O metodă foarte interesantă și simplă de cultivare a semințelor!

Luna ianuarie este ca un semnal pentru grădinari: ”Sezonul grădinăritului se deschide!”

Și mulți dintre ei, în special cei fără experiență, își pun întrebarea: care metodă ar fi mai potrivită pentru germinarea semințelor?

Există multe modalități, însă astăzi vom vorbi despre metoda încolțirii semințelor cu ajutorul hârtiei igienice.

Ce reprezintă această metodă?

Germinarea semințelor pe hârtia igienică este foarte simplă.

Vă recomandăm să folosiți un recipient din plastic cu capac (le aducem, de obicei, din supermarketuri cu diverse alimente sau produse de patiserie).

La fundul recipientului așezați 6-8 straturi de hârtie igienică sau prosoape de hârtie, turnați apă, apoi o scurgeți, păstrând baza îmbibată bine cu apă.

Repartizați toate semințele necesare. Este foarte comod să folosiți în acest scop o scobitoare. Și puneți capacul.

Atât! Puteți să păstrați recipientul închis până răsadurile vor atinge capacul. Veți putea urmări procesul de germinare și creștere prin pereții de plastic.

Umiditatea se menține, iar semințele nu se usucă și cresc sub ochii dumneavoastră.

Care sunt avantajele acestei metode?

În primul rând, vedeți absolut tot ce se întâmplă în container. Care semințe au încolțit și care nu.

În al doilea rând, pe pervaz puteți pune o mulțime de astfel de recipiente, așezându-le unul deasupra celuilalt.

În al treilea rând, este foarte ușor să controlați umiditatea din container. Dacă sunt picături pe capac și hârtia e umedă, înseamnă că totul e bine, însă dacă observați că hârtia se usucă, atunci turnați atent puțină apă pe pereți și rotiți recipientul în așa fel încât apa să se repartizeze pe toată suprafața și iarăși totul e bine.

În al patrulea rând, aveți posibilitatea să alegeți răsadurile gata pentru plantare, lăsându-le pe celelalte să se dezvolte în continuare.

În al cincilea rând, dacă ați uitat de răsaduri și rădăcinile au crescut în toate straturile de hârtie, le puteți planta în pământ pur și simplu împreună cu hârtia.

Atenție! Imaginile doar transmit vizual esența metodei. Fiecare alege câte semințe să pună în recipient și la ce distanță.

În a doua imagine este prima experiență de cultivare a semințelor de petunie împreună cu semințe de vânătă. Semințele sunt așezate foarte aproape una de alta, deși, a fost foarte simplu se le transplantăm: le luam cu o pensă din plastic sau chiar cu mâna. Atunci au încolțit absolut toate semințele de petunie!

Spor la grădinărit!