Refacerea instalatiei electrice – Sfaturi de care trebuie sa tineti cont inainte de a va apuca de treaba

Primele masuri

Verifica cate dintre prize au impamantare. Au existat situatii cand intr-o locuinta cu opt camere, doar una din prize avea impamantare. Vezi cate dintre intrerupatoare sunt in afara camerei si la mare distanta de usa. Pentru ca vorbim, totusi de o lucrare ampla, este nevoie si de cele mai bune materiale, ce pot fi intretinute si protejate usor.

Primul pas: firma si proiectul

Contractarea unei firme specializate in instalatii electrice reprezinta primul pas in refacerea instalatiei. Specialistii fac proiectul, dupa care porniti in cautarea fortei de munca, tot specializata in domeniu.

Tabloul de iluminat si distributie

Trebuie verificat tabloul de iluminat si forta; toata aparatura tabloului trebuie sa indeplineasca conditiile normelor europene in vigoare (ex. Tabloul este alimentat la tensiunea de 3×380/220 V, 50 Hz). Tabloul de distributie trebuie prevazut cu gradul de protectie IP54 si poate fi montat direct pe perete sau pe un stelaj din metal. Specialistii recomanda ca aparatura de protectie la scurtcircuit si suprasarcina sa fie de la aceeasi firma, aceeasi fabricatie, iar la montaj sa se tina cont de schemele tabloului de distributie.

Circuite de iluminat si forta

In prezent, circuitele de iluminat sunt alcatuite din cabluri sau conductoare protejate care trec prin tuburi metalice/PVC, montate fie ingropat, fie aparent. In ceea ce priveste legaturile electrice ale conductoare intre ele, la aparate sau tablouri, se fac realizandu-se contacte electrice cu rezistenta de trecere minima, usor de verificat. Dozele de derivatie, instalate ingropat sub tencuiala, se monteaza intr-un mod ce permite capacului lor sa se gaseasca la nivelul de finisaj al peretelui. La aceasta alegere, un rolil au materialele si sectiunea conductoarelor.

Codul culorilor, litera de lege

La montarea instalatiilor electrice, specialistul va trebui sa respecte codul culorilor conform Normativului I-7. Mai precis: verde/galben – conducta de protectie; albastru deschis – conducta nul de lucru; alb/cenusiu deschis – conducte mediane sau neutre; rosu, albastru inchis, mov – conductoare de faza. In ceea ce priveste cablurile, ei bine, aici se va respecte codul culorilor din fabrica de unde provin.

Instalatii de curent slab

Instalatiile de telefonie, caci despre ele vorbim, trebuie instalate in punctele cheie din locuinta, iar prizele se vor monta la 20-40 cm fata de pardoseala. Inaltimea minima de la pardosea la baza firidelor telefonice va fi de 1 m, marginea de sus nedepasind 1,8 m. Firidele de pe aceeasi sectiune se vor lega intre ele prin doua tuburi PVC cu diametrul de 39 mm,montandu-se mascat. Partea metalica a firidelor se va conecta la priza de pamant. Foarte important: la instalarea in tuburi trebuie lasata cate o sarma de otel de 3 mm pentru tragerea conductoarelor. Tuburile de protectie trebuie sa fie din PVC sau metalice.

Receptie si…start

Odata montati conductorii si realizate conexiunile la tablouri, se vor face masuratori ale rezistentei izolatiei conductoarelor intre ele si fata de pamant. Se testeaza fizic si electric toate materialele, aparatura. Verificata va fi si functionarea instalatiei de protectie prin legarea la pamant.

Calitatea firelor…multifilar sau solid?

Nu conteaza foarte mult daca firele sunt multifilar sau solide. Ceea ce conteaza este materialul conductorului, calitatea izolatiei, respectiv cine este producator, modalitatea de realizare a conexiunilor.

Beton pentru tubulatura?

E o intrebare pe care si-o pun multi oameni cand se apuca de refacerea instalatiei electrice. Ei bine, incastrarea tuburilor in beton nu este gresita, din punctul de vedere al rezistentei. Ne referim la diametre de 20-30 mm. Multi specialistii opteaza, insa, pentru tubulatura din plastic, mai usor de folosit.