Roșii uscate, deshidratate, pentru iarnă – simple sau aromate

Roșii uscate, deshidratate, pentru iarnă - simple sau aromate reteta Savori Urbane

Roșii uscate, deshidratate, pentru iarnă – simple sau aromate, fără sare. Cum se usucă roșiile? Cum se deshidratează roșiile la cuptor, la soare sau cu deshidratorul? Roșii uscate de casă, mai mult sau mai puțin picante.

loading...

În copilărie aveam roșii Roma în grădina din Arad (prin anii 70 se aduceau semințe din Ungaria vecină) și, deși grădina nu era mare, aveam veșnic producții record. Mama făcea mereu bulion  sau suc de roșii din aceste roșii Roma deoarece nu trebuiau fierte mult. Roșiile Roma sau San Marzano sunt cărnoase și cu zeamă puțină, perfecte pentru conservat pentru iarnă.

rosii san marzano pentru conserve

Din aceleași roșii Roma făceam și roșii uscate, deshidratate, despre care, pe atunci, auzisem la emisiunile culinare ungurești. Am încercat și noi să le facem și au ieșit tare bune! Prin deshidratare se concentrează aroma naturală a fructelor și legumelor iar acestea pot fi păstrate pentru timp îndelungat.

Bineînțeles că pe atunci deshidratam fructele sau legumele în cuptor sau la soare (dacă vremea era adecvată). Acum avem deshidratoare care nu costa mult și sunt foarte practice. Din 1990 ne-am cumpărat un deshidrator din Ungaria, pe care îl folosim și azi. Găsiți așa ceva aici.

Daca nu aveți deshidrator puteți să uscați legume și fructe și în cuptor, sau la soare, daca vremea vă permite. Trebuie să fie vreme foarte caldă și uscată ca să nu apară mucegaiul. Nu folosesc deloc sare la această rețetă.

Vă dau rețetă orientativă de roșii uscate, deshidratate, fără cantități fixe. În fond, acestea se prepară după gustul și nevoile fiecăruia.

Roșii uscate, deshidratate, pentru iarnă – simple sau aromate

Timp de preparare

  • Rosii Roma, San Marzano, cherry
  • frunze proaspete de busuioc, oregano, cimbru, rozmarin
  • usturoi
  • chili

3.5.3251

Cum se face rețeta de Roșii uscate, deshidratate, pentru iarnă – simple sau aromate?

Cum se pregătesc roșiile pentru uscat sau deshidratat?

Am spălat roșiile și le-am tăiat pe lung în sferturi.

Ce condimente folosim pentru aromatizarea roșiilor deshidratate?

Eu am folosit oregano, rozmarin, cimbru și busuioc, toate proaspete, culese din grădină. Se găsesc de cumpărat la ghiveci în toate supermarketurile mari. Am pus și câțiva căței de usturoi. Puteți adăuga și fulgi de chili.

Am tocat totul mărunt din cuțit, inclusiv usturoiul. Am tăvălit roșiile prin amestecul de condimente.

Cum deshidratăm roșiile cu deshidratorul?

Eu am lucrat cu deshidratorul. Am așezat roșiile simple pe tăvița aparatului. Puteți să puneți mai multe dar să păstrați cate 1 cm de spațiu între ele. Așa se usucă mai repede pentru că aerul cald circulă mai bine. Aveți 5-6 tăvi la dispoziție asa că puteți deshidrata destul de multe roșii deodată.

La fel am procedat și cu roșiile aromate. cu usturoi și ierburi.

Am lăsat roșiile la deshidratat cate 3 ore pe zi timp de 2 zile consecutive. În a 3-a zi le-am mai lăsat o oră și gata! Am scos apoi roșiile uscate din aparat. Erau perfecte.

Roșii uscate, deshidratate la cuptor

Dacă folosiți cuptorul puteți să puneți roșiile pe o tavă așetrnută cu hârtie de copt și să le uscați timp de 3-4 ore la 90-100 C, cu ventilație. Verificați dacă s-au uscat. Dacă mai e nevoie, prelungiți timpul.


reteta noua savori urbane

Cum se usucă roșiile la soare?

Dacă uscați roșiile la soare le veți așeza pe o sită sau pe un glilaj mai des care permite aerului să circule sub ele. Poate fi un cadru de lemn pe care se întinde o plasă de țânțari. Aici depinde serios de cât de cald este afară și cât de tare arde soarele. Ar trebui să fie peste 30 C afara și să nu plouă. Umiditatea favorizează apariția mucegaiului. Uscarea roșiilor la soare durează mai multe zile.

Puteți să și combinați uscatul la soare cu varianta la cuptor dacă vremea se strică între timp.

La ce putem folosi aceste roșii uscate, deshidratate?

Roșiile astfel deshidratate se pot folosi pentru aromatizarea uleiurilor, pentru paste (rețeta aici), fripturi (rețeta aici) sau alte mâncăruri cu sos.

Așa arată roșiile deshidratate simple.

loading...

Iar aici sunt cele aromate cu usturoi și ierburi.

Ce aromă minunată au aceste roșii, atât cele simple căt și cele aromate. Aceste roșii uscate se pot păstra în borcane închise dar și în ulei de măsline.

Eu am turnat ulei de măsline peste roșiile uscate din borcan. Uleiul aromatizat cu aceste roșii uscate, deshidratate este absolut senzațional! Se poate folosi la salate, paste sau alte mâncăruri în locul uleiului natur de măsline.