Truc indian: Asa pastrezi un pepene proaspat mult mai mult ca de obicei

Daca ti s-a intamplat si tie sa ti se faca pofta de pepene in afara sezonului estival si nu ti-a dat mana sa cheltui o avere pentru a-ti satisface pofta cumparand unul de la supermarket, exista un truc care te ajuta sa il pastrezi proaspat ca in prima zi timp de jumatate de an. In unele tari, oamenii ofera pepenii pe post de cadou de Craciun, iar de aici provine si acest truc menit sa te scuteasca de cheltuieli extraordinare in sezonul rece. Metoda de conservare prezentata mai jos a fost dezvoltata in India.

Alege un pepene care nu prezinta crapaturi sau zgarieturi. Altfel, trucul nu va functiona. E indicat sa nu alegi unul foarte greu daca vrei sa il depozitezi pentru mai mult timp. Greutatea ideala este cea de 4 kilograme. Daca stii sa alegi un soi cu coaja groasa, cu atat mai bine si nu este musai sa fie foarte copt cand il cumperi.

Creeaza un strat protector. Curata pepenele cu o carpa uscata. Topeste ceara de parafina sau, daca nu gasesti, lumanarele tip pastile, la bain-marie. Lasa ceara sa se racoreasca putin si apoi aplic-o in strat uniform, de aproximativ 0.5 cm grosime, pe toata suprafata pepenelui. Lasa ceara sa se raceasca si sa se intareasca inainte de a trece la pasul urmator.

Depozitare

Asaza pepenele intr-o cutie plina cu paie sau hartie de ziar, dupa care depoziteaza cutia intr-o zona intunecata, racoroasa si uscata, cum ar fi o pivnita sau o camara. Important este sa il tii departe de surse de caldura. Din cand in cand, verifica pepenele pentru a te asigura ca nu au aparut semne pe suprafata ceruita. Inainte de a consuma pepenele, stratul protector trebuie indepartat complet, iar coaja pepenelui trebuie spalata.