Trei efecte neplăcute – La ce să te aștepți să se întâmple în corpul tău dacă renunți la pâine

Mania dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați câștigă tot mai mult teren. Pâinea este interzisă. Pastele sunt supraevaluate. Nutriționiștii experimentează cât de scăzut poate fi consumul de carbohidrați. Dar cerealele nu sunt toate la fel. Deci, dacă excludeți făina albă, făina integrală sau carbohidrații, efectele vor fi diferite.

Iată la ce vă puteți aștepta dacă nu mai mâncați pâine:

1. Slăbiţi din cauza deshidratării

Când reduceți aportul de carbohidrați, observați cât de repede, în mod miraculos, slăbiți. Dar nu eliminați grasime, ci apă.

„Când carbohidrații sunt stocați în organism sub formă de glicogen, pentru fiecare gram de carbohidrați, se pierde de 3-4 ori mai multă apă”, spune Marie Spano, nutriționist și instructor de fitness.

Așa că atunci când eliminați carbohidrații și începeți să vă folosiți rezervele de glicogen, pierdeți și o cantitate mare de apă.

2. Vă simțiți sleiți de puteri

„Carbohidrații sunt combustibil pentru creier”, spune Spano. „Când încetați să mâncați carbohidrați, creierul începe să se hrănească din depozite, mai ales când rezervele de glicogen sunt reduse și epuizate”.

Când tot glicogenul este epuizat, organismul începe să ardă grăsimea și să elibereze compuși de carbon numiți cetone. Rezultatul: respirație urât mirositoare, gură uscată, oboseală, slăbiciune, amețeli, greață, insomnie. Vă simțiți ca și cum ați fi bolnavi de gripă. În cele din urmă, corpul se adaptează la procesarea cetonelor și nu vă mai simțiți atât de rău, dar acestea nu sunt sursa sa preferată de energie.

3. Scade apetitul

Carbohidrații rafinați ridică nivelul de zahăr din sânge, dar la scurt timp după aceea el scade brusc. Potrivit unui studiu recent publicat într-un jurnal american, aceste modificări ale nivelului de zahăr activează în creier centrul responsabil de dependență și duc la momente de foame de lup. Trecerea la cereale integrale și alimente bogate în fibre menține nivelul zahărului din sânge stabil și, astfel, reduce pofta de mâncare, spune nutriționistul Alex Caspero.

0 Comentarii

Citeşte şi: