cu o durata de viata de un an. Are
un aspect decorativ elegant in incaperile spatioase, dar este foarte
delicata si sensibila. Cu siguranta ati auzit de expresia: sensibila ca o Mimoza…

Mimosa Pudica planta care se misca cand o atingi
Mimosa Pudica - Planta miscatoare - afla cum ingrijesti floarea aceasta curioasa si plina de calitati


Galerie poze
  • Mimosa Pudica planta care se misca cand o atingi
  • Mimosa Pudica

 

Aspect exterior

Aceasta planta este un arbust originar din Brazilia. A fost aclimatizat in tara noastra ca planta decorativa de interior, si are o durata de viata de un an. Frunzele, asemanatoare frunzelor de feriga, sunt dispuse pe o tulpina lunga si subtire. Lungimea lor nu depaseste 5-10cm. Grupate cate trei, frunzele sunt delicate, iar cand sunt atinse se ridica usor spre interiorul nervurii de un verde intens. Florile plantei sunt delicate, rotunde, de culoare roz. Mimoza de interior este inflorita doar doua luni pe an, mai exact in lunile iulie-august. Asemeni unor mici arici roz, cu “tepii” albi si delicati, florile sunt foarte delicate si daca sunt atinse in mod repetat se usuca si cad in cateva zile.

Plantare si ingrijire

Planta decorativa mimosa sau simtitoarea este foarte eleganta si se achizitioneaza de la florarii. In cazul in care doriti sa o plantati in alt ghiveci, va trebui sa preparati un amestec din: turba, mranita, gunoi de grajd si nisip in proportii egale.

Planta se detaseaza din ghiveciul initial cu foarte mare grija si se aseaza in cel de al doilea udandu-se din abundenta. Planta iubeste caldura, lumina si umiditatea, motiv pentru care trebuie amplasata in spatii mari, luminoase, cu caldura si sa fie udata din abundenta. Planta vegeteaza chiar si dupa ce ii cad florile, ramanand ca un mic arbust delicat impodobind camera. Fie ca este inflorita fie ca nu, planta trebuie stropita pe frunze cel putin o data la doua zile. Doar in zilele caniculare ghiveciul trebuie scufundat in apa si lasat cateva minute o data la doua zile. In cazul in care planta nu este udata la timp, se ofileste si moare. Daca planta este udata prea abundant, frunzele se ofilesc si radacina putrezeste.

Inmultire

Deoarece este o planta foarte delicata, inmultirea se face numai prin seminte in spatii atent controlate. Se recomanda ca in locuinte mimoza sa fie tinuta la temperaturi de 18-25 grade, planta in ghiveci achizitionandu-se de la magazinele specializate. Nu incercati acasa sa inmultiti planta, deoarece nu veti reusi. Durata de viata a mimozei este de cca. un an.

Curiozitati

Aceasta planta creste in mod natural in zonele calde din Hawai, India si are o diversitate de peste 400 de specii.