Salată picantă de sfeclă roșie pentru iarnă – rețeta veche de familie

Salată picantă de sfeclă roșie pentru iarnă – rețeta veche de familie. Salată de sfeclă cu hrean, picantă și aromată. Cum se coace sau fierbe sfecla? Sfeclă la borcan pentru iarnă.

Pe lângă sfecla felii la borcan și salata de sfeclă a bunicii mele mai pun și câteva borcanele de salată picantă de sfeclă roșie cu mai mult hrean decât la precedentele.

Această salată picantă de sfeclă este nelipsită lângă șunca fiarta și presată de Paști sau lângă aperitivele de Craciun și Revelion. Cunoașteți deja delicioasele noastre rețete de șuncă fiartă, presată, șunca mozaic sau ciolanul presat.

retete de pasti specialitati paste 2018 savori urbane

Pentru tata nu este niciodata suficient de mult hrean în salata de sfeclă și nici hreanul nu este suficient de iute :))) Așadar am elaborat această rețetă  special pentru el și o fac de ani de zile. Desigur că salata picantă de sfeclă se potrivește perfect și alături de mezelurile de casă pregătite de noi pentru iarnă, atât de apreciate și de iubite de cititori.

Mezeluri de casa carnati sunca Savori Urbane colaj

Eu rad hrean proaspăt pentru această salată. Am avut mereu câteva tufe de hrean în grădină iar extragerea lui din pământ, decojirea și raderea cădeau mereu în sarcina bunicului meu. Acum se se ocupă tata de aceste operațiuni care se lasă cu lacrimi 🙂

Din aceste cantități rezultă cca.4 borcane de 320 g de salată picantă de sfeclă roșie.

Salată picantă de sfeclă roșie pentru iarnă – rețeta veche de familie

Timp de preparare

  • 1200 g sfeclă roșie
  • 40 g chimen semințe
  • 15 g sare
  • 30 g zahăr
  • 400 g hrean ras
  • 120 ml otet simplu de 9°-10°
  • 200 ml apă
  • piper măcinat și boabe

3.5.3251

 

Cum se face salată picantă de sfeclă roșie pentru iarnă – rețeta veche de familie?

Cum se fierbe sau se coace sfecla roșie?

Sfecla roșie poate fi fiartă în apă sau coaptă la cuptor. A doua variantă oferă o savoare deosebită sfeclei deoarece prin coacere i se concentrează aromele specifice.

Cum se rade sfecla pentru salata picantă cu hrean la borcan?

Sfecla pentru salata picantă o rad pe răzătoarea mare. Desigur că puteți folosi și sfeclă cuburi sau felii, dar rasă ea absoarbe mai bine aromele hreanului.

Am ras și hreanul pe răzătoarea mică și am pregătit restul ingredientelor.


reteta noua savori urbane

Am amestecat sfecla cu hreanul și am presărat deasupra toate celălalte ingrediente. Am amestecat totul și am lăsat bolul acoperit la rece pentru o oră pentru a se omogeniza gusturile, apoi am mai amestecat o dată. Neaparăt să acoperiți bolul cu capac sau folie alimentară pentru că altfel iese iuțeala hreanului.

Cum se pune la borcan salata picantă de sfeclă?

cum se sterilizeaza borcanele pentru conserve dulceata compot muraturi

Am umplut borcanele cu salata picantă de sfeclă și am distribuit în mod egal și zeama lăsată din bol.

Am pus și strâns capacele pe borcane și le-am așezat pe raft în cămară. Această conservă de sfeclă se face la rece, nu necesită fierbere la abur (bain Marie sau dunst).

Ce culoare frumoasă și ce arome intense! Salata picantă de sfeclă are nevoie de măcar 6 săptămâni de murare. După deschidera unui borcan se recomandă păstrarea lui la frigider.

Cred că v-am făcut poftă cu această salată picantă de sfeclă roșie cu hrean și că o veți testa în această toamnă!