Salata de roșii „Surprinderea musafirilor” (pentru iarnă)!

Salata de roșii preparată după această rețetă este foarte aspectuoasă, potrivită chiar și pentru mesele de sărbătoare! Constând din roșii cu gust diferit, toți musafirii dumneavoastră vor dori să guste câte o bucățică din fiecare culoare. Vor dispărea îndată de pe farfurie! Roșii, vinete, verzi, cu ardei gras, busuioc și alte ierburi aromate, usturoi și ceapă… Hm, un adevărat deliciu!

INGREDIENTE:

loading...

Pentru un borcan de 500 ml:

-roșii de diverse culori (roșii, galbene, vinete și gogonele — cu cât vor fi mai diverse, cu atât salata va fi mai aspectuoasă și va avea un gust mai bogat) — câte vor încăpea;

-un sfert de ardei gras mare;

-1-2 căței de usturoi;

-câteva fire de pătrunjel proaspăt;

-¼ linguriță de busuioc uscat;

-4 boabe de piper negru;

-o foaie de dafin;

-o ceapă mică (opțional);

-2 linguri de ulei.

Pentru marinadă (la 1 litru de apă):

-o lingură de sare grunjoasă, neiodată (20-30 g);

-2 linguri de zahăr;

-2 linguri de oțet 9% (40 ml).

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați borcanele cu bicarbonat de sodiu. Clocotiți capacele în apă pe parcursul câtorva minute.

2.Curățați ardeii grași de codițe și semințe. Divizați-i în sferturi, după care tăiați fiecare sfert de ardei în fâșii transversale și subțiri.

loading...

3.Tăiați cățeii de usturoi în feliuțe. Amestecați-i cu pătrunjelul mărunțit și busuiocul uscat.

4.Tăiați roșiile mici în rondele cu grosimea de 1.5 cm sau în jumătăți (roșiile cherry), îndepărtându-le cotoarele. Dacă roșiile sunt mari, atunci tăiați-le în 6-8 feliuțe (cu cât roșiile sunt mai tari, cu atât feliuțele pot fi mai subțiri).

5.Tăiați ceapa în rondele groase. Dacă este mare, atunci tăiați-o în jumătăți de semilună.

6.Puneți 4 boabe de piper negru, o foaie de dafin și 2 linguri de ulei în fiecare borcan de 500 ml. Apoi adăugați jumătate de ceapă în el.

7.Adăugați alternant roșiile și ardeii, presărând câte puțin usturoi cu verdeață după fiecare 2 straturi. Așezați rondelele rămase de ceapă pe suprafața celorlalte ingrediente.

8.Pregătiți marinada: turnați apa într-o cratiță. Adăugați sarea și zahărul. Amestecați și aduceți soluția obținută până la punctul de fierbere.

9.Adăugați oțetul. Amestecați.

10.Turnați marinada clocotindă în borcane, umplându-le complet.

11.Acoperiți borcanele cu capacele sterilizate, fără să le închideți ermetic. Așezați-le într-o cratiță înaltă, tapetându-i în prealabil fundul cu o cârpă curată. Turnați apă fierbinte (70°C) în cratiță, astfel încât ea să cuprindă ¾ din înălțimea borcanelor.

12.Cum numai apa din cratiță va începe să clocotească, reduceți flacăra până la mică și sterilizați viitoarele conserve pe parcursul a 5-7 minute.

Dacă pregătiți salata în borcane de 1 litru, atunci sterilizați-le timp de 10 minute. Dacă preferați borcanele de 2 litri, sterilizați-le pe parcursul a 20 minute.

13.Scoateți borcanele din apă și închideți-le îndată ermetic.

14.Întoarceți-le cu capacele în jos și înveliți-le cu o pătură călduroasă pentru 24 ore.

15.Puneți-le la locul de păstrare.

16.Răsfățați-vă în timpul iernii cu delicioasa și aromata salată de roșii!

Există încă o variantă de preparare a acestei salate: umpleți borcanele cu ingredientele descrise mai sus, fără să adăugați uleiul în ele. Apoi umpleți-le cu apă clocotită, acoperiți-le cu capacele sterilizate și lăsați legumele să se opărească pe parcursul a 15 minute. Scurgeți apa din borcane și pregătiți marinada din ea. Turnați marinada fierbinte în borcane, adăugând în prealabil uleiul în ele. Închideți-le ermetic.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!