Raceala, gripa si viroza – Invata sa faci diferenta

Desi la prima vedere raceala, gripa si viroza pot avea manifestari asemanatoare, aceste 3 tipuri de afectiuni impun remedii diferite.

”Perioada anului si conditiile meteorologice specifice pot influenta semnificativ tipurile de afectiuni care pot aparea. Astfel, o simpla raceala se va manifesta pe parcursul intregului an, cu precadere vara. In schimb, gripa apare mai mult in perioada de iarna, noiembrie-februarie, cand sistemul imunitar este mai vulnerabil din cauza schimbarilor bruste de temperatura si virusurilor gripale.

loading...

Virozele respiratorii se transmit in special prin contactul direct sau indirect cu persoana contaminata, asadar sunt prezente tot timpul anului si depind foarte mult de abilitatea individuala a organismului de a se apara in fata agentilor patogeni”, explica doctorul imunolog Tania Bejan.

Mare atentie la primele simptome

Potrivit specialistilor, raceala este o infectie virala provocata in special de rinovirusuri, care afecteaza mucoasa nazala, sinusurile, faringele si caile respiratorii. De regula, simptomele racelii debuteaza la 3 zile de la infectie printr-o stare generala de disconfort, senzatii de usturime ale faringelui si rinoree.

Atunci cand infectiile virale se manifesta exclusiv asupra cailor aeriene superioare prin stranut excesiv, nas infundat, secretii nazale abundente, putem vorbi despre instalarea virozei respiratorii.

loading...

„Gripa este cea mai periculoasa viroza respiratorie, fiind provocata de virusul gripal, care se manifesta mai amplu, ca o infectie a plamanilor si a cailor respiratorii. Anual, aceasta afecteaza aproximativ 12% din populatie, iar primele semnale sunt date de febra, tuse, migrene si o stare generala de rau a organismului”, subliniaza specialistul.

Medicul Daniel Nicolae, şef Serviciul Ambulanţă Prahova, explică pe scurt care sunt cele mai importante deosebiri între răceală şi gripă. “Răceala este o viroză fără afectarea profundă a stării generale. Se manifestă prin nas înfundat, rinoree (scurgeri de mucozităţi nazale n.r.), uneori şi dureri musculare, şi, important, nu întotdeauna apare febra. Dacă apare, febra ajunge la 38 de grade Celsius şi nu durează mult. Este posibil să fie doar un simplu puseu”, explică dr. Daniel Nicolae.

Nu te grabi sa iei antibiotice

Este important sa retii ca antibioticele nu sunt eficiente in cazul racelilor, gripei si virozelor respiratorii, decat in cazul in care este vorba si de o infectie bacteriana asociata acestora.

„Acest tip de tratament aduce mai multe efecte secundare negative decat beneficii in interiorul corpului. Atunci cand organismul nostru se lupta cu o afectiune virala, este posibil sa se instaleze si o suprainfectie bacteriana, din cauza sistemului imunitar slabit. Doar in acest caz este utila administrarea antibioticelor, care pot sa omoare direct bacteriile sau le impiedice sa se raspandeasca”, arata imunologul Tania Bejan.

O raceala simpla debuteaza cu cateva stranuturi, posibil secretii nazale usoare sau infundarea nasului si o stare de oboseala sau letargie. In schimb, gripa are un debut brusc, cu febra mare de peste 39 de grade Celsius si este insosita de frisoane, dureri de cap si musculare, tuse puternica, oboseala, lipsa poftei de mancare etc.

Febra este primul indiciu care trebuie sa te duca cu gandul la gripa. Este adevarat ca exista si cazuri de raceli in care apare febra, dar nicidecum nu este vorba de o crestere mare si brusca, inca de la debutul bolii, asa cum este in cazul gripelor.

In plus, gripa este insotita adesea de dureri musculare puternice. Acest simptom nu apare la o raceala, asa cum nici frisoanele nu isi au locul in tabloul simptomatologic al unei viroze simple. Durata fiecarei afectiuni difera. In timp ce raceala dispare in cateva zile, cam o saptamana, o gripa serioasa poate tine si cateva saptamani.

„În afara tratamentului dat de farmacist, în cazul răcelii sau de medic, în cazul gripei, important pentru însănătoşirea grabnică este să aerisiţi încăperea în care staţi cât mai des, fie că este vorba de cea de acasă, fie de birou, dacă sunteţi nevoiţi să mergeţi la serviciu. Împrospătarea aerului dintr-un spaţiu închis ajută foarte mult pe cel deja afectat de viroza respiratorie sau de gripă, dar şi pe cei în apropierea cărora stă bolnavul. În cazul acestor afecţiuni respiratorii, contaminarea aerogenă se produce imediat şi asta pentru că în momentul în care vorbim se împrăşite în aer milioane de particule de salivă care pot ajunge la o distanţă de până la 70 de centimetri, în funcţie de cât de tare vorbim”, mai spune medicul Daniel Nicolae.

Iata care sunt principalele simptome ale racelii

FEBRA: rar
STRANUT: frecvent
NAS INFUNDAT: frecvent
DURERI IN GAT: frecvent
TUSE: usoara spre moderata
DURERI DE CAP: rare
DURERI MUSCULARE: moderate
OBOSEALA, slabiciune: rar
EPUIZARE: usoara
Iata cum variaza intensitatea simptomelor in gripa

FEBRA: mare, frecventa, insotita de friosn;
STRANUT: uneori
NAS INFUNDAT: rar
DURERI IN GAT: rar
TUSE: frecvent, poate deveni severa, poate dura saptamani;
DURERI DE CAP: frecvente
DURERI MUSCULARE: frecvente, adesea severe
OBOSEALA: severa, poate dura saptamani;
EPUIZARE: frecventa, tendinta de a sta la pat.