Rețetă – Siropul de urzică cu miere, recomandat bolnavilor care se confruntă cu efectele multor afecţiuni cronice

Un sirop preparat din urzici tinere şi proaspete este considerat de specialişti drept un elixir care revigorează şi întinereşte organismul. Leacul se administrează persoanelor anemice, stresate, dar şi bolnavilor care se confruntă cu efectele multor afecţiuni cronice.

Beneficiile urzicii pentru sănătate sunt atât de variate şi importante, încât această plantă nu ar trebui să lipsească din casele noastre. Suferinzii de anemie se plâng de faptul că obosesc imediat, chiar şi în lipsa unui efort fizic. Privind acest aspect ne duce cu gândul că este simptomul specific lipsei de fier.

Urzica ameliorează stările de epuizare, purifică sângele şi reduce semnificativ simptomele alergiilor. Potrivit cercetărilor de la Universitatea Bastyr din Washington, urzica este o plantă nutritivă, bogată în potasiu, fier, siliciu şi Vitaminele B, C, K. Fierul fiind cel mai important pentru formarea hemoglobinei.

Când este folosită în gastronomie, se recoltează doar partea aeriană a plantei tinere. În scopuri medicinale, se recoltează planta în întregime: frunze, flori, rădăcină şi seminţe, deoarece toate părţile vegetale ale urzicii au proprietăţi terapeutice, iar specialiştii apreciază că milenara urzică este un remediu dovedit pentru bolile de inimă, de rinichi şi diabet, contribuind la eliminarea toxinele din organism.Totodată, specialiştii susţin că orice cură cu urzici, de primăvară şi de toamnă, urmată sub diferite forme, are o acţiune favorabilă pentru o varietate de boli: digestive, pulmonare, cardiovasculare,reumatice sau degenerative.

Acest remediu este benefic in lupta impotriva reumatismului si artritei, si tinand cont de faptul ca urzica este o planta bogata in fier, remediul poate fi folosit si in combaterea anemiei.

Mai mult, chiar si persoanele care sufera de astm sau afectiuni ale pielii pot folosi acest sirop. Se pare ca produsul este folosit si ca sa previna problemele urinare sau respiratorii, dar si caderea parului. Poti chiar sa stropesti clatitele pe care le-ai preparat cu acest sirop, fara sa mai fie nevoie, in acest caz, sa il diluezi cu apa.

Terapeuţii au constatat că siropul de urzică cu miere are efect impotriva pleureziei şi a bolile de plămâni.

Ingrediente

  • 40-50 vârfuri de frunze proaspete de urzici tocate marunt
  • 200-250 g de miere (preferabil miere de salcam fiindca este parfumata si iubita de copii dar se poate folosi orice tip de miere de albine de calitate)

Cum se prepară?

Tocăm fin urzicile tinere şi le punem într-un borcan, pe care-l umplem trei sferturi. Peste urzici, turnăm mierea, până când borcanul este plin. Amestecăm zilnic ingredientele şi lăsăm compoziţia la macerat timp de 30 de zile. După aceea, filtrăm conţinutul. Siropul se păstrează la rece. Se consumă câte o lingură pe zi din acest sirop concentrat, iar efectele nu se lasă aşteptate.

Acest remediu este benefic in lupta impotriva reumatismului si artritei, si tinand cont de faptul ca urzica este o planta bogata in fier, remediul poate fi folosit si in combaterea anemiei.

Mai mult, chiar si persoanele care sufera de astm sau afectiuni ale pielii pot folosi acest sirop. Se pare ca produsul este folosit si ca sa previna problemele urinare sau respiratorii, dar si caderea parului.

Poți chiar sa stropesti clatitele pe care le-ai preparat cu acest sirop, fara sa mai fie nevoie, in acest caz, sa il diluezi cu apa.