Roșiile pentru sănătatea inimii – ce conțin și cum te pot ajuta

Științific vorbind, roșia este un fruct, dar majoritatea oamenilor le consideră legume datorită gustului și modului în care sunt folosite la gătit.
Roșiile sunt sărace în calorii, bogate în fibre și au mulți nutrienți care sunt buni pentru sănătatea dumneavoastră generală, inclusiv:
– Licopen
– Folat
– Potasiu
– Vitaminele A, B, C și E
Și, atunci când sunt amestecate cu anumite tipuri de uleiuri sănătoase, licopenul din roșii devine mai ușor de absorbit de corpul dvs.
? Roșiile și sănătatea inimii
Roșiile au două substanțe nutritive cheie care au un impact mare asupra sănătății inimii: licopenul și potasiul.
Licopenul este o substanță chimică care conferă roșiei culoarea roșie și este, de asemenea, un puternic antioxidant, un tip de substanță care ajută la prevenirea deteriorării celulelor. Unele cercetări arată că licopenul poate reduce colesterolul LDL sau „rău” și poate împiedica coagularea sângelui, ceea ce reduce riscul de accident vascular cerebral.
Potasiul este un mineral care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale prin scoaterea unei cantități de sodiu din corp și prin relaxarea pereților vaselor de sânge.
✔️ Colesterol LDL
LDL este partea rea a colesterolului. Când devine „oxidat” datorită unui proces numit stres oxidativ, acesta duce la acumularea de colesterol care formează plăci în arterele corpului, în special arterele coronare. Aceste plăci se pot rupe și provoca un atac de cord. În studiile efectuate pe  oameni sănătoși, precum și pe cei cu diabet zaharat de tip 2, consumul de roșii sau produse din roșii a scăzut nivelul de LDL oxidat.

✔️ Inflamație
Markerii inflamației din corpul nostru s-au dovedit a fi asociați cu riscul de boli de inimă, atac de cord, accident vascular cerebral și fibrilație atrială. S-a demonstrat că consumul de roșii reduce unii dintre acești markeri de inflamație sugerând o îmbunătățire a stării inflamatorii, în special la persoanele supraponderale și obeze.
✔️ Tensiune arterială
La pacienții cu tensiune arterială pre-crescută (prehipertensiune) sau hipertensiune, consumul de roșii și produse de tomate are un efect modest de scădere atât a tensiunii arteriale sistolice, cât și a diastolice. Acest lucru poate fi văzut după 8 săptămâni de la începerea consumului frecvent.
✔️ Atac de cord
În două studii pe animale, șobolanii au fost fie tratați cu licopen, fie cu placebo timp de 30 de zile. După 30 de zile, a fost provocat un infarct la toți șobolanii. Acei șobolani tratați cu licopen au avut o tensiune arterială mai bună și pierderea de țesut mai mică în cazul celor care au primit licopen . Aceste descoperiri interesante trebuie studiate la oameni pentru a vedea dacă corpurile și inimile noastre răspund într-un mod similar.
✔️ Insuficiență cardiacă
Într-un studiu pe 212 de pacienți cu insuficiență cardiacă, aportul mai mare de licopen din roșii a fost asociat cu o supraviețuire îmbunătățită. De fapt, pacienții cu aport scăzut de licopen au avut un risc mai mare de 3,3 ori de deces comparativ cu cei cu aport ridicat de licopen.
✔️ Accident vascular cerebral
Într-un studiu realizat pe 1.031 de bărbați din Finlanda, consumul ridicat de licopen din roșii a fost asociat cu un risc semnificativ mai mic de accident vascular cerebral comparativ cu cei care au avut un consum redus. În acest studiu, riscul de accident vascular cerebral a fost redus cu 65% cu un consum ridicat de licopen.
? Cum sa consumi mai multe roșii?
Iată câteva modalități creative de a consuma mai multe roșii și de a reduce riscul bolilor de inimă:
– Bea suc de roșii cu conținut scăzut de sodiu.
– Alegeți roșiile pentru o gustare sănătoasă.
– Amestecă roșii tăiate cubulețe în sosul tău preferat pentru paste.
– Gătiți cu pastă de roșii pentru a adăuga mai multă aromă – și nutrienți – sosurilor.
– Adăugați felii de roșie crudă în sandvișurile preferate.
– Alegeți diferite tipuri de roșii pentru a le amesteca în salate pentru noi arome și texturi.

0 Comentarii

Citeşte şi: