O rețetă deosebită de cozonac cu umplutură. Toți care gustă vor să cunoască rețeta!

Sărbătorile de Paști întotdeauna sunt un prilej plăcut pentru a vă întâlni cu rudele, cu apropiații. Vă propunem o rețetă de cozonac care nu va lăsa indiferent pe nimeni!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-650-750 g de făină de grâu;

-200 ml de lapte;

-250 g de zahăr;

-35 g de drojdie proaspătă / 12 g de drojdie uscată;

-2 ouă;

-3 gălbenușuri de ou;

-1-2 lingurițe de extract de vanilie sau zahăr vanilat;

-un vârf de sare;

-1 portocală;

-40 g de unt;

-30 ml de ulei vegetal.

Pentru umplutură:

-200 g de mac;

-700 ml de apă;

-180 g de zahăr;

-1 linguriță de zahăr vanilat;

-300 g de unt.

MOD DE PREPARARE:

1.Într-un bol turnați laptele cald (temperatura de 30-35 0C), adăugați jumătate din cantitatea de zahăr și drojdia. Amestecați până când drojidia se va dizolva complet. Apoi adăugați 1 pahar de făină cernută și amestecați. Acoperiți plămădeala cu un prosop sau folie alimentară și lăsați pentru 30 de minute să interacționeze toate ingredientele.

2. Într-un vas aparte adăugați ouăle, gălbenușurile, zahărul, zahărul vanilat și sarea. Adăugați coaja rasă de la o portocală și sucul ei. Amestecați bine cu un tel.

3. Turnați compoziția de ouă peste plămădeală și amestecați bine. Treptat adăugați făina și amestecați. Pe parcurs adăugați untul și uleiul. Incorporați toată făina. Amestecați mai întâi în bol cu mâna, iar apoi transferați pe suprafața de lucru și continuați să frământați. Ungeți mâinile și aluatul cu unt și frământați timp de aproximativ 15 minute. Aluatul trebuie să fie moale, elastic și nelipicios.

4. Transferați aluatul într-un bol, acoperiți cu prosop de bucătărie sau cu folie alimentară. Lăsați să se dospească timp de 1,5-2 ore. Volumul se va mări de 3 ori.

5.Pregătiți umplutura cu mac. Într-un vas turnați semințele de mac și adăugați apă. Lasăți pentru 10 minute. Peste 10 minute treceți prin strecurătoare. Semințele de mac le transferați într-o cratiță, adăugați apă și puneți pe foc mediu. Lăsați să fiarbă 40 de minute, nu uitați din când în când să amestecați. Când apa aproape s-a evaporat, mai treceți odată semințele de mac prin strecurătoare pentru a înlătura complet excesul de apă.

6. Transferați semințele într-un bol, adăugați zahăr și zahărul vanilat și mixați cu un blender. Adăugați unt la pasta formată. Amestecați foarte bine încât să obțineți o pastă omogenă.

7. Peste 2 ore aluatul s-a dospit. Modelați o bilă și împărțiți-o în 3 părți egale. Acoperiți cu un prosop de bucătărie și lăsați pentru 15 minute să se odihnească.

8. Presărați suprafața de lucru cu făină și întindeți fiecare bilă într-un blat subțire. Ungeți cu 1/3 din pasta de mac și distribuiți pe toată spurafața. Rulați un rulou, lipiți marginile și tăiați dealungul ei dar nu până la sfârșit. Rulați rulada tăiată în formă de cerc astfel cât să se primească un cozonac.

9. Pregătiți forma pentru cozonaci, tapetați-o cu hârtie de copt iar pereții vasului ungeți cu unt și presărați cu făină. Cozonacul modelat îl transferați în formă. Dați într-un loc cald pentru 1,5 ore. La dorință ungeți cozonacul cu un ou bătut.

pereții acesteea sun unși cu unt și presărați cu făină. Dați într-un loc cald pentru 1,5 ore. La dorință ungeți cozonacul cu un ou bătut.

10. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 170-180 0C timp de 25-30 de minute până când se va rumeni. Când este gata verificați cu un bețișor de lemn dacă cozonacul s-a copt. Bețișorul de lemn trebuie să iasă curat. Transferați cozonacii pe un platou și lăsați să răcească.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!