Care sunt cele mai bune lemne pentru foc

Copacii provin din specii diferite, dar ne punem intrebarea daca si
arderea lor este aceeasi. Stim deja ca unele lemne se aprind mai rapid,
altele cu intarzire,unele lasa mult fum in urma lor, altele ard fara.
Dar oare, dupa toate aceste aspecte, care sunt lemnele adecvate pentru
aprinderea focului? Care sunt lemnele pe care dam banii, dar nu dau
rezultate? Si ne referim aici la unele lemne care, desi puse pe foc, nu
incalzesc cum trebuie incaperea.

Cele mai bune lemne pentru foc
Care sunt cele mai bune lemne pentru foc | Fa focul, fara sa arunci banii pe foc!

Puterea calorica este unul din factorii de care trebuie tinut cont; ne referim la cantitatea de caldura pe care o degaja lemnul. Si la baza se afla umiditatea. Puterea calorica este mai mica cu cat umiditatea lemnului de foc este mai mare. Deci, iata un factor pentru care lemnul de foc nu va da randamentul dorit. Este si cazul lemnului verde, cel abia taiat, care va degaja mai putina caldura, fata de unul uscat. Tocmai de aceea, un sfat util, consta in amplasarea lemnelor pentru foc chiar langa semineu, in spatiul de depozitare, cu 24 de ore inainte de a aprinde focul.

De asemenea, conteaza continutul de celuloza si lignina, de densitate, de cata apa contine la taiere. Totusi, diferentele nu sunt asa uriase, cum probabil v-ati imaginat. De exemplu, lemnul de pin are ca valoare 4.000 kcal/kg, molid – 3.725 kcal/kg, mesteacan – 3.700 kcal/kg, salcam – 3.575 kcal/kg, fag – 3.550 kcal/kg, la egalitate cu ciresul, stejar – 3.450 kcal/kg, plop – 3.200 kcal/kg.

Un lemn subtire va arde mai repede, in comparatie cu unul mai gros. Cu toate acestea, cel gros va mentine arderea pentru mai mult timp.

Conteaza si cantitatea de aer si-n acest caz foioasele ard mai rapid decat rasinoasele. Dar rasinoasele, tocmai pentru ca ard mai incet vor da si mai multa caldura. asa ca focul dintr-un semineu, facut cu molid, spre exemplu, va raspandi mult mai multa caldura decat un foc facut cu lemne de stejar.

Ideea este ca in seminee este recomandat sa se foloseasca lemnul de esenta tare. Lemnele de carpen, frasin si mesteacan sunt indicate, mai ales ca si umiditatea lor este sub 20 procente. Emana caldura, nu produc multa cenusa. In seminee mai este folosita combinatie intre stejar si fag sau lemnul de mesteacan.

Avem lemnele, dar trebuie sa stiti ca un semineu va da randamentul si daca este bine ingrijit. Trebuie curatat focarul, sticla; in general, trebuie bine intretinut, evitand astfel si tot felul de incidente.

Semineele sau termosemineele, depinde de ce ati ales pentru incalzirea locuintei, constituie varianta mai ieftina de incalzire comparativ cu centrala termica, dar ne aduc si alte avantaje. Unul il reprezinta confortul. Cat de frumos e sa stati seara in jurul unui semineu, in living, pe canapea sau chiar pe o paturica in apropierea focului? E o atmosfera placuta, calda, romantica daca sunteti in compania partenerului. Duce la relaxare. Si tocmai de aceea, in acest articol, v-am adus cateva sfaturi utile; pentru ca da, putem sa ne dotam caminul cu un semineu, dar daca nu vom folosi si lemnele adecvate, putem spune ca degeaba am aprins focul.