Simptomele accidentului vascular cerebral – cum le recunoastem?

Cauzele accidentului cerebral vascular sunt multiple: stresul, stilul de viata dezordonat si alimentatia nesanatoasa, fumatul, alcoolul. In ultima perioada media de varsta la care oamenii sunt afectati a inceput sa scada de la 55 catre 30 de ani. Accidentul vascular cerebral loveste crunt, de aceea medicii recomanda tinerilor sa mearga la cotrol si sa nu ignore simptomele.

Cum recunosti simptomele unui accident vascular cerebral

Pentru a retine cat mai usor simptomele descrise mai jos, poti recurge la metoda folosita si de celebrul personaj Dr. House, si anume FAST:

  • F (face=fata) – rugati pacientul sa zambeasca si observati daca fata nu e simetrica sau buza e cazuta intr-o parte
  • A (arms=brate) – rugati pacientul sa-si ridice ambele brate si observati daca unul dintre ele ramane mai jos
  • S (speech=vorbire) – rugati pacientul sa rosteasca o propozitie scurta si observati daca are dificultati in vorbire sau nu isi gaseste cuvintele
  • T (time=timp) – nu pierdeti timpul, sunati la numarul de urgenta pentru ca accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cat mai rapid pentru a preveni atacurile ulterioare cu potential mortal si leziunile permanente asupra creierului.

Un cheag de sange care blocheaza o artera cerebrala este cea mai des intalnita cauza a accidentului vascular cerebral. Practic, sangele nu mai iriga cu oxigen o anumita portiune a creierului, iar aceasta „moare”. Medicii spun ca multe cazuri ar putea fi prevenite, dar romanilor le lipsesc informatiile. Din pacate, acest lucru ne plaseaza pe locul doi la nivel mondial, din punct de vedere al mortalitatii din aceasta cauza, afirma specialistii in domeniu.

Recunoasterea simptomelor care indica instalarea unei boli vasculare cerebrale poate salva vieti, asa ca este important ca pacientii sa le observe din timp si sa mearga la medic. Printre cele mai frecvente simptome se numara dificultatea de a misca membrele de pe o parte a corpului, limbajul greoi, furnicaturi in corp sau blocajul muschilor fetei, dar si dureri intense de cap.

In cazul in care nu duce la deces, accidentul vascular produce dizabilitati fizice sau mentale permanente.

Persoanele expuse riscului aparitiei unui accidnet vascular cerebral sau cei care ii ingrijesc trebuie sa cunoasca manifestarile tipice ale accidentului vascular cerebral.

Victimele accidentului vascular cerebral ar trebui sa fie ingrijite la spital cat mai curand posibil dupa ce apar semnalele de avertizare ale bolii.

Timpul este esential in tratarea accidentului vascular cerebral.

Tratarea urmarilor unui AVC este greoaie si implica mai multe eforturi:

„Neuroreabilitarea este un efort comun din partea neurologilor, din partea medicilor specializati in medicina fizica si recuperatorie, din partea psihologilor, logopezilor si asa mai departe. Sunt multe specialitati care conlucreaza spre binele pacientului si recuperarea deficitului”, afirma prof. dr. Dafin Muresanu.

Renuntarea la fumat, limitarea consumului de alcool, regimul alimentar bogat in fructe si legume, pastrarea in limite normale a greutatii corporale, controlul regulat al glicemiei si a tensiunii arteriale, precum si miscarea zilnica sunt principalele cai prin care putem reduce semnificativ riscul de atac cerebral, afectiune medicala majora si a treia cauza de mortalitate din lume.

قالب وردپرس