Vinete cu legume – sote de vinete pentru iarnă!

În plin sezon se pregătire a conservelor, nu uitați să încercați această minunată rețetă de sote de vinete. Pe lângă vinete, rețeta conține și diverse legume. Iată de ce această conservă este numai bună pentru iarnă.

INGREDIENTE (PENTRU 12 BORCANE DE 0,5L):

-3 kg de roșii (fără cotor);

-2 kg de vinete (fără cotor);

-500 gr de morcov;

-500 gr de ceapă;

-1 kg de ardei gras (fără cotor);

-2 linguri de usturoi mărunțit;

-250 ml de ulei;

-3 linguri de sare;

-150 gr de zahăr (6 linguri cu vârf);

-80 ml de oțet 9%;

-2-3 foi de dafin;

-5-7 boabe de piper negru;

-5-7 boabe de ienibahar.

MOD DE PREPARARE:

1.Tăiați vinetele sferturi pe lungime , apoi bucăți mari.

2. Amestecați 3l de apă cu 1 lingură cu vârf de sare, turnați apa peste vinete, le acoperiți cu un capac întors cu susul în jos, așezați o greutate (borcane cu apă) și lăsați vinetele pentru un timp, îndepărtând astfel gustul amar.

3. Tăiați roșiile bucăți, apoi le treceți prin mașina de tocat carne sau le pasați cu blenderul. Ardeiul gras îl tăiați sferturi pe lungime, apoi bucăți, ceapa – jumătăți sau sferturi de rondele, morcovul – pai scurt sau îl treceți prin răzătoarea mare sau răzătoarea pentru morcov în stil coreean.

4. Puneți o cratiță mare la foc, turnați ulei, îl înfierbântați, adăugați ceapa și morcovul și prăjiți legumele la foc mediu timp de aproximativ 10 minute, până ceapa devine semitransparentă.

5. Scoateți vinetele din apă pe o strecurătoare, să se scurgă de lichid, sau le uscați cu un prosop curat.

6. Adăugați vinetele, amestecați legumele și le prăjiți timp de 10 minute, amestecând periodic.

7. Adăugați piureul de roșii, ardei gras, foi de dafin, ienibahar, piper negru, usturoi, sare și zahăr. Amestecați, așteptați până legumele dau în clocot, apoi le fierbeți timp de 20 de minute, amestecând din când în când.

8. Spălați borcanele, le sterilizați la aburi și fierbeți capacele.

9. Cu 2-3 minute înainte ca legumele să fie gata, adăugați oțet și amestecați atent.

10. Faceți focul mic, repartizați salata în borcanele fierbinți, le acoperiți cu capace fierbinți și le închideți etanș.

11. Întoarceți borcanele cu capacul în jos, le înveliți și le lăsați pentru cel puțin câteva ore sau până se răcesc complet.

Nouă ne-a plăcut cum a ieșit, însă puteți încerca rețeta cu cantitate mai mică, dar vă asigurăm că veți rămâne mulțumiți de rezultat!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!