Prăjitura cu brânză, desertul care te va cuceri de la prima înghițitură: cum se prepară?

Prăjitura cu brânză, desertul care te va cuceri de la prima înghițitură: cum se prepară?

Ingrediente pentru aluat: 150g margarină Unirea Original, 100g zahăr, două pliculețe (20g) zahăr vanilat, un praf de sare, circa 600g de făină, 150ml lapte călduţ, 25g drojdie.

loading...

Ingrediente pentru umplutură: 1 kg brânză dulce de vaci (de preferat să fie scoaptă), 4-5 ouă, 3-4 linguri cu griș, 200g zahăr (zahărul se pune după gust), 5 linguri cu smântână, coaja rasă de la o lămâie sau portocală, 3-4 plicuri (40g) zahăr vanilat, 125g stafide, 4 linguri cu rom, 1 ou bătut cu puţin zahăr pentru uns plăcinta.

Timp preparare: 90 min

Cum se prepară aluatul?

Pentru a prepara aluatul, începeţi prin a face maiaua pentru foile de plăcintă. Puneţi într-un vas drojdia și o lingură cu zahăr şi turnaţi laptele călduţ. Presăraţi puţină făină peste lapte şi lăsaţi la dospit aproximativ 30 de minute. Într-un alt vas mai mare cerneţi făina.

Peste făină puneți următoarele: zahărul, puţină sare, margarina şi începeţi să amestecaţi bine. După ce maiaua este gata, o turnaţi treptat peste restul compoziţiei şi frământaţi bine. Aluatul trebuie să fie unul uşor de modelat şi nelipicios. Dacă este nevoie mai adăugaţi făină sau puţin lapte călduţ.

loading...

Acoperiți cu un prosop vasul cu aluat şi-l puneți la un loc cald pentru a creşte. Lăsaţi la dospit încă vreo 60 de minute. Între timp pregătiţi umplutura cu brânză.

Cum se prepară umplutura?

Puneţi stafidele la înmuiat cu romul. Daţi brânza pe răzătoare, pe ochiurile mari, apoi frecați-o cu smântâna şi cu zahărul. Adăugaţi grișul, ouăle, zahărul vanilat şi coaja de lămâie (sau portocală) şi omogenizaţi. Peste umplutura de brânză puneţi stafidele, scurse de rom şi amestecaţi bine.

După ce aluatul a crescut, vă apucați de asamblat plăcinta. Împărţiţi aluatul în două părţi egale şi întindeţi două foi mai groase pe o planşetă pudrată cu făină. Pe o tavă puneţi hârtie de copt şi aşezaţi prima foaie.

Înţepaţi foaia cu o furculiţa, din loc în loc, apoi turnaţi toată compoziţia cu brânză. Peste brânză puneţi cealaltă foaie, înţepaţi iar cu furculiţa şi ungeţi plăcinta cu ou. Cuptorul se încinge la 180 de grade.

După ce cuptorul s-a încins, puneţi tava la cuptor la foc mic, în partea de sus a cuptorului. Lăsaţi plăcinta în cuptor până când începe să se rumenească frumos. O scoateţi şi o pudraţi cu zahăr pudră, dar nu o tăiaţi fierbinte. Se serveşte atât caldă cât şi rece.

Pentru ca umplutura de brânză să fie cât mai pufoasă, puteţi să adăugaţi gălbenuşurile în compoziţia de brânză, iar albuşurile le spumați cu zahărul (200g) şi să le încorporaţi ultimele. Margarina face ca foile de plăcintă să fie foarte pufoase şi bune.

Poftă bună!