Cum îndepărtați pata de cerneală de pe cămașă!

Eliminăm urmele de la stiloul cu bilă

Fiecare, cel puțin o dată în viață, a avut de a face cu o pată de cerneală, pentru îndepărtarea căreia e nevoie de puțin efort. Dar, dacă faceți totul corect, pata de cerneală poate fi eliminată complet.

Înainte de a începe procedura, neapărat încercați mai întâi pe o porțiune mai puțin vizibilă a hainei, ca să vedeți efectul soluției alese. De asemenea, dacă ați observat pata de cerneală îndată, umeziți-o imediat. Acest lucru nu va permite conținutului să pătrundă în adâncul fibrelor textile, respectiv și procedura de curățare va fi mult mai simplă.

Să analizăm mai multe modalități cum puteți îndepărta pata de cerneală:

1.Lămâie și pudră de talc pentru bebeluși

Presărați pata cu pudră de talc. Dacă nu aveți, nu e nevoie să cumpărați. O puteți înlocui cu sare fină.

Apoi stoarceți zeama de la ½ de lămâie și începeți să frecați cu mișcări circulare. Odată ce amestecul va începe să capete nuanța cernelii, scuturați sarea și repetați procedura. Lăsați haina pentru 30 de minute, apoi o clătiți și o spălați în mașina de spălat.

2.Peroxid de hidrogen și amoniac

Într-un recipient, turnați 100 ml de apă caldă, apoi adăugați 20 ml de peroxid și 50 ml de amoniac. Amestecați, apoi luați un disc demachiant, îl înmuiați în soluție și începeți să îndepărtați pata. Când pata va deveni abia vizibilă, înmuiați zona murdară în soluția rămasă pentru 20 de minute.

3.Glicerină

Adăugați puțină glicerină pe un burete pentru machiaj și aplicați-l pe pată pentru 20 de minute. Între timp, pregătiți soluția pentru înmuiat.

Într-un lighean umplut cu apă fierbinte, adăugați 200 gr de sare, 150 gr de detergent înălbitor și puțină soluție de spălat vasele. Amestecați foarte bine ingredientele și înmuiați haina pentru 1-1,5 ore, până urma va începe să dispară. Spălați-o apoi în mașina de spălat.

4.Amoniac

Amestecați 30 gr de amoniac și 50 ml de lichid încălzit. Înmuiați un disc demachiant în soluția obținută și aplicați-l pe zona murdară pentru 30 de minute. Pentru ca pata să nu se extindă, vă recomandăm să presărați perimetrul ei cu sare sau bicarbonat de sodiu.

Apoi luați un disc curat și încercați să îndepărtați pasta rămasă. După care, spălați haina. Vă recomandăm să o înmuiați mai întâi în soluție de îndepărtat petele.

5.Înălbitor

Cel mai important este să țineți cont de faptul că pentru bumbac se potrivesc soluțiile ce conțin clor, iar pentru țesăturile mai delicate – soluțiile cu oxigen activ. Nu se recomandă să creșteți doza și durata expunerii prescrise de producător. Acest lucru poate provoca daune ireparabile hainei.

Eliminăm urmele de la pix cu gel

Înainte să treceți la procedura de curățare, trebuie să țineți cont de câteva recomandări:

-până a aplica amestecul pe țesătură, verificați cum aceasta va reacționa. Ar fi bine să faceți acest lucru pe partea laterală a hainei întoarse pe dos, deoarece această zonă este mai puțin vizibilă;

-dacă neplăcerea s-a întâmplat chiar acum, înmuiați imediat pata. Puteți folosi un prosop de hârtie, un șervețel, chiar și umed. Important este să nu permiteți cernelii să pătrundă în structura fibrelor;

-începeți să îndepărtați pata de la margini spre mijloc, iar pentru a evita extinderea, presărați perimetrul ei cu sare sau bicarbonat de sodiu;

-după procedură, haina trebuie neapărat spălată. Setați cel mai mare cilcu de spălare și cea mai înaltă temperatură permisă.

Iată care sunt soluțiile eficiente:

1.Săpun de rufe

Merită să încercați mai întâi cea mai populară modalitatea. Săpuniți pata, frecați, clătiți, mai săpuniți o dată și lăsați pentru câteva ore. Apoi clătiți haina și spălați-o în mașina de spălat.

2.Zeamă de lămâie sau sare de lămâie

Pentru efect sporit, o puteți folosi împreună cu sare. Stoarceți zeama de la ½ de lămâie direct pe pată și presărați-o cu sare, frecați ușor și lăsați pentru 40-45 de minute. Clătiți haina și spălați-o în mașina de spălat.

3.Fierbere

Prelucrați pata preventiv cu săpun înălbitor. Puneți la foc o cratiță cu 5-6l de apă, adăugați 100 gr de bicarbonat de sodiu, 100 gr de detergent și 100 gr de înălbitor. Așteptați să dea în clocot, micșorați flacăra, înmuiați haina și o lăsați pentru aproximativ 1,5 ore.

Atenție! Această metodă se potrivește doar țesăturilor de bumbac.

4.Peroxid de hidrogen

Umeziți un disc demachiant cu peroxid și aplicați-l pe zona problematică pentru 30 de minute. Luați un disc curat și începeți să frecați cerneala de gel, până când discul rămâne curat.

5.Amoniac și peroxid de hidrogen

Amestecați-le în proporții egale și prelucrați suprafața murdară cu soluția obținută.

Mult spor!