Cum îți menții articulațiile sănătoase: recomandări generale și suplimente alimentare

Îți poți menține articulațiile sănătoase până la o vârstă mai înaintată dacă faci din timp anumite schimbări în stilul tău de viață. Exercițiile fizice și o dietă echilibrată sunt cei mai buni aliați ai tăi fiindcă joacă un rol important în fortificarea musculaturii și a oaselor, care susțin articulațiile.

Odată cu trecerea anilor, cartilajele articulare se erodează ori lichidul sinovial devine insuficient, ceea ce conduce la rigiditate și dureri la nivelul articulațiilor. Deși bolile articulațiilor se manifestă cu precădere la persoanele în vârstă, totuși pot afecta și tinerii și chiar copiii, în funcție de diferite cauze. Durerile împiedică desfășurarea normală a activităților cotidiene, afectând considerabil calitatea vieții.

Pune în practică o serie de recomandări pentru articulații sănătoase până la o vârstă înaintată:

Fă zilnic mișcare fizică pentru a avea articulații sănătoase

Exercițiile fizice te ajută să elimini kilogramele nedorite, să întărești musculatura corpului și cresc nivelul de flexibilitate. Dacă mușchii corpului sunt într-o formă bună, scade și riscul unei accidentări. O greutate care depășește limitele normale va pune presiune pe articulații. Dar durerea poate fi prevenită și ameliorată dacă se elimină kilogramele în plus și apoi se menține o greutate adecvată vârstei.

Sunt recomandate activitățile fizice care nu afectează cartilajele: yoga, pilates și înot. Jogging-ul trebuie făcut pe suprafețe tari ori denivelate, neapărat cu o încălțăminte adecvată. Este indicat să eviți sporturile de impact, așa cum sunt tenisul, schiatul și artele marțiale.

Adoptă o alimentație echilibrată

Deși nu există o dietă care să prevină 100% apariția problemelor la nivelul articulațiilor, totuși o alimentație echilibrată ajută la menținerea greutății și asigură corpului substanțele nutritive de care are nevoie. Consumă zilnic alimente bogate în calciu, vitamina D, proteine, magneziu, zinc și potasiu. Acestea pot fi procurate din lactate, ouă, nuci, fasole, soia, carne, broccoli, varză Kale, etc. S-a descoperit că și acizii grași favorizează diminuarea inflamațiilor și a durerilor articulare. Cele mai bune surse sunt carnea de pește (somon, păstrăv, ton și macrou) și semințele de în și chia.

Sarea, zahărul și grăsimile trans ar trebui evitate pentru menținerea unor articulații sănătoase și nu numai.

Corectează-ți poziția corpului

Poziția incorectă a corpului poate provoca dureri articulare, deși mulți dintre noi nu realizăm acest lucru pe moment. Spre exemplu, o poziție înclinată poate duce la deteriorarea articulațiilor fiindcă le forțează. Atenție și la situațiile în care ridici obiecte grele. Flexează ușor genunchii, astfel încât să nu pui toată presiunea pe mușchii spatelui.

Execută exerciții de încălzire înaintea unui antrenament

Exercițiile de încălzire au rolul de a-ți pregăti corpul pentru antrenament, prevenind eventuale accidentări. Acestea se fac prin mișcări lente, crescând treptat viteza și intensitatea. Este important să îți cunoști limitele și să nu îți forțezi articulațiile în timpul anumitor activități fizice. Ia o pauză și hidratează-te atunci când simți că nu mai poți continua. Totodată, la finalul antrenamentului, realizează mișcări de stretching pentru a relaxa mușchii.

Ia suplimente alimentare pentru articulații sănătoase

Dacă articulațiile nu sunt protejate din timp de traumatisme și procese degenerative, calitatea vieții poate fi afectată fiindcă organismul nu va mai putea face față provocărilor zilnice. Suplimentează necesarul de minerale, vitamine și Omega-3 de care corpul tău are nevoie cu produse adecvate.

Supramax articulații menține sănătatea și funcționarea sistemului osos și muscular, protejează articulațiile și contribuie la formarea normală a colagenului. În timp ce Proenzi Artrostop Intensive contribuie la menținerea sănătății și flexibilității articulațiilor grație combinației de ingrediente benefice – extractele din tradiționalul Salix alba, împreună cu Curcuma longa, utilizate în Ayurveda, și extractul din Boswellia serrata.

Un stil de viață sănătos te va ajuta să te bucuri de articulații sănătoase, adică mobilitate, confort și voie bună.