Tortul fin „Napoleon”. Blaturi subțiri și fragede, cremă delicioasă cu gust de înghețată!

Oare cine nu iubește tortul „Napoleon”? Este unul dintre deserturile clasice, care constă din blaturi preparate din foietaj, subțiri și fragede. Crema aleasă pentru asamblarea lui poate fi pregătită din smântână fermentată și zahăr pudră, pe bază de unt etc. Noi preferăm varianta descrisă mai jos.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-400 g de făină;

-250 g de unt rece;

-200 g de smântână fermentată rece;

-un ou;

-un praf de sare.

Pentru crema cu gust de înghețată: 

-400 ml de lapte;

-200 g de zahăr;

-40 g de amidon de porumb;

-un ou;

-100 g de unt;

-200 ml de smântână pentru frișcă 33%.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: cerneți făina într-un bol adânc. Scufundând periodic untul rece în ea, dați-l prin răzătoarea mare. Apoi frământați rapid totul cu mâinile, ca să obțineți un aluat umed și granulos.

O variantă mai rapidă pentru această etapă: pasați treptat (în 3 porții) făina cernută și untul rece, tăiat în cubulețe, cu ajutorul blenderului.

2.Amestecați smântâna fermentată rece, un praf de sare și oul rece. Adăugați compoziția obținută în aluatul granulos. Inițial amestecați cu lingura, iar apoi frământați puțin aluatul cu mâinile, până când veți reuși să-l adunați. Dacă este prea lichid, puteți să mai adăugați puțină făină, dar străduiți-vă să nu exagerați. Aluatul trebuie să rămână lipicios.

3.Transferați aluatul lipicios pe masa presărată cu făină și continuați să-l frământați pe parcursul unui minut, până când îl veți aduna sub formă de bilă. El trebuie să fie moale. Nu trebuie să fie neapărat omogen.

4.Înveliți aluatul cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru aproximativ 60 minute.

5.Divizați aluatul rece în 14 bucățele egale, cu greutatea de 60 g. Rotunjiți-le puțin, fără să le țineți mult în mâini și puneți-le pe o farfurie. Acoperiți-le cu folie alimentară. Dați-le la frigider.

6.Scoateți pe rând bucățelele de aluat din frigider și, lucrând pe masa presărată cu făină, întindeți-le într-o foaie foarte subțire.

7.Transferați foaia de aluat pe tava presărată cu făină sau tapetată cu hârtie de copt. Decupați un cerc cu diametrul de 24 cm din ea.

8.Înțepați blatul obținut cu furculița. 

9.Coaceți blatul timp de 7-8 minute, până se va rumeni, în cuptorul preîncălzit până la 190°C‌. Coaceți bucățelele rămase în jurul lui împreună cu el.

10.Pregătiți crema (de principiu, în timpul răcirii aluatului): puneți zahărul, oul și amidonul de porumb într-o crăticioară cu fundul gros. Amestecați cu telul până la omogenizare.

11.Adăugați treptat laptele fierbinte. Amestecați foarte bine, ca să nu rămână cocoloașe.

12.Fierbeți crema timp de 1 minut din momentul apariției primelor bule de clocotire, pe foc mic-moderat, amestecând continuu.

13.Luați crema de pe foc. Adăugați untul în ea. Amestecați până la omogenizare.

14.Acoperiți crema cu folie alimentară, astfel încât aceasta să intre în contact direct cu suprafața ei. Lăsați-o să se răcească până la temperatura camerei, după care dați-o la frigider, ca să devină încă mai rece.

15.Bateți smântâna pentru frișcă (rece, abia scoasă din frigider) cu mixerul până la apariția vârfurilor persistente.

16.Scoateți crema fiartă din frigider. Transferați-o într-un bol adânc și bateți-o cu mixerul până va deveni pufoasă. Apoi adăugați frișca bătută în ea și amestecați cu spatula până la omogenizare, realizând mișcări circulare, orientate de jos în sus.

17.Puneți deoparte 5-6 linguri de cremă, ca să o folosiți pentru decor.

18.Asamblați tortul: ungeți platoul cu puțină cremă. Apoi suprapuneți blaturile pe el, ungându-le cu câte aproximativ 3 linguri de cremă.

19.Ungeți suprafața și marginile tortului cu crema pusă deoparte.

20.Apoi mărunțiți bucățelele rămase după decuparea blaturilor. Presărați suprafața și marginile tortului cu firimiturile rezultate.

21.Dați tortul la frigider, ca să se pătrundă. Dacă vă place tortul „Napoleon” crocant, lăsați-l să se pătrundă timp de 1-2 ore. Dacă vă place să fie moale și fin, porționați-l pentru 10-12 ore.

22.Așa arată tortul pentru 2 ore:

23.Așa arată tortul bine pătruns:

24.Serviți-l cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

0 Comentarii

Citeşte şi: